Menu Sluiten

Het storten van de betonnen vloer van een zwembad

inhoud
    Add a header to begin generating the table of contents
    betonvloer-zwembad-vlinderen

    Een zwembad heeft altijd een fundatie nodig. Het is dan ook noodzakelijk een betonvloer te storten. Nu is een betonvloer storten geen rocket science, maar als je goed bent voorbereid is het nog eenvoudiger.

    Grondwater en een zwembad

    In Nederland en België kennen we diverse soorten grond. Van zand naar klei naar bijvoorbeeld löss. Heel lokaal kan er een afwijking zijn in bijvoorbeeld een bouwproject waar zand is gebruikt voor de ophoging van een hele woonwijk. Laat een specialist inschatten of een ondergrond geschikt is voor een zwembad. Meestal is klei of geel zand geen enkel probleem en kan je zonder heien een betonplaat (laten) storten.

    Grondwater is voor een zwembad met folie geen probleem, maar bij de aanleg mag er geen grondwater aanwezig zijn. Een dichte kuip, zoals een polyester zwembad of een kuip van polypropyleen is een stuk kwetsbaarder, ook als het zwembad gereed is. Bij een leeg bad en hoog grondwater heb je een drijvende kuip!

    Het is dus belangrijk om pas te beginnen met bouwen als het grondwaterpeil laag is. Als dit niet mogelijk is, kan bronbemaling een goede optie zijn. Bedenk wel dat bronbemaling prijzig is. Het is dus van groot belang om de bouwwerkzaamheden goed te plannen.

    Daarnaast is het ook mogelijk om het zwembad hoger te leggen. De grond die vrij komt uit het gat kunt u gebruiken als ophoging tegen de muren.

    Aanbrengen van de betonvloer

    Voordat je de betonvloer stort, moet je diverse voorbereidingen treffen. Zorg ervoor dat de grond waterpas is uitgegraven met een laser. Dit voorkomt de kans op een scheve vloer. Wij raden altijd aan het gat door een professional uit te laten graven met een machine. Een vloer die niet waterpas is, is bijna niet te herstellen.

    Hierna kan je kiezen uit diverse mogelijkheden. Je kan onder de vloer isolatie aanbrengen en folie om te voorkomen dat het beton te snel uithardt. De bekisting wordt uitgezet met steigerplanken of je gebruikt de wanden van het zwembad als bekisting. Kan allebei.

    Wij raden aan om de betonvloer minimaal 80 cm extra lang en 80 cm extra breed te maken. Dit heeft te maken met de muur die nog gemetseld dient te worden.

    Hoe stort je een betonvloer voor een zwembad?

    Voorbeeld: een bad van inwendig 800 x 400 cm heeft 2x een muur van 20 cm. De vloer krijgt dan een oppervlakte van 880×480 cm. Totaal is er dan een speling van 20 cm aan elke zijde over. Voor de zekerheid en ook om eventueel de leidingen te bevestigen.

    Kies altijd voor een dikte van gemiddeld 15 cm. Dikker is meestal niet nodig. Meestal wordt er gekozen voor C20/25 in de betonsterkteklasse. Het is mogelijk dat omstandigheden voorschrijven dat u afwijkende sterktes moet gebruiken. .

    Wapening in de betonvloer

    De wapening kan uit een zogenaamd ‘krimpnet’ bestaan. Dit is een bouwnet van 8 mm staal met een raster van 15×15 cm. Deze breng je in het midden (in de hoogte) van de vloer aan of op een andere plek als de uitvoerder daarvoor kiest. Het betonijzer zorgt ervoor dat betonvloer extra stevig is en niet scheurt.

    Storten van een zwembadvloer

    Beton aanbrengen gebeurt het beste met een pompwagen. Het handigste is om de vrachtwagen met beton naast het zwembad te parkeren. Is dat niet mogelijk, dan kan de pomp met behulp van een kraan verlengd worden. De maximale afstand is afhankelijk van de kraan en de locatie.

    Het storten van het beton kan op verschillende manieren gebeuren. Wij raden aan om dit door een professional te laten uitvoeren. De oppervlakte is namelijk niet gering en het is erg belangrijk dat de vloer waterpas ligt.

    Egaliseren van een vloer in een zwembad

    Het egaliseren is echt noodzakelijk na het storten van de vloer. Indien dit niet helemaal glad is ga je dit zien door de zwembadfolie heen. Doodzonde, want je kijkt er zo 15 a 20 jaar naar. Je kan de vloer op de volgende manieren glad afwerken.

    • vlinderen van de vloer; de beste keuze
    • egaline: ook heel geschikt, maar wat duurder. Meestal doe je dit als vlinderen is mislukt.
    • Isolatieplaten: houden de warmte beter vast maar zijn erg kwetsbaar. De platen kunnen beschadigd raken bij de montage en het gebruik van het zwembad.

    Als het beton droog is kan je beginnen met de opbouw van de muren.

    Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

    168 reacties

    1. Avatar
      Frank

      Dank voor het interessante artikel. Wij wonen in de polder met zachte grond en een zandlaag op 16 meter diepte. Is heien daarom altijd noodzakelijk of zijn er minder ingrijpende oplossingen? Een betonplaat storten is geen probleem.

      • Avatar
        Maurice van den Heuvel

        Tja lastig te bepalen zonder bodemonderzoek. Je zou eens bij buren kunnen informeren hoe zij dat hebben gedaan, of navragen bij de gemeente? 16 meter zachte grond klinkt voor mij zeker niet veelbelovend, maar er is geen goede informatie voor een advies.

    2. Avatar
      Peter

      Beste

      Ik ben van plan een zwembad te metsen met betonblokken, en hiertegen thoroseal aan te brengen, een waterdichte cementering. Is dit haalbaar? Moet ik de funderingsplaat (15cm) ook insmeren? En kan ik ook cementeren op isolatieplaten die ik dan aan de binnenkant aanbreng?

      • Avatar
        Maurice van den Heuvel

        Hallo Peter,
        Wij werken uitsluitend met foliebekleding. Op onze site zie je daar genoeg uitleg over. Daarom kunnen we geen advies geven over alternatieve afdichtingen.

    3. Avatar
      Ingo Gatzen

      Beste,
      Met belangstelling las ik je verhaal over gorndwater. Ik ben voornemens een zwembad aan te leggen met een bak van beton. afmetingen 7×3,5 bij 1,45m diep. Ik heb een aantal vragen mbt de constructie:
      – Volgens de constructeur MOETEN de wanden in beton gestort worden, maar overal vind ik de toepassing van betonblokken (lijkt mij kostenefficienter). Onder welke voorwaarden worden betonblokken meestal toegepast?
      – Is het verstandig de vloer en de wanden van buitenaf te isoleren. Het lijkt mij dat hier namelijk best de nodige warmte verloren gaat. Wat zou je adviseren om hier toe te passen?
      – Het grondwater staat op ca 1,5m dus voor de graafwerkzaamheden wil ik bronnering toepassen. Nu krijg ik de tip van een bronbemalingsbedrijf om goed te letten op het waterdicht maken van de bak. Als later het zwembad een keer leeg zou moeten en het zwembad is niet waterdicht dan komt er volgens hem water tussen de folie en betonnen wand, die je er niet makkelijk meer uitkrijgt. Klopt dit en zo ja wat kan ik er vooraf aan doen?

      alvast bedankt voor de reactie

      • Avatar
        Maurice van den Heuvel

        Het waterdicht storten van een zwembad waar vervolgens folie in komt is echt af te raden. Wanneer er op de een of andere manier toch grondwater achter de folie komt, kan het water niet meer weg. Dan mag je de gehele foliebodem lossnijden en vervangen.

        Juist door de betonconstructie zo lek als een mandje te maken maak je het voor het water makkelijk weer weg te gaan. Het is dus precies andersom!

        Isolatie kan zowel aan de binnenkant als de buitenkant van de bodem en wanden, dat maakt wel een beetje verschil, maar ik zou het niet kunnen berekenen.

        • Avatar
          Ingo

          Bedankt voor je snelle reactie Maurice! Hier heb ik wat aan!

          met betrekking tot mijn eerste vraag:
          Zit er nog een verschil tussen een betonnen wand en het opbouwen met betonblokken?

          • Avatar
            Maurice van den Heuvel

            Jazeker. Beton storten is duur en maakt wellicht de wand ‘te’ waterdicht. Maar het kan wel.
            Metselen is echter even effectief, sneller en goedkoper.

    4. Avatar
      Martin Wolff

      Beste Maurice,

      Ik wil een zwembad plaatsen met metalen wanden van 7,30 x 3,60 x 1,32 (interliner).
      De kuil is al met laser uitgegraven met een graafmachine (8,00 x 4,00 x 1,45)
      Hoe dik moet mijn betonvloer minimaal worden?
      Als extra info kan ik u melden dat er voor mijn huis niet geheid hoefde te worden!!
      Ook wil ik graag weten of het nodig is om te vlinderen?
      Kan het eventueel ook met isolatiemateriaal vlak genoeg zijn?

      Alvast bedankt voor uw reactie.

      Groeten,

      Martin Wolff

      • Avatar
        Maurice van den Heuvel

        Ik zou een vloer van minimaal 15 cm maken. En zeker vlinderen en geen isolatie gebruiken, dat maakt het minder strak.

        Groet Maurice

    5. Avatar
      Sjoerd

      Hoi, wij gaan ook een houten zwembad (zelfbouwpakket) plaatsen; nagenoeg helemaal ingegraven (10 cm erboven ivm inwaaien blad e.d.)
      Het gat is al gegraven (126 cm diep) door het loonbedrijf, mbv een laser (dus goed horizontaal en vlak).
      De ondergrond is geel zand en is knetterhard. Volgens de zwembad-verkoper hoef ik dan geen betonvloertje ter storten. Kan dat kloppen?
      Het grondwaterpeil ligt momenteel lager dan de bodem van het gat, want alles blijft droog.
      Op de grond komt eerst 3 cm Tempex en dan een soort antibacterie-vilt; daarop komen de zijwanden en de liner (folie).
      Lijkt je dat een goede opstelling?

      groeten, Sjoerd

      • Avatar
        Maurice van den Heuvel

        Je neemt hiermee 2 risico’s. Dat wat jij ‘knetterhard’ noemt kan ik niet beoordelen. Ik zou een houten zwembad minimaal op een gestabiliseerde ondergrond plaatsen. Daarnaast weet ik niet of je tempex bedoelt of een hogere persing van bv floormate of roofmate. Bezwaar is dat je met een houten constructie flinke meppen moet verkopen op de wanddelen. De puntbelasting op het tempex en/of zand wordt dan groot en je gaat vrijwel zeker de ondergrond beschadigen hierdoor. Als je dan de folie gaat plaatsen heb je kans op een gebobbelde bodem. Technisch kan het, maar in de praktijk voorzie ik wel problemen.

    6. Avatar
      Thierry

      Hallo,
      Ga een zelfbouw houten zwembad zetten van 6.10L x 400B meter en 1.30H gz daar een beton gieten vzn 20cm dik moet dat gewapende beton zijn bedoel moet daar nog een raster net in of niet ?
      Mvg,
      Thierry

      • Avatar
        Maurice van den Heuvel

        Ja in een dergelijke betonplaat is het plaatsen van een bouwnet aan te raden. Dit is niet moeilijk, niet duur en geeft absoluut meer stevigheid en zorgt dat het beton minder snel gaat scheuren.

    7. Avatar
      Jurgen

      Ik ben aan het kijken voor een ovale metalen inbouwzwembad van 6×3.5mtr & 1.2mtr diep.
      De vaste grond zit bij mij ong op 1.10 mtr. Kan z’n zwembad dan gewoon direct op het vaste grond geplaatst worden?

      Verder wil ik rondom de zwembad dit opvullen met gestabiliseerd zand ipv een muur te metselen op de rechte zijden.
      Als ik dit 20/25cm breed maak is dat voldoende?

      • Avatar
        Maurice van den Heuvel

        Volgens mijn interpretatie wil je een stalen ovaal zwembad inbouwen zonder betonvloer en gemetselde wanden?
        NIET doen, dat gaat echt niet goed komen ermee…

        • Avatar
          Jurgen

          Ik stel deze vraag omdat ik toch her en der lees dat je ipv gemetselde muur ook gestabiliseerd zand kan gebruiken omdat na het uitharden net zo hard zou worden als beton.
          Omdat ik verschillende informatie krijg & vind wil ik toch graag meer zekerheid of het echt wel kan ja of de nee.

          mbt de vaste grond was ik ook gewoon nieuwsgierig omdat naar mijn mening vast grond niet meer inklinkt/verzakt, zwarte grond wel omdat hier nog organisch materiaal inzit wat kan/nog gaat verteren en en ander reden is dat ik hier naar vraag is dat ik iemand ken die al een jaar of 15 een ovalen metalen zwembad heeft van ong 10×4 en dit staat direct op de vaste grond.

          • Avatar
            Maurice van den Heuvel

            Niet doen blijft het advies. Je kan geluk hebben, maar de kans op problemen is gewoon te groot. En geloof me, ik heb er voldoende ervaring mee. Kijk ook maar naar elke handleiding, je hebt geen recht op garantie etc. Stel je vraag anders in de fb groep https://www.facebook.com/groups/dtv.zwembad. Hier zitten meerdere zwembadbouwers die je ook antwoord willen geven.

        • Avatar
          Lauwagie

          Het inbouwen van een metalen zwembad zonder gemetste zijmuren is zeer gevaarlijk!Ik heb destijds een metalen zwembad in de bodem geplaatst ook en enkel met stbilise aangevuld!In het begin ging alles vlotjes en na een tijdje voelde ik laat ons het bubbels noemen op de zijwanten!Bleek dat de druk van de omliggende grond te groot werd en dus stilaan begon in te storten!k heb dit dan afgebroken,een betonnen dek laten gieten en een volledig zwembad gemetst.

      • Avatar
        Maurice van den Heuvel

        Afhankelijk van: het weer, de ondergrond, de dikte van de vloer, de samenstelling van het beton. Geef het een paar dagen zou ik zeggen.

        • Avatar
          Kristof

          Is het aan te raden om de zwembad bodem te gieten met vezel beton ? Nadien komen er polyestereen blokken op met om de 25 cm een betonstaaf van 8 Mm verticaal

          • Avatar
            Maurice van den Heuvel

            Je hoort dat gebruik steeds vaker, maar ik weet niet 100% zeker of dat ook goed werkt op grotere dunne oppervlakte. Ik zou dat goed navragen bij iemand die er meer ervaring mee heeft.

    8. Avatar
      johan

      wij willen een stalen inbouw zwembad kopen van 4×3 ovaal, is dan een fundering van 15cm voldoende? en kan je ook een traag drogende betonmortel gebruiken (standaard) aangezien we buiten de aanrij route zitten du verplicht zijn zelf de beton te mengen en aan te brengen.

      • Avatar
        Maurice van den Heuvel

        In principe kan een zwembad op een zandbodem geplaatst worden. Maar als je een bad hebt waarvoor steunmuren nodig zijn heb je een goed fundament nodig. Het ligt er dus aan wat voor zwembad je hebt.

      • Avatar
        Fam Roks

        Goedendag,

        Wij hebben een polyester bad besteld en de vloer is gestort. Moet het daarvoor ook altijd worden gevlinderd of geegaliseerd? Of is strak afwerken voldoende?

        Groeten

    9. Avatar
      Jeroen

      Beste Maurice,

      Wij hebben beton gestort. Droogtijd is 28 dagen, maar kunnen wij het polyprop zwembad al eerder plaatsen en vullen? Bijvoorbeeld al na een week?

      Hoor graag.

      Groeten,

      Jeroen

      • Avatar
        Maurice van den Heuvel

        Hallo Jeroen,
        Lastig om te zeggen als ik niet meer gegevens heb. Normaal kan je na een week ook wel metselen etc, maar een bindende uitspraak kan ik niet doen. Ligt aan de dikte, is er zeil onder gelegd, weer en temperatuur. Meestal kan je het na 48 uur wel constateren. Succes!

    10. Avatar
      Vincent

      Bedankt voor de tips om een betonvloer in een zwembad te storten! Ik ga zeker letten op de speling aan de zijkanten. Ik zal mij binnenkort verder verdiepen in de betonsterkteklassen.

      • Avatar
        Maurice van den Heuvel

        Ik zou het even vragen bij de bouwmarkt waar ze dit ongetwijfeld weten. Je hebt verschillende soorten, probeer een watervaste te krijgen.

    11. Avatar
      Nicolette de smalen

      Wij hebben een ingebouwd zwembad, van 6 bij 4 meter. De diepte is 1.85 . Wij willen hem liever iets minder diep hebben. Het liefst een 25 cm ophogen. Heeft iemand hier ervaringen mee, of tips hoe we dit het beste kunnen doen?

      • Avatar
        Maurice van den Heuvel

        Hallo Nicolette,
        Dat is een lastige vraag. En die valt of staat met het type zwembad. Heb je zwembadfolie of beton? In dat laatste geval is het eenvoudiger, maar kan je ook nog te maken hebben met een bodemput bijvoorbeeld.

        Je kan wat foto’s sturen zodat we even mee kunnen kijken.

    12. Avatar
      Patrick

      Geachte

      De vloer is door de regen van afgelopen week en omhoog gekomen modder niet waterpas( we hebben een pp bad besteld) het grondwater is momenteel erg hoog en het weer is om te huilen ( veel water) wat is dr beste methode om de vloer te gaan egaliseren?

      Mvg Patrick

      • Avatar
        Maurice van den Heuvel

        Beste Patrick,
        Dit is een heel vervelende situatie. Het punt bij polypropyleen zwembaden is dat je zwembad een enorme waterpas vormt. En doordat de bak een vaste maat heeft kan je dit nergens compenseren.
        Ik ga ervan uit dat de zwembadrand een vastgestelde hoogte heeft, dus je kan er ook niet eenvoudig een nieuwe laag over aanbrengen. Wellicht dien je de hele vloer opnieuw te storten.

    13. Avatar
      Patrick

      Wat mij niet duidelijk is, is hoe dik de muur moet zijn per meter diepte. Lijkt mij dat de waterdruk een rol gaat spelen bij een bepaalde diepte. Tevens is het dan nog afhankelijk of deze dan tegendruk heeft(ingegraven) of niet.
      Bij betonnen muren, gebruikt men dan ook zwembadfolie of tegelt men hier kaal tegen aan?

      • Avatar
        Maurice van den Heuvel

        Hallo Patrick,
        Dank voor je reactie.
        Wij schrijven een muurdikte voor van 20 cm met betonblokken. Hiermee heb je tot een diepte van 160 cm zeker voldoende stevigheid. Overigens is de waterdruk niet vaak het probleem. Belangrijker is om de buitenzijde met gestabiliseerd zand aan te vullen om instorten te voorkomen.
        Wij adviseren zwembadfolie, maar sommige mensen willen graag een betonnen zwembad. Hiervoor heb je wel heel andere bouwvoorschriften om de bak waterdicht te maken.

        • Avatar
          Ton

          Beste Maurice,
          Wij gaan zwembad leggen van 8x4x1,5 op betonplaat op zandgrond en grondewater op >5 meter.
          Ik ga de muren metselen van holle betonblokken 20 cm dik.
          Waar moet ik bij het metselen van de muren op letten?
          Is het verplicht om hier stekken vanuit de vloer in de steken? Murfors horizontaal? of misschien steunmuren?
          Of volstaat het om de muren aan de buitenzijde af te storten met stabilisatiezand?
          bvd
          Ton

          • Avatar
            Maurice van den Heuvel

            Hallo Ton,
            Lastig om hier zo antwoord op te geven. Het staat uitgebreid beschreven in mijn handboek en op de bouwtekeningen.

            • Avatar
              Gerrit De jager

              Ik ga een zwembad vaste bak van polyester bouwen van 6,5 x 3 de grond is uitgegraven en knetterhard is dan ook een betonplaat nog nodig?

            • Avatar
              Maurice van den Heuvel

              Volgens mij heeft dit te maken met de onderliggende constructie. Maar je kan dit heel eenvoudig checken bij de leverancier volgens mij. En voor de garantie wil je toch ook de exacte omstandigheden weten!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

    Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

    Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad