Menu Sluiten

Meer over de afwerking van de zwembadrand

Meer over de afwerking van de zwembadrand

Elk zwembad heeft een randafwerking nodig aan de bovenzijde. Hier zijn veel opties en mogelijkheden verkrijgbaar, afhankelijk van het type zwembad dat je koopt of aanlegt.

Natuursteen voor je zwembad

Meer over de afwerking van de zwembadrandEen mooie afwerking is een randtegel (boordsteen in het Belgisch) van natuursteen. Graniet en basalt zijn populair, maar je kan ook in Belgisch blauw een rand laten maken.
Vele soorten worden geïmporteerd uit China of andere Aziatische landen, maar ook uit Europa heb je diverse opties. De verkrijgbare soorten zijn soms wel wisselend, want het aanbod is en blijft afhankelijk van de natuur. Import uit bijvoorbeeld China ligt wel eens stil en dan is de aanvoer van de containers een uitdaging. Meestal worden de tegels ook ter plaatse bewerkt en voorzien van een antislip laag. Vaak wordt de toplaag gebrand en geborsteld en de binnenzijde gezoet (gepolijst). Maar hier heb je echt vele opties in.

De meeste vormen hebben een zogenaamde neus-over-de-rand zodat de aanhechting van de folie volledig wegvalt uit het zicht. Je hebt aparte hoekstukken en soms ook een radius voor een inlooptrap of voor een rond of ovaal zwembad. Daarnaast kan het interessant zijn om te informeren of er ook terrastegels verkrijgbaar zijn, zodat je het gehele zwembad kan integreren.

Betonstenen rondom je zwembad?

Voor betonstenen geldt in veel gevallen hetzelfde als voor de natuursteen. Wel zijn er enkele verschillen.

Betonstenen worden gegoten in een mal. Hierdoor zijn ze niet zo maatvast als natuur- steen (die worden vaak gekalibreerd aangeleverd) en is de afwerking dus wat ruwer. Nadeel van beton is ook dat er meer invloeden van weer en water te zien zijn. In de poriën gaat soms alg zitten en dat kan je dan met een hogedrukreiniger verwijderen. Belangrijk is het, om met regelmaat de oppervlakte te impregneren.

Voordeel is dat een betonsteen beter verkrijgbaar is, al zijn ze stukken minder populair dan natuursteen. Vaak zijn ze wat goedkoper en je kan ze in veel kleuren krijgen. Voor een opzetbad heb je meer keus in een bepaalde diameter of radius, dus soms heb je ook geen andere keuze.

Keramische tegels op je zwembad

Meer over de afwerking van de zwembadrandPrijzig, maar steeds populairder zijn de keramische tegels als afwerking. De mogelijkheden zijn vrijwel onbeperkt en het is een extreem duurzame oplossing. Een keramische tegel heeft wel een nadeel. Ten eerste zijn ze vrij dun, waardoor je niet echt een robuuste uitstraling krijgt. Daarnaast zijn ze altijd vlak en als je een afwerking aan de binnenzijde wil die over de rand hangt zal er dus een lijmverbinding worden voorzien op de kopse zijde. Dan worden 2 stukken in 45 graden gezaagd en aan elkaar verlijmd. Je gaat dan altijd een smal randje precies op de punt waarnemen.
Voordeel is dat je aansluitend met de terrastegels oneindig kan combineren en integreren. Zowel voor buiten, als binnen kan je je creativiteit loslaten gaan op een ontwerp. Helaas is dit meestal wel de duurste oplossing.

Houtafwerking en composiet delen

Wil je geen stenen afwerking? Dan kan je kiezen voor hout of composiet. Hout en water is echter geen gelukkige combinatie. Zelfs een hardhouten rand gaat na verloop van tijd ‘werken’ en verkleuren. Als dit het effect is wat je beoogt voldoet het dan ook prima aan je verwachtingen. Maar als er zich algengroei vormt op de rand, wordt dit in combinatie met water een glibberige boel. Informeer dan ook goed naar de voor jou beste opties bij een specialist.

Composiet delen zijn een redelijke vervanging voor hout. Je hebt dezelfde uitstraling, maar de duurzaamheid is beter. Maar ook hier zie je weer veel verschil in kwaliteit en prijs. Neem je een massief of juist hol deel? Bezuinig niet op dit onderdeel van je zwembad, want het kan een bron van ergernis worden. Composiet heeft verder als nadeel, net als natuursteen overigens, dat het in de zon erg heet kan worden. Hout brengt de warmte minder snel over naar het lichaam en dit kan dus prettiger zijn.

Zwembadranden of randstenen kopen voor je zwembad?

In de webshop hebben we enkele voorbeelden van randtegels en bijbehorende prijzen voor elke maat zwembad. Je kan echter op de website van onze leveranciers een veel grotere collectie vinden van prachtige afwerkingen, helemaal naar jouw wensen.

Check bijvoorbeeld eens de volgende groothandels:

Ceragres – download catalogus
Dils D&W Natuursteen
Tuytelaers

Van al deze producten kunnen we je snel een prijsopgave sturen voor jouw zwembad. Ideaal toch? Alle keuze voor de laagste prijzen.

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Avatar
oprichter in 2010 en verkoopexpert bij Bouwzelfjezwembad.nl

Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.

Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad