Menu Sluiten

Inbouwdelen en verlichting

Geen enkel zwembad functioneert goed zonder inbouwdelen zoals een skimmer en inlaatfitting. We noemen dit inbouwdelen. Deze stukken worden namelijk vooraf ingebouwd in bijvoorbeeld een betonnen muur of bekisting. Ook verlichting is een inbouwdeel en komt uitgebreid aan bod.

Laten we beginnen om de verschillende inbouwdelen en hun functies te beschrijven:

Skimmer

De skimmer zit aan de bovenzijde van de wand en voert het water (en het vuil) aan de oppervlakte weg. De skimmer wordt ook vaak gebruikt om de slang aan te sluiten voor het stofzuigen van de bodem. In de skimmer zit een mandje om het grove vuil, zoals bladeren, op te vangen voordat het in de pomp kan schieten.

Lees verder voor de uitgebreide informatie over zwembadskimmers

Inspuiter (inlaatfitting)

De inspuiters brengen het water retour van de filterinstallatie naar het zwembad. Het water wat retour komt is dus: gefilterd, gedesinfecteerd en eventueel verwarmd. De positie is meestal tegenover de skimmers voor een goede doorstroming en de nozzles zijn richtbaar voor een betere afstemming. De inspuiters zijn onopvallend als de pomp niet aan staat.

Stofzuiger aansluiting

Soms wordt er een aparte aansluiting gemaakt om de slang aan te sluiten van de bodemzuiger. Dit is optioneel aangezien dit ook met een vacuümplaat op de skimmer kan (let op: hierop zijn uitzonderingen, zoals sommige hoogwater skimmers). De positie is makkelijk bereikbaar voor het aankoppelen.

Lage wandaanzuiging

Lang niet elk zwembad wordt hiermee uitgerust. Het is in principe een alternatief voor een bodemput. Door de lage positie wordt er water onttrokken aan de onderzijde van het zwembad. Soms ontstaat hier namelijk een 'dode hoek'. Door de leidingen naar de pomp afsluitbaar te maken kan het water ook uit het zwembad worden gepompt. Hoewel niet het hele zwembad leeggemaakt kan worden (dit mag vaak ook niet met het risico van grondwater), is het bijvoorbeeld voor het winterklaar maken erg handig.

Bodemput

Een bodemput is een inbouwdeel welke in de bodem van het zwembad wordt geplaatst. Voordeel van deze positie is dat het water vrijwel geheel leeggepompt kan worden. Toch hebben bodempotten een paar nadelen.
Een bodemput wordt ingestort in de betonvloer van het zwembad. Dit betekent dat er al vroeg rekening gehouden moet worden met de juiste positie, hoogte en aanbrengen van de leiding. Lekkages in de leiding kunnen niet verholpen worden en indien de vloer niet volledig vlak wordt gestort is het herstellen c.q. ophogen van de vloer zeer bewerkelijk. We zullen om deze redenen dan ook de bodemput achterwege laten.

Verlichting

De verlichting is een belangrijk punt van het zwembad. De traditionele halogeen lampen van 120 of 300 watt zijn inmiddels per wet verboden en niet meer verkrijgbaar in de reguliere handel.

Het verlichten van je zwembad gebeurt door middel van led verlichting. Hierbij heb je verschillende opties. Je kan een lichtbron kopen met een witte kleur, een blauwe kleur of RGB uitgerust. Met deze laatste heb je minder lichtopbrengst, maar kan je wel vrijwel onbeperkt kleuren afwisselen in je zwembad.

Wanneer je bestaande halogeen lamp kapot is en je deze wilt vervangen kan je natuurlijk een led lamp plaatsen in de behuizing. Ook de kabel en transformator kan je gewoon blijven gebruiken.

Meer informatie over verlichting

Automatische niveau regelaar

Een regelaar bepaalt het niveau van het water. Er zijn mechanische en elektronische versies, soms op de skimmer geplaatst, of in een aparte buis via de wand. Aangezien hier ontzettend veel mogelijkheden en opties in zijn gaan we niet op detail op de installatie hiervan, maar verwijzen we hiervoor naar de leverancier of installateur.

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad