Menu Sluiten

Hoe maak je een vloer voor een zwembad van beton?

Hoe maak je een vloer voor een zwembad van beton?

Hoewel bij sommige zwembaden een betonvloer niet vereist is, raden wij het wel altijd aan. Bij een zwembad van Intex bijvoorbeeld is het niet nodig. Ook een tijdelijk opzetbad kan prima functioneren op bijvoorbeeld gestabiliseerd zand.

Maar wanneer je wel kiest om een stevige vloer aan te leggen kan je maar beter zorgen dat de vloer goed is aangelegd.

Voordelen van een betonvloer voor een zwembad

  • De betonvloer kan bij goede aanleg oneindig lang mee. Zelfs bij het vervangen van de zwembadfolie kan de vloer gewoon opnieuw gebruikt worden.
  • Meestal is een fundering niet nodig. De betonplaat is dermate groot en vlak dat verzakking nauwelijks voorkomt. Vraag dit wel goed na bij een specialist bij twijfel zoals grondwater.
  • Je krijgt een perfect gladde bodem. Door de druk van het water zie je alle oneffenheden. Een betonvloer is de meest gladde ondergrond die je kan bedenken.

Hoe maak je een vloer voor een zwembad van beton?Alternatieven voor een betonvloer

Je kan naast beton ook enkele andere mogelijkheden overwegen. Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • Gestabiliseerd zand
  • Een stevige grasmat
  • EPS platen op zand

 

 

De bodemplaat als basis voor het nieuwe zwembad: hoe het aangelegd wordt

De zon brandt vanuit de lucht en er is geen afkoeling. Veel huiseigenaren dromen op zulke dagen van een zwembad in hun eigen tuin. Met de juiste instructies en vakmanschap zal het zelf geplaatste bassin binnenkort zorgen voor zomers zwemplezier. Een belangrijke stap in de voorbereiding ervan is de aanleg van de betonvloer. Dit is belangrijk om de hoge druk van de watermassa gelijkmatig over de grond te verdelen. De volgende stappen zullen je helpen om het perfect uit te voeren.

Wat is een bodemplaat

De fundering, of het nu een gebouw is of in dit geval een zwembad, is altijd belangrijk. Dit heeft een onmisbare statische taak, namelijk het overbrengen van de lasten naar de grond en ze gelijkmatig te verdelen. Een goede vloerplaat beschermt het bassin tegen de bewegingen van de grond, die bijvoorbeeld veroorzaakt kunnen worden door de effecten van hitte of kou. Dit voorkomt scheuren in het metselwerk. Als basis voor de bodemplaat wordt een zogenaamde “frostcase” gebruikt. De Frost Case bestaat uit hoekig steenmateriaal met fijne deeltjes, ook wel grind genoemd. Dit is nodig om het water onder de fundering naar beneden te geleiden en om te voorkomen dat de vloerplaat bij vorst wordt opgetild.

Voorbereidende werkzaamheden voor de installatie van de grondplaat

Bij het graven moet er ongeveer een halve meter meer worden gepland rond de bodemplaat om ruimte te hebben om in de put te kunnen werken. De diepte wordt zo gemeten dat het afgewerkte bassin ongeveer 20-30 centimeter uit de grond steekt.

Op deze manier komt er geen regenwater uit de tuin in het bassin terecht. Zowel de technische als de toevoerschacht van het huis naar het bad wordt ook uitgespaard. De schacht voor de waterleidingen is met een lichte helling aangelegd, zodat de leidingen in de winter kunnen worden geleegd. Stroomkabels en waterleidingen worden bedekt met ongeveer 20 centimeter aarde en gemarkeerd met waarschuwingstape.

Dikte van de bodemplaat

De bodemplaat moet tussen twintig en dertig centimeter dik zijn. Afhankelijk van de oppervlakte van het bad wordt de benodigde hoeveelheid beton berekend. Voor een grootte van acht × vier meter berekent de ambachtsman met een 0,20 meter dikke plaat met ongeveer negen kubiek beton (C20/C25). Om een mooi, gelijkmatig gestort oppervlak te verkrijgen, is het aan te raden om het beton met een betonmixer te leveren. Om het beton de nodige stabiliteit te geven, worden twee lagen staalmatten gebruikt. De dikte van de frostcase ligt tussen tien en zestig centimeter, afhankelijk van de weersomstandigheden in de betreffende woonplaats. In gebieden met gematigde weersomstandigheden zou een dikte van 10 tot 20 centimeter grind voldoende moeten zijn.

Bekisting maken

Deze werkstap vereist nauwkeurig werk en daarom wordt de lazer op dit punt gebruikt. Na het verdichten van de grindlaag onder de fundering met een trilplaat wordt de buitenbekisting geplaatst. Vervolgens wordt er een folie in de bekisting gelegd. Dit voorkomt dat er water in het beton van de bodemplaat terechtkomt. De laag constructiestaal (Q80) wordt nu op de folie gelegd.

Nadat het leidingwerk van het bassin is voorbereid voor de installatie, kan het nu worden bevestigd aan de bodemplaat. Na het bevestigen van de buizen is de volgende stap het leggen van de tweede laag van zacht staal gaas (Q80) met afstandhouders.

Gegoten grondplaat

Voor het storten van de ca. tien m³ beton laat de klant idealiter een betonmixer met een slang leveren. Het beton wordt tot aan de bovenrand van de bekisting opgevuld, goed verdicht en vervolgens op het oppervlak gladgestreken. Om ervoor te zorgen dat de vereiste betonhoogte niet wordt gewijzigd door het strippen, dienen vooraf meerdere verticale palen te worden geplaatst. Deze dienen als oriëntatie tijdens het gladstrijken. In een later stadium kan een nog gladder oppervlak worden bereikt door het betonoppervlak te vlinderen. Het vlinderen en polijsten kan direct na het licht uitharding gebeuren. Ter bescherming van de betonvloer worden afdichtingsmiddelen aanbevolen. Er zijn verschillende producten in de handel verkrijgbaar voor dit doel. Na het goed uitdrogen van het beton en de voorziening van de nodige leidingen ben je helemaal klaar om je bassin te plaatsen.

6 reacties

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Meestal is de betonvloer na 72 uur hard genoeg om de muren op te trekken. Daarna kan je vullen en grond aanvullen.

  1. Avatar
    Katrijn

    Hallo Maurice,

    Voor ons ingegraven stalen opzetzwembad willen we voor de zekerheid een laag beton als fundering aanleggen. Zou 12 beton met fijn grind daar al voldoende voor zijn?

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Ik weet niet wat je bedoelt met ’12 beton’… Bedoel je daarmee 12 cm? Dat is redelijk aan de dunne kant voor een betonvloer en ik zou hem 15 cm maken. Niet voor de druk, maar om te voorkomen dat de betonplaat zelf niet genoeg cohesie heeft. En een wapeningsnet van 15×15 en 8 mm dik gebruiken.

  2. Avatar
    H. Mobers

    Beste Maurice.
    Ik ga een zwembad bouwen met MBI blokken (in jullie pakket) in een schuin aflopende tuin op een betonnen vloer van 20 cm. De buitenmaat is 6 x 3,7 mtr. (diep 1,4 mtr.) waarvan 3 zijden geheel onder de grond zitten maar 1 lange zijde van 6 mtr zit maar 70 cm onder de grond die andere 70 cm staat de muur boven de grond vrij. Murfor bewapening zal om de laag worden toegepast. Is voor deze muur extra versteviging vereist om de druk van het water in het zwembad te weerstaan? .
    Bvd.

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Als je bouwt zoals veel van mijn klanten doen, dan zijn de muren op dit formaat zwembad in principe zelfdragend en heb je geen extra versteviging nodig. Het is zelfs zo dat imploderen vaker voorkomt dan het naar buiten klappen van de wanden. Je zou als je wil nog extra murfor kunnen aanbrengen, maar het lijkt mij niet nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *