Heb ik een vergunning voor mijn zwembad nodig in Nederland of België
Menu Sluiten

vergunning

Heb je een vergunning voor een zwembad nodig?

Of je een vergunning nodig hebt voor het bouwen van een zwembad is vaak afhankelijk van de grootte van je zwembad en de plek waar je het zwembad wilt plaatsen. Wat zegt de overheid of wetgever hierover (voor Nederland)?

Voor bouwen, verbouwen en slopen heeft u soms een vergunning nodig. U kunt dit checken bij de gemeente en online via het Omgevingsloket online.

Online checken of u een omgevingsvergunning nodig heeft

Via de Vergunningcheck kunt u uitzoeken of u een omgevingsvergunning voor bouwen nodig heeft voor uw werkzaamheden en zo ja welke. 

Soms heeft u ook een vergunning voor andere activiteiten nodig. Bijvoorbeeld voor het kappen van een boom. Of voor het aanleggen van een uitrit.

Vergunningsvrij (ver)bouwen

In sommige gevallen heeft u geen vergunning nodig. Dan is bouwen, verbouwen of slopen vergunningsvrij.

Vergunning en meldingsplicht bij slopen

Als u een gebouw wilt laten slopen, moet de sloper dit verplicht melden bij de gemeente als:

  • er bij de sloop meer dan 10 m3 afval vrijkomt;
  • als u ook asbest moet verwijderen.

In sommige gevallen heeft u voor slopen ook een vergunning nodig. Bijvoorbeeld op grond van het bestemmingsplan en de Monumentenwet.

Bouwen in de buurt van water

Bouwt u in de buurt van water? Dan heeft u misschien toestemming nodig van het Waterschap. Zelfs als u geen vergunning nodig heeft. U kunt hierover contact opnemen met het Waterschap in uw regio.

Het antwoord is dus ja of nee. Check dus goed op voorhand jouw situatie!

Aanvraag vergunning voor een zwembad in België

Gelukkig is er ook in België veel informatie online te vinden. Wij vonden deze website en de bijkomstige beschrijving:

Een oprit, terras, zwembad, tennisbaan of siervijver aanleggen

Voor het aanleggen van verharde constructies in de tuin heeft u in principe een vergunning voor stedenbouwkundige handelingen nodig. Dankzij de vrijstellingsregeling komt u ook zonder vergunning al een heel eind.

Vrijstelling*

De strikt noodzakelijke toegangen en opritten naar de woning zijn vrijgesteld van vergunning. Parkeerplaatsen in de voortuin vallen hier niet onder. Wel de toegang tot voordeur en garage.
De aanleg van een niet–overdekte constructie (siervijver, terras, zwembad,…) is vrijgesteld van vergunning tot maximaal 80 vierkante meter per goed in zijtuin en achtertuin. Al bestaande niet overdekte constructies, zoals terrassen, siervijvers of zwembaden, moeten meegeteld worden bij de berekening van deze maximale oppervlakte. Strikt noodzakelijk toegangen en opritten worden niet meegeteld bij deze maximale oppervlakte.

De vrijstelling geldt enkel voor constructies die: 

  • geen bouwvolume hebben, 
  • niet hoger dan 1,5 meter boven het maaiveld komen, 
  • 1 meter van de perceelsgrens verwijderd blijven, 
  • minder dan 30 meter van de woning verwijderd zijn, 
  • niet in een kwetsbaar gebied liggen.

Voorbeeld: Familie Van Rossum droomt al jaren van een zwembad in de tuin. Momenteel hebben ze al een kleine siervijver van 15m² en een terras van 20 m². Hun plannen hebben betrekking op het aanleggen van een zwembad van 45m². Vermits 15 + 20 + 45 = 80 kunnen ze het zwembad aanleggen zonder vergunning.

Melding*

Binnen deze categorie zijn er geen meldingsplichtige werken.

Medewerking architect

Voor werken waarvoor een vergunning voor stedenbouwkundige handelingen nodig is, is in principe ook de medewerking van een architect verplicht.

1 Comment

  1. Vincent Rondwijk

    Bedankt voor het delen van dit artikel omtrent vergunningen voor zwembaden. Wij zouden ook graag een zwembad willen bouwen in onze achtertuin, maar willen eerst de mogelijkheden in kaart brengen. Ik ga gelijk de check voor een eventuele omgevingsvergunning doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *