Menu Sluiten

Wat is de beste plaats voor een warmtepomp?

aansluitschema

Bij de verkoop van een warmtepomp komt altijd de vraag terug waar je de unit het beste kan plaatsen. Wij geven je het antwoord.

Wat is de beste plaats voor een warmtepomp?

Na de zandfilter, middels een bypass op de retourleiding naar het zwembad. De ventilator heeft voldoende luchtstroom nodig voor een effectieve werking.

Daarbij wil je de warmtepomp zoveel mogelijk uit het zicht plaatsen, maar wel bereikbaar voor onderhoud en winterklaar maken. Wat betreft geluidsniveau kan je de unit het beste zo ver mogelijk weg plaatsen van je terras. Maar denk ook aan de buren.

Opties bij een warmtepomp

In de praktijk heb maar enkele opties. Zorg dat de leidingen zo kort mogelijk blijven in verband met de afkoeling. Op het dak plaatsen kan wel met een juiste zwembadpomp, maar de warmtepomp dient wel toegankelijk te zijn. Het is handig dan een externe besturing te plaatsen, of de bediening met een wifi verbinding op te zetten.

Verder werken ze autonoom en staan ze standby totdat er warmte nodig is (of koeling) en er een flow is in de leidingen.

Welke positie hebben jullie gekozen?

afkoelen-zwembad-vrouw

 • Schrijf je nu in voor onze 2 wekelijkse aanbiedingen

  Zo ontvang je aantrekkelijke producten en diensten in je mailbox. Wij selecteren met onze partners exclusieve deals. Maximaal 2 berichten per maand.
 • Door je aan te melden ga je akkoord met de opname van je gegevens in ons systeem. Wij delen nooit informatie met andere partijen en gaan vertrouwelijk om met jouw gegevens. Afmelden kan altijd en direct.

27 reacties

 1. Avatar
  RINUS Minkjan

  Probleemloos. In ieder geval voor een warmtepomp die bedoeld is om waterdamp te condenseren en die condensatie-warmte terug te geven aan het zwembadwater. Wel afsluiters op het waterleidingwerk voor en na de wartepomp, zodat hij simpel afgekoppld kan worden in geval van nood zoals storing of vervanging

 2. Avatar
  KM

  Beste, is het een optie om de wp in een grotendeels dichte garage (met voldoende luchtcirculatie) te plaatsen? Met een dak van glas om zoveel mogelijk warmer binnen te zitten dan buiten? Dus bvb binnen 20gr te hebben dan buiten 15gr. Thx

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Nee dit is in de regel geen optie. De lucht in de garage zal snel afkoelen en dan wordt het rendement te laag. Ik snap je denkrichting, maar de toepassing is verkeerd.

   • Avatar
    Gidi

    Ik wil buiten mijn technische ruimte (metalen prefab tuinhuisje) een warmtepomp plaatsen inlaatzijde door wand tuinhuis vrije uitloop buiten tuinhuisje. Zal het rendement dan hoger zijn?

    • Avatar
     Maurice van den Heuvel

     Nee geheel niet. De luchtverplaatsing van een wp is zo groot dat het volume van het tuinhuisje enkel theoretisch wat voorstelt. Niet doen, want de flow is nadelig en het rendement gaat achteruit.

 3. Avatar
  Yuri van de Veerdonk

  Wat voor beugels zijn beschikbaar voor het ophangen van een inverter? Waar moet ik op letten? (naast gewicht en afstand tot de muur).
  Mijn zwembad ligt naast een keerwand waaraan ik de warmtepomp wil ophangen. Dat is de kortste route namelijk.

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Ik zou de beugels kopen die de meeste leveranciers ook kunnen voorzien. Dan ben je er zeker van dat je de juiste muurafstand en sterkte hebt. Welk merk had je in gedachten?

 4. Avatar
  Pieter

  Ik heb een warmtepomp gekocht die zuigt langs voor en blaast langs boven

  Bestaat er een soort schouw die een bocht maakt van 90° die ik op mijn warmtepomp kan zetten?
  Zodat ik deze in het tuinhuis kan zetten en door de schouw te verbinden met een gat in de achterwand van het tuinhuis de lucht weg kan?

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Nee ik vermoed dat die niet verkrijgbaar is. Je hebt namelijk een grote flow van lucht nodig om het nodige rendement te maken en met buizen of inpandige plaatsing lukt dat niet. Soms denkt men door een raampje open te zetten dat de ventilatie op orde is, maar dat is zeker niet het geval.

  • Avatar
   Pj

   Warmtepomp in de zon of schaduw plaatsen? In de zon is het wellicht het warmst maar de behuizing wordt aangetast door zon en regen. Of droog in de schaduw. De lucht is daar wellicht iets koeler maar de behuizing blijft beter in tact.

   • Avatar
    Maurice van den Heuvel

    Maakt geheel niet uit. De warmte die je voelt in de zon is een ander soort warmte/energie (stralingswarmte). De luchtverplaatsing is groot en heeft dus met schaduw niets te maken. De omzetting komt dus niet uit de stralingswarmte.

 5. Avatar
  Patrick h

  Goededag,
  Ik twijfel waar ik me inverter warmtepomp zal plaatsen.
  In verband met het geluid en eventuele trillingen.
  Wat adviseren jullie?
  Op mijn dak van mijn bungalow of op de grond op 4 meter afstand van het zwembad.
  Ik ga voor een stille inverter warmtepomp maar heb geen idee hoeveel geluid deze produceert.

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Absoluut op de grond plaatsen als je er de ruimte voor hebt. Je krijgt inderdaad minder trillingsgeluiden en de apparatuur hoeft minder hard te werken. Zorg gewoon dat je een unit hebt met silence-mode en je bent vertrokken.

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Goeie vraag! Ik denk van niet, maar niet iedereen is het met me eens. Het gaat toch echter om de energie die uit de lucht gehaald kan worden en niet om de warmte die zelf op de unit komt door de zon. Ik denk niet dat de lucht in schaduw minder energie bevat dan die in de zon, maar durf het niet te garanderen.

   • Avatar
    pieter

    ok bedankt voor de uitleg. normaalgezien heb ik genoeg met een warmtepomp van 17kw voor een 50m2 op te warmen maar ik zou er één van 20kw nemen omdat ik denk dat ze op lagere toeren zal draaien en minder belast zal worden en minder vlug aanslaat + als je eens vlug je water wil opwarmen zal het vlugger gaan met deze. Wat is is uw visie hierover?

    • Avatar
     Maurice van den Heuvel

     Je hebt op een warmtepomp verschillende programmeringen die je kan instellen, dit verschilt echt per merk. De algemene opvatting is dat een zwaardere wp inderdaad effectiever zou werken. Maar andere experts onderschrijven de inverter techniek geheel niet. Het is en blijft een beetje giswerk. Je zou het echt moeten meten voor een duidelijk antwoord. Daarnaast is het een afweging tussen investering en gebruikerskosten.

 6. Avatar
  Rinus Minkjan

  Er wordt wel geschreven dat warmtepompen altijd buiten moeten staan, maar er zijn ook warmtepompen die binnen staan en gebruikt worden om waterdamp uit de lucht te condenseren. Is een dergelijk apparaat te combineren met een warmtewisselaar (simpele WTW, want er hoeft niet meer gecondenseerd te worden) zodat de lucht nadat de damp er uit is gecondenseerd als droge en koele lucht naar buiten kan worden gevoerd en toch ook nog weer het grootste deel van de warmte van die afvoerlucht wordt teruggewonnen en dat systeem tegelijkertijd voor ventilatie en luchtverversing in de zwembadruimte zorgt?

 7. Avatar
  Vincent

  Bedankt voor het delen van dit artikel. Ik had namelijk precies dezelfde vraag over de warmtepomp. Ik ga er in ieder geval voor zorgen dat de leidingen zo kort mogelijk blijven. Ik ben benieuwd naar de oplossing!

  • Avatar
   Peggy

   Ik wil wel even meegaan in dit forum. Mijn buren hebben een warmtepomp gezet volledig tegen de omheining op de perceelgrens zodat ik met het gezoem opgezadeld zit en zijn lang hun kant waar het zwembad staat niets horen. Ik heb dit al aangekaart maar dit is op ruzie uitgedraaid. Nu zoek ik op google oplossingen om dit geluid te proberen isoleren maar dan kom ik enkel uit op geluidswerende platen en ik heb net zelf gewoon een tuinomheining gezet. Het is belachelijk om nog maar eens geld uit te geven voor een nieuwe muur ervoor. Graag tips en trics van mensen die in hetzelfde schuitje zitten als mij. Dank u!

   • Avatar
    Peggy

    Zie hoe het normaal gezien moet hierboven:

    In de praktijk komt daar nog bij:
    – uit het zicht
    – zo ver mogelijk weg van terras en buren (jajaja) bij mij niet dus 🙂

    • Avatar
     Peggy

     Nog een laatste info, mijn betonnen tuinmuur staat constant nat van de condens van hun pomp omdat ik voor de perceelgrens Bekaert draad een sierbetonnen tuinomheining geplaatst heb. Komt waarschijnlijk van de koeling van die machine die naar mijn kant gericht staat. Binnenkort kan ik opnieuw harsen want dat zal beginnen schilferen vermoed ik.

   • Avatar
    Maurice van den Heuvel

    In principe is daar geen bezwaar tegen. De druk bij filtratie is sowieso groter dan wanneer de pomp niet aan staat. Zorg wel dat er een goede bypass gemonteerd wordt. Dan kan je de warmtepomp zonder problemen demonteren en het zwembad gevuld laten.

 8. Avatar
  Ivan

  Beste,
  Ik ben momenteel alles nog aan het uittekenen maar zat nog met een vraag. Een warmtepomp, MOET die op de grond staan of mag ik die ook op bv 2m boven de grond plaatsen? Dus boven mijn zandfilter + pomp.
  Mvg.

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Beste,
   Een warmtepomp kan heel goed op 2 meter boven de grond worden gemonteerd op bijvoorbeeld beugels. Zo komt er ook minder vuil in het systeem. Wel dient de unit ongeveer 30/40 cm van de muur af geplaatst te worden en de outflow mag uiteraard niet geblokkeerd worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

maurice

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.

Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.

- Maurice van den Heuvel - eigenaar Bouwzelfjezwembad.nl en jouw adviseur-