Menu Sluiten

Het aanvullen van de grond

Niet bekend is het feit dat een zwembad zelden 'naar buiten wijkt'. Meestal klapt de wand van een zwembad naar binnen toe. Het zwembad implodeert als het ware.

Instort gevaar van een zwembad

Een zwembad met een foliebekleding is niet bedoeld om geheel leeg gemaakt te worden. Er is een gevaar dat het grondwater naar boven komt en de folie in een grote plooi drukt. Een ander gevaar is dat niet goed aangevulde grond de wanden dus naar binnen drukt.

Zwarte aarde, vermengd met water is erg zwaar. Muren kunnen dan makkelijk bezwijken onder de druk, zeker als er geen tegendruk aanwezig is. Geel zand is al een stuk vaster qua structuur, maar ook niet geheel veilig. Een goede keuze is om cement te vermengen met het gele zand dat vrij is gekomen van het afgraven. Zeker met gemetselde wanden van niet heel grote lengte (bijvoorbeeld 800 cm.) is dit meestal afdoende.

De beste keuze, maar zeker niet de goedkoopste, is om gestabiliseerd zand geheel rondom aan te brengen. Dit is een mengsel van zand en cement wat gelijke eigenschappen als beton kent, voornamelijk het ontbreken van kiezel en wapening is het verschil. Na uitharding van de stabilisatie vormt dit een prima basis voor ook het aanbrengen van het terras. Gestabiliseerd zand is verkrijgbaar bij betoncentrales en wordt met een pompwagen aangevoerd. Let op met de planning van dit transport, aangezien de uitharding al spoedig begint.

Aantrillen of aanwateren van het zwembad

Wanneer de leidingen van PVC zijn aangesloten en bijeengebracht op de plek van de filterinstallatie en de bekabeling voor de verlichting is gelegd, dan kan de grond rondom het zwembad gerust worden aangevuld. Dit heeft als voordeel dat bijvoorbeeld het bouwkundige gedeelte in het najaar wordt aangelegd en in het voorjaar de zwembadtechniek. Let op dat nimmer de grond wordt aangetrild! Dit aantrillen is zeer schadelijk voor de muren en vooral het leidingwerk wat in de grond zit.

Sterker: de meeste lekkages treden op bij zwembaden met aangetrilde grond.

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad