Menu Sluiten

De afmeting en ligging van een zwembad

Een zwembad begint met een goede planning. Hierin speelt de afmeting van het zwembad een grote rol. Laten we eens kijken waarop de afmeting allemaal invloed heeft.

  • verhouding tuin - zwembad. Als je geen grote tuin hebt dan wordt je zwembad uiteraard wat kleiner. Al zien we soms wel een verhouding van 1 op 3.
  • mogelijkheid tot zwemmen van baantjes. Wil je echt baantjes gaan zwemmen? Dan heb je eigenlijk wel minimaal 10 meter lengte nodig. Anders voel je je net een goudvis. Een alternatief is een goede jetstream plaatsen.
  • budget voor bouw van het zwembad. Heel eenvoudig gezegd. Een bad van 8x4 is bijna de helft kleiner dan een bad van 10x5. Ook dit zie je terug in de kosten. Al zal het budget niet verdubbelen.
  • stroomkosten van het gebruik. Voor de zwembadpomp en verwarming heb je meestal behoorlijk wat stroom nodig. Een groter zwembad zal ook meer stroom en gas verbruiken. Maar hiervoor hebben we een handige rekentool voor je gemaakt.
  • kosten van de waterbehandeling. Zwembadwater verbruikt meestal chloor of je gebruikt zoutelektrolyse. Al met al heb je er met een groter zwembad ook meer kosten aan.

Gemiddelde afmeting zwembad

Een zwembad in Nederland of België is gemiddeld genomen 8x4 meter. Opzetbaden zoals Intex laten we dan even buiten beschouwing. Deze afmeting maakt het zwembad acceptabel om in te zwemmen voor je conditie en voor kinderen om in te spelen. Bedenk bij de bepaling van de grootte van het zwembad dat er meer bij komt kijken.

Rondom het zwembad komt er minstens een meter aan randtegel en eventuele omheining bij. Anders zal er veel onnodig vuil (zoals gras) in het zwembad terecht komen.

Vanaf 10 meter is het redelijk mogelijk om baantjes te zwemmen. Wil je echt aan je conditie werken dan is een jetstream een betere optie. Jetstreams worden veel in kleinere zwembaden geplaatst en zijn heel betaalbaar geworden de laatste jaren.

De diepte van een zwembad

Vaak is er de wens om een zwembad 200 cm diep te maken, maar neem dit dan in overweging; een zwembad dieper dan 150 cm is meestal niet functioneel.

Als kinderen en volwassenen niet kunnen staan op de bodem, dan is het vlug afgelopen met de pret. Daarnaast heb je duurdere (complexere) bouwconstructies nodig, wat de prijs flink hoger kan maken. Wanneer je een ongelijke bodem in je zwembad wilt kan je het beste werken met gewapende folie en niet een standaard liner.

Ligging en plaats van het zwembad

De ligging van het zwembad is een belangrijke keuze. Juist bij het huis voor het overzicht, of van het terras weg omdat de kinderen anders niet genoeg ruimte hebben? Als je een zwembad werkelijk als verlengstuk van uw huis/terras ziet, dan is het het beste deze hier tegenaan te leggen.

Daarnaast dient u de volgende afwegingen te maken:
- Waar komt de filterinstallatie? Zorg dat deze op maximaal 15 meter van het zwembad komt.
- Komt er bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnecollectoren?
- Komt er een hek om het zwembad heen?
- Welke hoogte komt het zwembad ten opzichte van het terras/gazon?

Windrichting en een zwembad

Men is al gauw geneigd om ook met de windrichting rekening te houden, maar in de praktijk is deze factor niet zo belangrijk. Een juiste plaatsing van de inbouwdelen (skimmers en inspuiters) is veel belangrijker in de overweging.

Een tuinarchitect kan je helpen met een planning van hoog niveau. Wellicht krijg je extra input waar je op voorhand niet aan gedacht hebt.

Tot slot kan je de stand van de zon ook meenemen in het beraad. Wanneer het zwembad voor een groot gedeelte van de dag in de zon ligt draagt dit bij aan de beleving van de gebruikers, maar de warmte wordt ook deels opgenomen door het water. De gratis besparing is dan een feit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

maurice

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.

Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.

- Maurice van den Heuvel - eigenaar Bouwzelfjezwembad.nl en jouw adviseur-