Menu Sluiten

De inhoud van een rechthoekig zwembad

Hoe bereken ik de inhoud van een rechthoekig of vierkant zwembad? Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Je vermenigvuldigt de lengte x de breedte x de diepte van het zwembad. De uitkomst is de inhoud van je zwembad. Maar het kan eenvoudiger. We hebben een simpele tool gemaakt waarmee je de inhoud van je, toekomstige, zwembad kan berekenen.

De inhoud van een rond zwembad

Hoe bereken ik de inhoud van een rond zwembad? Deze berekening is wat lastiger dan de inhoud van een recht zwembad uitrekenen. Wellicht heb je het ooit geleerd bij wiskunde en gebruikte je de formule: straal in kwadraat * pie * diepte zwembad = inhoud.

We gaan het niet spannender maken dan het is en hier kan je eenvoudig de gewenste inhoud uitrekenen. Vul je gegevens in en je krijgt direct antwoord. Hoe makkelijk kan je het hebben?

De inhoud van een ovaal zwembad

Een ovaal zwembad is niet het meest voorkomende zwembad in Nederland of België. Maar omdat er toch veel ovale zwembaden zijn gebouwd is het soms belangrijk de inhoud te kunnen berekenen.

Deze berekening is min of meer een benadering. Dit komt omdat een ovaal zwembad nooit helemaal een elips vorm heeft, maar ook wat rechte lijnen kent. Desondanks is deze afwijking niet relevant voor de dosering van bijvoorbeeld chloor.

Hieronder kan je met de maten van het zwembad eenvoudig de inhoud van je ovale zwembad berekenen.

De werkelijke inhoud van een zwembad

Heb je nu de werkelijke inhoud van een zwembad berekend? Ja en nee.

De meeste zwembaden werken met een skimmer. De skimmer heeft altijd een maximale hoogte voor het waterpeil. Je kan dus ongeveer 10 centimeter in mindering brengen. Maar ook heb je water in de PVC leidingen en zandfilter zitten.

Je kan er dus vanuit gaan dat dit elkaar compenseert. Voor de juiste dosering maakt dat overigens ook niet heel veel uit. Probeer altijd de combinatie etiket en gezond verstand te combineren.

8 reacties

 1. Avatar
  Patrick

  Beste,

  Wij wensen een zwembad met betonblokken van 9x4x1,5 maar er zijn mensen die zeggen dat dit niet mogelijk is met deze afmeting en zou scheuren vanwege de druk.

  Moeten we dan beton gaan gieten?
  (In bekisting)

  Alvast bedankt voor de feedback.

  Patrick

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Hallo Patrick,
   Vermoedelijk zijn meer dan 90% van de zwembaden van ons meer dan 8 meter lang en allemaal van betonblokken. Nog nooit gescheurd bij goede toepassing van onze adviezen. Ik zou me er dus niet heel druk om maken.

   Groet Maurice

 2. Avatar
  sander

  hi ik heb een zwembad van 549 bij 274 bij 132 – =18.351.972

  hoeveel zout moet ik dan toevoegen- direct of later als het bad gevult is

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Dat kan je invullen door de doorsnede en de hoogte in te vullen op 0,75. Maar het antwoord is circa 8000 liter.

 3. Avatar
  patrick

  Hallo,
  Ik heb al een nieuwe liner van rond 300 bij 120 diep
  ik heb al een metalen zwembad is nou rond 360 die wil ik kleiner maken nou is mijn vraag wat is dan de omtrek wat ik moet in korte graag reactie.

  MVG Patrick

  • Avatar
   mauricevdh

   Dit is redelijk eenvoudig. De omtrek berekent u door de diameter te vermenigvuldigen met 3,14 (Pi). In dit geval is de huidige omtrek van de stalen wand (3,6 * 3,14) +/- 11,30 meter. Als u de liner van 300 cm wilt kunnen plaatsen dient u inderdaad de wand in te korten. De nieuwe maat wordt dan: 3 * 3,14 = 9,40 meter. Let op! De profielen zijn geschikt voor een diameter van 360, dat betekent dat ze niet helemaal voldoen aan de nieuwe maat. Al lijkt het me dat het in dit geval niet echt een probleem zal zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

maurice

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.

Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.

- Maurice van den Heuvel - eigenaar Bouwzelfjezwembad.nl en jouw adviseur-