Menu Sluiten

Een zwembad zelf bouwen?

Een zwembad heb je in vele maten en soorten. Bij je oriëntatie in zwemland kom je er veel tegen en wij geven op deze site zoveel mogelijk informatie en tips om je droom te realiseren.

Een veelvoorkomende manier om je zwembad op een betaalbare manier te bouwen is om dit zelf te doen! Wij hebben er jarenlange ervaring mee en het proces van bouwen is niet lastig. Waarom een bouwkundig zwembad? Dit is nu eenmaal een bouwproces waar elke fase eenvoudig stap-voor-stap is uit te voeren. Zelfs in meerdere jaren!

Wat is een bouwkundig zwembad?

Verzamelnaam van zwembaden met diverse vormen van afwerking. De basisstructuur is altijd een betonvloer en wanden van bijvoorbeeld betonblokken of een betonnen wand gemaakt dmv een bekisting. Ook worden wel eens damwanden gebruikt. De afwerking kan verschillen van zwembadfolie (een linerzak of gewapende folie) tot een afdichting van polyester matten of waterdichte verf. De prijzen kunnen variëren van budget tot zeer luxe en de afmeting en vorm is zelf te bepalen. Een van de meest voorkomende varianten in Nederland en België.

Hoe realiseer je je eigen zwembad?

Het zelf bouwen van je zwembad is een proces van enkele weken tot enkele maanden. Maar telkens komen de bouwers dezelfde fases tegen. Van de planning en budgettering tot het daadwerkelijke graven van het zwembad en kiezen voor de afwerking. Wij geven hieronder een samenvatting.

Budget voor een zwembad

Een zwembad is niet goedkoop. Dat mogen wel wel concluderen na jarenlang in de branche te hebben gewerkt. Maak een realistisch budget voor al je wensen en vraag meerdere offertes op bij verschillende leveranciers. Onderhandelen is tegenwoordig niet heel eenvoudig meer met alle prijzen transparant op internet, veel zwembadbouwers zitten al redelijk netto met hun prijzen. Maak ook een plaatje voor de jaarlijkse kosten van het gebruik van het zwembad!

kosten-zwembad

Vergunning voor een zwembad

Heb je een vergunning nodig voor een zwembad in Nederland of België? Sinds 2010 is de wet gewijzigd. Je dient rekening te houden met de WABO en noemen we het een omgevingsvergunning. De eisen voor de kwaliteit van de bouw onverminderd van kracht zijn.

Wij hebben een uitgebreid overzicht gemaakt van de huidige richtlijnen in Nederland en België. Zie ook onze gratis wikipedia voor meer informatie.

Bouwtekening van een zwembad

Een bouwtekening voor een zwembad kan handig zijn. Op internet zijn wellicht wat voorbeelden te vinden van zwembaden zonder al te veel technische berekeningen.

Je kan toch betrekkelijk eenvoudig een bouwtekening voor een zwembad laten maken. Via onze webshop kies je voor een geschikte optie en na de aankoop vul je het formulier in voor meer informatie. Een ervaren tekenaar gaat dan voor jou aan de slag om een tekening te maken die aan al jouw wensen voldoet.

Beste tijd om te bouwen?

De ruwbouw kan je het hele jaar door uitvoeren. Meestal begin je ermee wanneer je het zwembad gaat bouwen, maar soms kan je de bouw splitsen. Als je in het najaar de betonvloer en wanden bouwt, dan kan je in het voorjaar heel snel de zaak afmaken. Groot voordeel is dan dat de grond rondom goed stevig is.

zwembad-zonhoven-belgië-03

1. Graafwerkzaamheden

Graaf ongeveer tussen de 100 en 120 cm extra uit ten opzichte van de binnenmaten van het zwembad. Een graafmachine is wel handig, alsmede een laser om de grond helemaal uit te vlakken.

Informeer bij de plaatselijke grondbank voor het storten van de grond. Vaak heb je een schoongrondverklaring nodig, anders wordt het een dure zaak. Wellicht kan je er de tuin rondom mee ophogen? Scheelt je ook containers en vrachtwagens.

2. Betonvloer storten

De betonvloer is het fundament van je zwembad en verdient dus de nodige aandacht. Zorg voor een perfect vlakke ondergrond en zorg dat laser de vloer geheel waterpas oplevert. Begin er anders niet aan.

Over de benodigde dikte wordt veel gespeculeerd, maar in de praktijk is 15 tot 20 cm meer dan voldoende. Een bouwnet van 8 mm is hierbij aan te raden en de kwaliteit van het beton kan volstaan met C20/C25 kwaliteit.

De vloer dient volledig waterpas gemaakt te worden. Daarnaast is het advies de vloer te ‘vlinderen’, ofwel geheel glad te maken. Hierdoor is verdere aanpassing aan de vloer niet meer nodig. Mocht de afwerking toch niet helemaal gelukt zijn dan kan je met bijvoorbeeld egaline alsnog je vloer afwerken.

3. Muren optrekken

De muren van het zwembad zijn natuurlijk ook een punt van aandacht. Hierbij heb je twee mogelijkheden.

  • betonblokken
    Deze meten ongeveer 19x20x29 cm en zijn hol. Deze worden gemetseld of verlijmd. Een wapeningstrip in de voeg kan gebruikt worden (murfor). De afwerking is ruw en daarom dient de binnenzijde voorzien te worden van stucwerk of isolatieplaten (EPS waarde van 150 of 200).
  • EPS polystyreen of styropur bouwstenen
    Deze zijn recent erg populair geworden. Doorgaans zijn ze een stuk duurder dan betonblokken, maar veel eenvoudiger en lichter in de verwerking. Doe-het-zelvers dienen zich wel bewust te zijn van de complexiteit van bouwen! Zie ons bouwplan met EPS blokken.

De blokken worden gestapeld, verankerd aan de vloer en later volgestort met beton. De afwerking is al geheel glad aan de binnenzijde en dus gereed voor folie! Uiteraard hebben we ook een uitgebreide beschrijving gemaakt.

07-zwembad

4. Plaatsen inbouwdelen

Tijdens het optrekken van de muren dienen er ook inbouwdelen geplaatst te worden. Een standaardset bestaat uit skimmers, inspuiters en een aanzuigpunt onderin het zwembad. Denk dan bijvoorbeeld aan een bodemput of aanzuiging laag op de wand.

Verlichting is onmisbaar in het zwembad, ook al twijfelen veel mensen hierover in het begin. Kies milieubewust voor led lampen, je krijgt er later echt geen spijt van.

13-zwembad

5. PVC leidingen aanleggen

Aangezien de leidingen in de grond worden gelegd dienen deze goed ingepland te worden. Een privé zwembad is meestal voorzien van PVC drukbestendige buizen van 50 en 63 mm. Er zijn diverse manieren om de leidingen in de grond te verwerken.

De aanleg is niet moeilijk, maar vergt wel een secure handeling van schoonmaken en lijmen. De buizen zijn in pijp verkrijgbaar (niet buigzaam) of flexibel. Bij deze laatste van flexibele PVC heb je minder koppelstukken te verwerken wat bijdraagt in de doorstroming van de leidingen.

Bij het bevestigen van de zandfilter, zwembadpomp en bijvoorbeeld zwembadverwarming werk je bij voorkeur met vaste leidingen. Dit ziet er gewoonweg veel fraaier uit.

6. Plaatsen van de zwembadfolie

Indien je kiest voor een gewapende zwembadfolie dan dien je deze professioneel te laten aanleggen. De verwerking is dermate complex dat je al snel een fatale fout maakt. Als je kiest voor een kant-en-klare folie dan kan je deze wel zelf aanleggen. Dit bespaart zeker 50% van de kosten, maar de levensduur is een stuk korter dan professionele zwembadfolie.

7. Aanbrengen van de filterinstallatie

Dit is een project wat door veel mensen zelf wordt uitgevoerd. Met een beetje puzzelen kan je de juiste volgorde van zwembadpomp, filter, desinfectie en warmtepomp wel vinden. Het hangt af van de keuzes die je in het aankoopproces hebt gemaakt.

Neem de tijd voor de opbouw en verlijm de koppelingen nog niet meteen. Het is aan te raden om eerst alles in elkaar te passen en dan stap voor stap alles te verlijmen. Gebruik een waterpas om een en ander er netjes uit te laten zien. Zorg ook dat je eenvoudig bij de kogelkranen kan en de zeswegklep goed kan bedienen.

zwembad 25

8. Randtegels monteren

Als de folie is geplaatst kan de randtegel worden geplaatst. Aangezien de randtegel erg goed zichtbaar is dient dit zeer zorgvuldig te gebeuren. De randtegel kan van hardsteen/natuursteen of bijvoorbeeld beton zijn. Bevestiging kan met specie of mortel gebeuren, maar er wordt tegenwoordig ook veel gelijmd. Wij raden altijd aan om de richtlijnen van de leverancier aan te houden.

9. Aanvullen grond en afwerken tuin

Als alle werkzaamheden zijn afgerond komt het moment van de afwerking nog. Je vult de buitenkant van de wanden aan met gestabiliseerd zand, dit voorkomt een mogelijke instorting van de wanden indien het zwembad leeg is.

Wanneer alles in aangevuld dien je even te wachten voor je het terras gaat aanleggen. De grond kan het beste nog wat inklinken. Aanwateren mag wel, maar dan alleen als het zwembad al is gevuld met water. Doe je dit andersom dan kan je zwembad snel imploderen. Daar zit je echt niet op te wachten!