Menu Sluiten

Eps bouwblokken voor een zwembad

Polystyreen blokken zijn piepschuim blokken om een zwembadwand mee te bouwen, waarna met beton de stevigheid wordt aangebracht.

Over polystyreen bouwblokken krijgen wij veel vragen.
(Andere benamingen: styropur, styrofor, styropor, styrofoam, EPS (geëxtrudeerd polystreen), piepschuimblokken)

Voordelen EPS blokken

- licht te hanteren voor de bouwers
- betere isolatiewaarde van het zwembad
- snelle bouwtijd

Nadelen EPS blokken

- duurder dan betonblokken
- kennis nodig van manier van bouwen
- complexer te bouwen

Hoe bouw je een zwembad met EPS blokken

Hoewel het bouwen van een zwembad met polystyreen blokken niet eenvoudig is, kan je wel een proces beschrijven die altijd wordt toegepast.

  1. Betonvloer storten en volledig vlak maken (vlinderen). Maak de vloer zeker een meter langer en breder dan de binnenmaat van het zwembad. Dus een zwembad van 8 x 4 meter voorzie je van een betonvloer van circa 900 x 500 cm.
  2. De wapening in de muren kan vooraf verbonden worden met de bouwnetten in de vloer. Dit is echter lastig te berekenen en je kan de vloer dan niet vlinderen. Wij geven de voorkeur aan een chemische verankering van de muurwapening. Voorzie zowel staven verticaal als horizontaal en verbind ze goed.
  3. Dan begint het opbouwen van de EPS blokken. Zorg ervoor dat de blokken aan de binnenzijde niet beschadigd zijn. Meestal kan je ze wel omdraaien namelijk. De verticale hoeken worden om en om geplaatst, of er zijn afdichting stukken voorzien. Je kan de naden verstevigen met een zuurvrije kit. De belangrijkste factor is echter een goede stevige connectie met het bouwstaal.
  4. Tijdens het bouwen adviseren wij direct de benodigde inbouwdelen te plaatsen. Zeker een skimmer en lamp zijn grote elementen en die zijn later lastig te plaatsen. Zet ze vast met purschuim. Hou de inbouwdelen exact gelijk met de binnenzijde van de EPS blokken, dan kan je later mooi de pakkingen en flens plaatsen.
  5. Zet de wanden stevig vast met een framewerk. Dit kan niet stevig genoeg zijn, zeker bij zwembaden met een wat langere afmeting. De wanden neigen best snel uit het lood te gaan staan en dan heb je een groot onherstelbaar probleem.
  6. Het vullen van de wanden doe je bij voorkeur met een betonpomp. Je bestelt een hoeveelheid beton bij de betoncentrale en met een pomp en slang wordt het beton in de wanden gegoten. Let goed op! Hier gaat het namelijk vaak fout. Zorg allereerst voor een valbreker. Vallend beton slaat snel een gat in een wand. Je kan ook nog een regenpijp in de lengte doormidden zagen. Deze kan je dan ook als geleider gebruiken. Vul in minimaal 3 lagen rondom. In principe kan het wel in 1 keer gebeuren.
  7. Hierna laten drogen voor minimaal 72 uur en dan kunnen de schoren etcetera worden verwijderd.

Welke blokken EPS kies je voor de bouw van je zwembad?

In de handel zijn diverse soorten bouwsteen beschikbaar. Je kiest uit de grootte en dichtheid en hier hangt natuurlijk een prijskaartje aan.

Afmeting van een EPS blok

Hoe groter het blok des te eenvoudiger is het bouwen. Bij een kleinere steen heb je ook meer bouwijzers nodig (voor elke laag). Voordeel is dat je minder hoeft te snijden met inbouwdelen en dat je een stuk flexibeler bent. Onze voorkeur gaat desondanks toch uit naar de XL varianten. Je hebt dan minder naden en dus minder kans op foutieve montage.

De sterkte of dichtheid van een blok

Vaak wordt de bouwsteen voorzien van een soort code. Dit kan bijvoorbeeld zijn EPS40 of PS30. Hiermee wordt de sterkte ofwel de persdichtheid aangegeven. De meeste zwembadbouwers gebruiken een dichtheid van 40 en dit is uitstekend. Ook zijn er meer universele blokken verkrijgbaar in een dichtheid van bijvoorbeeld 25. Hierbij heb je een zachtere structuur en meer kans op deuken in het zwembad.

Betrekkelijk nieuw zijn de blokken met verschillende samenstelling. Zo heb je een EPS80/25 blok. De basis is EPS met 25 dichtheid, maar hierop zit een keiharde laag met een sterkte van 80. Zo heb je het beste van 2 voordelen.

Zelf je zwembad bouwen of laten bouwen door specialist?

De afgelopen 10 jaar hebben we veel mensen zelf een zwembad zien bouwen. Regelmatig ook met EPS blokken en dat ging met wisselende resultaten. Indien je denkt dat je met wat blokken stapelen snel een paar wanden in elkaar zet dan heb je het mis.

Wat kan er fout gaan? De wanden komen scheef te staan of een blok springt door een te hoge druk of verkeerde verbinding. Alle begin is moeilijk en je doet het maar 1 keer. Assistentie is dus wel aan te raden.

Het werk laten uitvoeren door een zwembadbouwer kan, maar is vaak wel duur. Ze rekenen de volle pond voor de blokken en er gaat veel werk zitten. Haast is namelijk de grootste vijand van dit werk.

Je kan ervoor kiezen om de muren toch te laten metselen met een betonblok. Dit is zeker zo stevig en sneller en goedkoper te realiseren.