Menu Sluiten

Skimmer voor watercirculatieVrijwel elk zwembad in Nederland en België is voorzien van een skimmer.

De basisfunctie van de skimmer is om het water aan de oppervlakte van het zwembad (waar zich veel verontreiniging bevindt) af te voeren naar de filterinstallatie. Doordat de positie van de skimmer altijd aan de top van de zwembadwand zit, bepaalt de skimmer ook de uiteindelijke diepte van het zwembad.

Verschillende type skimmers

In de markt zijn diverse verschillende skimmers verkrijgbaar. Globaal gezien zijn er standaard en brede skimmers, waarbij voor bouwkundige zwembaden een brede skimmer aan te bevelen is. De capaciteit van dit type is groter dan een standaard (vierkante opening) model. Het standaard model is meer toepasbaar bij stalen baden met een ronding, aangezien het gedeelte van de opening recht getrokken moet worden en dit dus niet al te groot kan worden.

De standaard kleur is wit, het materiaal vrijwel altijd in ABS. RVS flenzen zijn verkrijgbaar. Kleuren zijn wel verkrijgbaar, maar niet altijd aan te raden. Er treedt namelijk altijd een kleurverschil met de folie op en ook de vervaging in de loop de jaren verschilt. Gevolg is een (soms) hinderlijk contrast tussen folie en skimmer.

Skimmer voor watercirculatie

Hoogwater skimmer

Naast de standaard types is er ook een hoogwater skimmer verkrijgbaar. Hier is de achterzijde verhoogd waardoor er minder snel water uitloopt. Het waterpeil is dan ook 5 centimeter hoger dan bij een normale skimmer. Let op met een lamellenafdekking aangezien de toegestane variatie in waterhoogte kleiner is. Dit dient goed afgestemd te worden met de inbouwhoogte van de as.

Onderdelen en aansluitingen

Bij een skimmer worden altijd losse pakkingen en een flens geleverd. Deze zorgen ervoor dat de aansluiting met de folie waterdicht gemaakt kunnen worden. Vaak wordt er ook een afdekplaat geleverd om de schroeven af te dekken, wel zo fraai.

Daarnaast treft men een skimmermandje en drijfklep aan. Het mandje dient voor het grove vuil en dient altijd schoon gehouden te worden. Het klepje drijft mee op het waterniveau en voorkomt dat vuil het zwembad in komt als de pomp uitstaat. Beide onderdelen zijn overigens redelijk kwetsbaar en zijn gemakkelijk te vervangen. Een eventuele vacuümplaat wordt over het mandje geplaatst als aansluiting op een zuigslang. Bladvuil komt dan niet de pomp in en dit is een alternatief voor de stofzuigeraansluiting in de wand.

De aansluiting voor de leidingen zit aan de onderzijde en kan bestaan uit een schroefdraad of lijmverbinding. Doorgaans wordt er geen terugslagklep gemonteerd of drie-delige koppeling, maar wordt de verbinding met de pomp rechtstreeks gemaakt. Aan de zijkant kan meestal een koppeling gemaakt worden voor een mechanische automatische niveauregelaar, of wordt de sensor hiervoor in de skimmer gemonteerd. Let op: doe dit altijd in de skimmer welke niet voor stofzuigen wordt gebruikt.

Positionering van de skimmer

Traditioneel zitten de skimmers aan de korte zijde. Toch kan het interessant zijn om te overwegen ze op de lange zijde te plaatsen!

Aan de korte zijde dienen de inspuiters een grote afstand te overbruggen om een juiste circulatie te verkrijgen. Plaatsing achter een rolluik is niet ideaal, ook niet tegenover het rolluik aangezien de inspuiters dan verstopt zitten. Indien gewenst is het uiteraard geen probleem.

Plaatsing op de lange zijde resulteert in een kortere afstand tot de inspuiters. Ook bij solar lamellen is dit essentieel voor een optimale waterverplaatsing over de gehele oppervlakte van het zwembad.

De verdeling van de skimmers over de lengte is niet heel moeilijk. Plaatsing op bijvoorbeeld 1/4 en 3/4 van de afstand is correct.
Vaak doelt men op windrichting om rekening mee te houden. Deze factor is uiteraard van belang, maar veel belangrijker is om de afstand van de skimmer naar de filterinstallatie zo kort mogelijk te houden. Dit gaat dus boven de windrichting uit.

Inbouwen van een skimmer

Zorg dat de bovenzijde van de skimmer volledig gelijk loopt met de bovenzijde van de muur. De houten lat of Hung-profiel komt dus over de skimmer heen. Laat bij het inbouwen alle flenzen en pakkingen achterwege. De binnenzijde van de muur (inclusief eventuele isolatie) is ook de inbouwdiepte van de skimmer. Bepaal dus vooraf exact de dikte van de isolatie of de dikte van het stuken.

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad