Menu Sluiten

Zwembadfolie en liners

Het belangrijkste onderdeel van het zwembad is eigenlijk de zwembadfolie. Hiermee onderscheidt een zwembad zich namelijk. Hoewel er ook polyester, polypropyleen, beton, tegel, verf etc. mogelijk is, kiezen wij altijd voor zwembadfolie. Wij vertellen je hier waarom.

Het is al decennia een beproefde methode voor de afdichting van je zwembad. Het aanbrengen gaat snel en is relatief gezien goedkoop. Voor het (Nederlandse) klimaat is de vortstbestendigheid optimaal. Wel is er nog een onderscheid in de kwaliteit van de PVC folie en de wijze waarop deze wordt aangebracht. Wij geven je een kort overzicht.

Gewapende zwembadfolie op rol

zwembad folie lassenGewapende folie voor een zwembad zit altijd op een rol en heeft meestal een dikte van 1,5 mm. De folie is verkrijgbaar in diverse kleuren naar keuze.

De voordelen van de gewapende folie zijn talrijk. Door de polyester wapening tussen de 2 lagen in is er een grotere weerstand voor scheuren en gaat de folie pas bij een hogere temperatuur rimpelen. Daarnaast is de pasvorm optimaal doordat de folie ter plaatse wordt gelast. De levensduur kan je berekenen op minimaal 20 jaar. Wel ga je na verloop van tijd een verkleuring zien.

Ook bij een bouwkundige inlooptrap ben je het beste uit met deze keuze. Je kan dan een anti-slip folie op de treden aanbrengen en de traptreden zullen geen radius hebben in de hoeken. Zo kan de folie hier niet gaan scheuren.

Bevestigen van de folie is vakwerk. Diverse bedrijven bieden deze dienst aan, maar je kan ook gebruikmaken van de folielasser die wij kunnen bemiddelen. Deze folielasser last de folie door versmelting onder hoge temperatuur en de naden worden afgewerkt met vloeibare PVC folie. De folie heeft wel een volstrekt gladde ondergrond nodig. Dit kan gebeuren door de muren te stucen of isolatieplaten van drukbestendige EPS te gebruiken. Daartussen dien je een rot- en schimmelvrij scheidingsvlies te plaatsen om de folie te beschermen.

Zwembadliner of standaard folie

zwembadlinerVaak wordt een standaard maat zwembadfolie gekozen bij de goedkopere zwembaden. Ook de stalen wand baden worden geleverd met een zogenaamde 'zak'. Ook hier heb je de keuze uit meerdere kleuren en vaak ook speciale prints en folie speciaal voor zwembaden met led verlichting. Vraag er naar bij je leverancier.

Dit type folie kan je overigens best zelf installeren. Het is even wat werk, maar niet heel moeilijk. Als de folie goed is opgemeten heb je hem in een paar uur geplaatst. Het afwerken van de inbouwdelen heeft overigens nog wel wat meer werk nodig en kan ook niet direct na plaatsen. Nadeel is dat de folie betrekkelijk dun is en dat je hierdoor wat meer moet oppassen met beschadigingen. Een luchtbed kan geen kwaad, maar het geheel is wel kwetsbaarder dan de gewapende variant.

Welke folie moet ik kiezen voor mijn zwembad?

Ons advies is eenduidig. Wanneer je budgettair voor de beste kwaliteit kan gaan, doe het dan! Qua pasvorm is een gewapende folie vaak beter en je doet er langer mee. Als je een mooie randtegel of boordsteen hebt zal je deze meestal dienen te vervangen. Als dit na 10 jaar al moet is dat kapitaalvernietiging!

Tegenwoordig zijn alle liners (zwembadfolie op maat gemaakt) of op een rol gemaakt van hoogwaardige kwaliteit PVC. Soms wordt ook EPDM of vijverfolie gebruikt, maar dit vinden wij geen goede keuze. Vaak kan deze folie niet tegen chloor of zout en dan heb je al snel een lelijke folie in je zwembad. Laat je dus vooral goed informeren door de leverancier van je zwembad.

Bij een houten zwembad of bijvoorbeeld een zwembad in ovaal vorm kom je altijd op een standaard folie. Hier heb je geen keuze in, want een gewapende folie is dan lastig te installeren en zeker niet goedkoop.

De voordelen en nadelen van zwembadfolie op een rijtje

Zwembadfolie - gewapend of op maat gemaakt

Zwembadfolie voor een whirlpool

We krijgen veel vragen voor het leveren van zwembadfolie in bijvoorbeeld een whirlpool, hottub of portable spa.

Het aanbrengen van folie is echter vrijwel niet te doen. Ten eerste heb je vaak een afwijkende vorm die je met een dikke folie (1.5 mm gewapende folie) niet eenvoudig kan verwerken. Daarnaast is de temperatuur het grootste obstakel.

Zwembadfolie kan tegen een maximale temperatuur van 32 graden (standaard folie ongeveer 29 graden) en daarboven heb je grote kans op het gaan rimpelen van de folie. Dit ziet er niet mooi uit en de garantie vervalt hierdoor. Je zal dus niet eenvoudig een leverancier hiervoor vinden. Alternatief is bijvoorbeeld polyester aanbrengen op een gladde oppervlak.

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

37 reacties

 1. Avatar
  Anna Ferreira Marques

  Graag ontvang ik een offerte voor zwembadfolie. het zwembad zal de volgende maten krijgen, het grootste gedeelte is 2,50 m x 3,70 m en nog een stuk van 2 m x 1,20 waarin zich treden zullen bevinden.

 2. Avatar
  Lambert van Schijndel

  Hoi .ik zo graag een offerte hebben van voor een bak van 3.80 bij 2 meter.waarvan een gedeelte 2.90×2.00×0.80 is en het andere gedeelte 0.90×2.00×0.45 .er zit dus een soort van bankje in .de bak is van beton blokken gemaakt op een beton vloer van 0.15 dik.met beton matten erin .de wanden zijn per gemetselde laag verstevigd met murfor.graag zie ik u offerte tegemoet.

 3. Avatar
  Joost Tax

  Beste bouwzelfjezwembad.nl,

  Wat kost het laten renoveren van een zwembad van 6×3 bij 1.5 meter diep. Het is een betonnen bak met nu een liner erin. Maar zou hem graag met folie willen laten bekleden.

  Groet joost tax

 4. Avatar
  Marcel

  Hallo, ik zou graag een offerte willen hebben voor het plaatsen van gewapend folie voor in ons zwembad van 3x6x1.4 met een hoektrap met 4 treden.

 5. Avatar
  J.Beckers

  Hierbij wil ik een offerte aanvragen voor het lassen van liner en eventueel leveren van de liner voor nieuw gebouwd zwembad.
  De maten van het zwembad zijn lengte 8 meter breed 4 meter diep 1,60 meter met in doek een trap van 3 treden

 6. Avatar
  Andre Langenberg

  Graag zou ik een prijsopgave willen hebben voor een “zak” voor een zwembad met stalen wand van 3600 mm doorsnede en een diepte van 900 mm. Kleur standaard blauw. Alleen levering

  • Avatar
   Boukje Joosten

   Goedemiddag graag zou ik een offerte ontvangen voor gewapende zwembadfolie voor een zwembad van 7m x 4m x 1.50 diep.
   Met hoek inlooptrap. Inclusief lassen van de folie.

   Vast bedankt Groeten

 7. Avatar
  Resort Waterweelde

  Beste,

  Hierbij wil ik een offerte aanvragen voor het vervangen voor ons zwembad folie .
  Dit voor het demonteren en monteren van de folie.
  Hierbij de maten van het zwembad
  Grote bad: 12,60 m lang
  6,40 m breed
  1,40 m diep

  Kleine bad: 6,60 m lang
  4,40 m breed
  0,40 m diep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad