Menu Sluiten

Zwembadfolie en liners

Het belangrijkste onderdeel van het zwembad is eigenlijk de zwembadfolie. Hiermee onderscheidt een zwembad zich namelijk. Hoewel er ook polyester, polypropyleen, beton, tegel, verf etc. mogelijk is, kiezen wij altijd voor zwembadfolie. Wij vertellen je hier waarom.

Het is al decennia een beproefde methode voor de afdichting van je zwembad. Het aanbrengen gaat snel en is relatief gezien goedkoop. Voor het (Nederlandse) klimaat is de vortstbestendigheid optimaal. Wel is er nog een onderscheid in de kwaliteit van de PVC folie en de wijze waarop deze wordt aangebracht. Wij geven je een kort overzicht.

Gewapende zwembadfolie op rol

zwembad folie lassenGewapende folie voor een zwembad zit altijd op een rol en heeft meestal een dikte van 1,5 mm. De folie is verkrijgbaar in diverse kleuren naar keuze.

De voordelen van de gewapende folie zijn talrijk. Door de polyester wapening tussen de 2 lagen in is er een grotere weerstand voor scheuren en gaat de folie pas bij een hogere temperatuur rimpelen. Daarnaast is de pasvorm optimaal doordat de folie ter plaatse wordt gelast. De levensduur kan je berekenen op minimaal 20 jaar. Wel ga je na verloop van tijd een verkleuring zien.

Ook bij een bouwkundige inlooptrap ben je het beste uit met deze keuze. Je kan dan een anti-slip folie op de treden aanbrengen en de traptreden zullen geen radius hebben in de hoeken. Zo kan de folie hier niet gaan scheuren.

Bevestigen van de folie is vakwerk. Diverse bedrijven bieden deze dienst aan, maar je kan ook gebruikmaken van de folielasser die wij kunnen bemiddelen. Deze folielasser last de folie door versmelting onder hoge temperatuur en de naden worden afgewerkt met vloeibare PVC folie. De folie heeft wel een volstrekt gladde ondergrond nodig. Dit kan gebeuren door de muren te stucen of isolatieplaten van drukbestendige EPS te gebruiken. Daartussen dien je een rot- en schimmelvrij scheidingsvlies te plaatsen om de folie te beschermen.

Zwembadliner of standaard folie

zwembadlinerVaak wordt een standaard maat zwembadfolie gekozen bij de goedkopere zwembaden. Ook de stalen wand baden worden geleverd met een zogenaamde 'zak'. Ook hier heb je de keuze uit meerdere kleuren en vaak ook speciale prints en folie speciaal voor zwembaden met led verlichting. Vraag er naar bij je leverancier.

Dit type folie kan je overigens best zelf installeren. Het is even wat werk, maar niet heel moeilijk. Als de folie goed is opgemeten heb je hem in een paar uur geplaatst. Het afwerken van de inbouwdelen heeft overigens nog wel wat meer werk nodig en kan ook niet direct na plaatsen. Nadeel is dat de folie betrekkelijk dun is en dat je hierdoor wat meer moet oppassen met beschadigingen. Een luchtbed kan geen kwaad, maar het geheel is wel kwetsbaarder dan de gewapende variant.

Welke folie moet ik kiezen voor mijn zwembad?

Ons advies is eenduidig. Wanneer je budgettair voor de beste kwaliteit kan gaan, doe het dan! Qua pasvorm is een gewapende folie vaak beter en je doet er langer mee. Als je een mooie randtegel of boordsteen hebt zal je deze meestal dienen te vervangen. Als dit na 10 jaar al moet is dat kapitaalvernietiging!

Tegenwoordig zijn alle liners (zwembadfolie op maat gemaakt) of op een rol gemaakt van hoogwaardige kwaliteit PVC. Soms wordt ook EPDM of vijverfolie gebruikt, maar dit vinden wij geen goede keuze. Vaak kan deze folie niet tegen chloor of zout en dan heb je al snel een lelijke folie in je zwembad. Laat je dus vooral goed informeren door de leverancier van je zwembad.

Bij een houten zwembad of bijvoorbeeld een zwembad in ovaal vorm kom je altijd op een standaard folie. Hier heb je geen keuze in, want een gewapende folie is dan lastig te installeren en zeker niet goedkoop.

De voordelen en nadelen van zwembadfolie op een rijtje

Zwembadfolie - gewapend of op maat gemaakt

Zwembadfolie voor een whirlpool

We krijgen veel vragen voor het leveren van zwembadfolie in bijvoorbeeld een whirlpool, hottub of portable spa.

Het aanbrengen van folie is echter vrijwel niet te doen. Ten eerste heb je vaak een afwijkende vorm die je met een dikke folie (1.5 mm gewapende folie) niet eenvoudig kan verwerken. Daarnaast is de temperatuur het grootste obstakel.

Zwembadfolie kan tegen een maximale temperatuur van 32 graden (standaard folie ongeveer 29 graden) en daarboven heb je grote kans op het gaan rimpelen van de folie. Dit ziet er niet mooi uit en de garantie vervalt hierdoor. Je zal dus niet eenvoudig een leverancier hiervoor vinden. Alternatief is bijvoorbeeld polyester aanbrengen op een gladde oppervlak.

35 reacties

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Epdm wordt ook gebruikt voor zwemvijvers, dus technisch gezien kan dit wel. Maar of het mooi is is meer een persoonlijk dingetje. Je houdt het water schoon met een goede filterinstallatie.

  1. Avatar
    Kim

    Beste,

    Wij gaan ons zwembad zelf metsen. Graag had ik een offerte voor een gelaste liner voor een bad van 7x 3,5 en 1,3M diep met een plage van 50cm en inlooptrap ernaast van 4 treden. Alvast bedankt. Mvg, Kim

  2. Avatar
    Thijs

    Beste,

    Graag zou ik een prijsindicatie willen hebben voor het leveren en aanbrengen van gewapend zwembadfolie. Na de zomerperiode start ik met bouwen. Het zwembad wordt inwendig 7,50 x 3,90 x 1,45.
    Alvast bedankt.

  3. Avatar
    Y. Van der Kroft

    Graag zou ik een prijsopgave willen hebben voor een “zak” voor een zwembad met stalen wand van 3mtr doorsnede en een diepte van 80 cm Kleur aqua blauw. Alleen levering

  4. Avatar
    Nico

    Ik zou graag een offerte willem ontvangen voor het plaatsen van folie. Het betreft een nieuw beton gegoten bad met gevlinderde vloer en gladde wanden. Het bad is 10 bij 5 meter en 1,50 diep. Er komt een vaste trap in met vier treden 1,50 bij 1,50. 2 skimmers 4 inspuiters 3 lampen en een stofzuiger aansluiting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

maurice

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.

Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.

- Maurice van den Heuvel - eigenaar Bouwzelfjezwembad.nl en jouw adviseur-