Menu Sluiten

Zwembadverlichting kopen en plaatsen

Verlichting van je zwembad gebeurt tegenwoordig door led verlichting. Vroeger bestond er ook een PAR56 halogeen lamp van meestal 300 watt, maar deze zijn tegenwoordig vrijwel overal verboden.

Led zwembadverlichting is in diverse soorten verkrijgbaar.

Led verlichting in wit

Het voordeel van een witte led lamp in je zwembad heeft als voordeel dat je een hoge opbrengst hebt per opgenomen watt. Een 10 watt lamp in wit geeft veel meer licht (lumen) dan andere types.

Het nadeel is dat het water redelijk wit van kleur wordt (vreemd hè?) en soms wordt als niet heel prettig ervaren. Ook een groot verschil met de oude lampen is dat je opvallend meer details in het water ziet. Niet alleen zie je meer stof en vuil, maar ook oneffenheden in bijvoorbeeld de zwembadfolie.

Dus extra belangrijk om de waterbalans op orde te brengen en regelmatig te filteren.

Led verlichting in RGB

Als je meer opties in je bad wilt dan is RGB een goede keuze. Je kan dan bijvoorbeeld steeds een andere kleur kiezen, of de lampen met regelmaat van kleur laten wisselen. Dit kan soms door een afstandbediening of door het aansluiten op een stukje domotica van je huis.

Nadeel is dat, zoals eerder gezegd, de opbrengst een stuk lager is. Je hebt dus sterkere lampen nodig, of meer exemplaren. Ook is de kleur wit nooit helemaal echt 'wit'. Ook dat kan een teleurstelling zijn als je daar op rekent.

Andere opties met led zwembadverlichting

Naast de veel verkochte witte en RGB zwembadverlichting zijn er uiteraard ook nog wat alternatieven verkrijgbaar.

Zo zie je in sommige openbare zwembaden de kleur blauw verschijnen. Een andere optie is een combinatie van wit en RGB. Dit is een dure en luxe uitvoering, maar het principe is eigenlijk wel logisch. In een armatuur zitten zowel witte als RGB lichtbronnen. Hiermee heb je de keuze uit echt een goede witte verlichting en ook de volledige RGB optie.

Led verlichting in een zwembad inbouwen

Zwembadverlichting plaats je in de wand van het zwembad. Normaal gesproken doe je dat op de lange zijde en verdeel je de lampen zodat je een goede verspreiding krijgt van het licht. Je hebt de keuze uit verschillende mogelijkheden dit te doen.

Inbouwnis PAR56

Je kan een betrekkelijk groot inbouwdeel in de wand plaatsen of metselen. Deze heeft een doorsnede van ongeveer 30 centimeter en was oorspronkelijk geschikt voor een halogeen lamp. Je kan deze behuizing gebruiken met een model led voor de vervanging van een halogeen lamp, of deze als combinatie nieuw kopen.

Voordeel is dat je dan een universele behuizing hebt waarin je vrijwel alle merken en soorten kan plaatsen.

Specifiek inbouwdeel per merk / type

Elke fabrikant van led verlichting biedt wel een inbouwdeel aan voor een zwembad. Let op dat je de juiste afwerking krijgt. Zo zijn er modellen voor folie, beton/tegel of juist polyester of polypropyleen.

Nadeel is dat je geen ander merk in de behuizing kan plaatsen, meestal dan. Dus als de leverancier niet meer thuis geeft heb je wel een probleem. Sommige modellen sluit je aan op een standaard wanddoorvoer, dan heb je de kans op uitwisselbaarheid.

Levensduur van led lampen

Led lampen hebben een extreem lange levensduur. Waar de halogeen PAR56 lamp ongeveer 1000 branduren kende, heeft een led lichtbron al gauw 25.000 uren op de teller staan.

Hou er wel rekening mee dat sommige lichtbronnen voldoende afkoeling krijgen. Als het water te warm wordt krijgt de lamp minder afkoeling en dit verkort de levensduur. Voor zwembaden bij hotels en openbare complexen bestaan speciale behuizingen die ook de afkoeling anders helpen dan via het water. Dit is aan te raden bij langdurig gebruik.

Aansluiten van zwembadverlichting

Tegenwoordig kan je veilig de lampen aansluiten op je zwembad. De voedingen zijn extra beveiligd en stoppen de stroomtoevoer direct bij een defect. Sluit dan ook nooit zomaar een spanningsbron aan die niet speciaal voor zwembaden is ontwikkeld.

De meeste led lampen worden verbonden met een 2 aderige kabel. Zo kan je ook met bestaande kabels de lampen aansturen. De kabeldikte is daarbij niet van belang. Sommige lampen hebben echter een speciale voorziening voor de bediening en hebben de meerdere aderige kabel nodig. Dit varieert per type en leverancier. Gebruik altijd veilige grondkabel en/of een mantelbuis.

Een draadloze afstandbediening klinkt leuk, maar is niet altijd de beste oplossing. Verstoringen in het netwerk leveren soms onwenselijke situaties op, bijvoorbeeld lampen die spontaan aangaan, of helemaal niet reageren.

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad