Menu Sluiten

De verschillende soorten zwembaden

De verschillende soorten zwembaden

Bouwzelfjezwembad.nl levert voornamelijk bouwkundige zwembaden met (gewapende) folie. Maar natuurlijk is er meer op de markt beschikbaar. Daarom een kort overzicht.

Opblaasbare zwembaden

Sinds een aantal jaren erg populair en in tuinen van elk formaat te vinden. Deze badjes van Intex of Bestway hebben doorgaans een korte levensduur. De maten zijn ook heel verschillend en de hoogte hangt af van hoe ver men het bad vult. Deze zwembaden worden verkocht via internet of een speelgoedzaak en zelden door een professionele zwembadbouwer.

Stangenbaden

Dit type komt niet heel veel voor, maar kenmerken zich wel door de vele verschijningsvormen. Zo zijn ze verkrijgbaar tot wel 5 x 10 meter en met een behoorlijke diepte. Ze kunnen echter niet worden ingegraven en er is vrijwel niets aan te passen. Erg kwetsbaar doordat de buitenzijde niet beschermd is.

Prefab zwembaden

Een prefab zwembad is er in diverse vormen. De basis is een stalen wand, al of niet met een frame werk. De ‘Duitse’ of ‘Europese’ stijl heeft enkel een stalen wand welke volkomen vlak is. Een ‘Amerikaans’ type heeft verticale staanders en een brede horizontale rand en een geribbelde stalen wand (vaak met een print). Zowel rond als in een ovale vorm verkrijgbaar en, mits van een beetje kwaliteit, ook goed in de grond te plaatsen. Eenvoudig uit te breiden met bv meerdere skimmers en verlichting.

Elementen zwembaden

Een zwembad van elementen heeft al veel kenmerken van een bouwkundig zwembad. Op een betonnen vloer worden wanden opgebouwd van, meestal, staal. Hierin worden dan inbouwdelen geplaatst en de kuip wordt waterdicht gemaakt met een folie (liner of gewapend). Komt niet heel veel voor, want vaak is een structuur voor de wanden in beton goedkoper te realiseren. Enigszins flexibel in afmetingen (meestal niet qua diepte) en eenmaal afgewerkt oogt het geheel bijzonder fraai.

Bouwkundige zwembaden

Verzamelnaam van zwembaden met diverse vormen van afwerking. De basisstructuur is altijd een betonvloer en wanden van bijvoorbeeld betonblokken of een betonnen wand gemaakt dmv een bekisting. Ook worden wel eens damwanden gebruikt. De afwerking kan verschillen van zwembadfolie (een linerzak of gewapende folie) tot een afdichting van polyester matten of waterdichte verf. De prijzen kunnen variëren van budget tot zeer luxe en de afmeting en vorm is zelf te bepalen. Een van de meest voorkomende varianten in Nederland en België.

Voorgevormde kuipen

Zwembaden zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar in een vaste vorm, in diverse materialen. Wat langer bekend zijn de polyester zwembaden, maar tegenwoordig vindt men ook kuipen van polypropyleen of in een keramische variant. Voordeel is dat ze snel te plaatsen zijn, maar er zijn ook wat nadelen bekend. Zo zijn de verkrijgbare afmetingen beperkt in verband met transport op een dieplader/vrachtwagen. Ook komt er vaak een hijskraan aan te pas vanwege ontoereikende toegang in de tuin. Budget is vanaf enkele duizenden euro’s tot ruim € 100.000,00 afhankelijk van merk, afmeting en leverancier.

Tegelzwembaden

In landen met een warm of tropisch klimaat zien we vaak tegels in een zwembad. Of bijvoorbeeld glasmozaïek. Dit vormt vaak de inspiratie voor thuis. Tegels zijn echter niet vorstvrij en moeten regelmatig onderhouden worden. Bij binnenzwembaden worden ze daarentegen wel veel toegepast vanwege de mooie uitstraling. Doordat tegels niet veel voorkomen en een specialisme vereist, is dit een zwembad in een hogere prijsklasse.

Zwemvijvers

Zwemvijvers hebben vaak een structuur van een hierboven beschreven bouwkundig zwembad. In afwijking wordt er een extra bassin toegevoegd voor de natuurlijke filter.

Binnenzwembaden

Een overdekt zwembad (niet enkel een telescopische overkapping) heeft veel kenmerken van een standaard zwembad. De bouw hiervan is echter een stuk complexer doordat wat betreft planning met veel rekening gehouden moet worden. Ook zijn aanvullende producten vereist voor een optimale werking, zoals verwarming, afdekking en ontvochtiging. Zelfs in ons klimaat een garantie voor 12 maanden zwemplezier, maar wat betreft aanschaf, onderhoud en energiekosten is een binnenbad veruit de winnaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *