Menu Sluiten

Beter filterglas dan filterzand voor je zwembad?

Beter filterglas dan filterzand voor je zwembad?

Binnengekomen vraag.

Ik moet mijn zandfilter opnieuw voorzien van zand ofzo. Nu hoor ik in de winkels allemaal tegenstrijdige berichten. Wat kan ik het beste kopen?

Antwoord van Bouwzelfjezwembad.nl

Dat is een vraag die vaak gesteld wordt. Het filtermedium is namelijk erg belangrijk voor de kwaliteit van je zwembadwater. Er zijn inderdaad meerdere soorten verkrijgbaar en we zullen ze hier even kort toelichten.

hoe ziet een zandfilter voor een zwembad er in doorsnede uit?Traditioneel filterzand of kwartszand

Dit type zand wordt al eeuwen toegepast voor de filtratie van zwembaden. Het is goedkoop en altijd beschikbaar. Maar het zand heeft ook veel nadelen. Ten eerste is het poreus en gaan er allerlei bacteriën in zitten. Daarnaast is de filtercapaciteit niet heel goed waardoor de werking niet effectief is.

Je zal dit zand iedere 5 jaar moeten vervangen, maar aangeraden wordt om dit na 2/3 jaar al te doen. Een vies en lastig karweitje.

Beter filterglas dan filterzand voor je zwembad?Filterglas of EGFM voor een zwembad

Sinds 10 jaar is glas voor je zandfilter een veel verkocht product. Het is gerecycled glas en dus duurzaam gemaakt. Het grote voordeel van dit glas is dat er geen deeltjes aan hechten zoals bij zand. Hierdoor gaat het filtermedium lang mee en blijft de effectiviteit optimaal gedurende de hele levensduur.

De aanschafprijs is wat hoger, maar de werking is vele malen beter. De investering dus absoluut waard. De terugspoeltijden zijn ook korter waardoor je minder zwembadwater op de riolering stort.

Beter filterglas dan filterzand voor je zwembad?100% polyethyleen - Aqualoon zwembadfilter

Nieuw is een filtermedium van polyethyleen. Dit is een erg licht materiaal en heeft een grote opvangcapaciteit. Daarnaast hoef je maar kort terug te spoelen.

Je voordeel is dat je zandfilter heel licht blijft. Wanneer je bijvoorbeeld je filter wil verplaatsen na het afbreken van het tijdelijke zwembad dan kan alles intact blijven. 25 kilo zand wordt vervangen door 700 gram! Wel dien je na 3 jaar de Aqualoon te vervangen.

Wat is het beste filtermedium voor je zwembad?

Je zal begrijpen dat zand sterk door ons wordt afgeraden. Dat is echt niet meer van deze tijd. Polyethyleen is een leuke noviteit, maar nog niet zeker of het een blijvertje zal worden. Maar zeker de moeite waard om te proberen.

Wij adviseren dus filterglas. Absoluut een zekerheid qua filtratie en minstens 10 jaar geen omkijken meer naar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

maurice

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.

Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.

- Maurice van den Heuvel - eigenaar Bouwzelfjezwembad.nl en jouw adviseur-