Grondwater en de aanleg van een zwembad | Bouw zelf je zwembad
Menu Sluiten

Kan ik bij hoog water toch een zwembad aanleggen?

1-bouwplan

Het bouwen van een zwembad in Nederland of België kan lastig worden met een hoge stand van grondwater. Toch is dit geen probleem als je de bouw en planning goed aanpakt.

Hoog grondwater en de aanleg van een zwembad

Je kan bij de gemeente allereerst informatie inwinnen over de hoogte van het grondwater. Of hebben je buren al een zwembad en dus ervaring hiermee? Rondvragen geeft je dus al veel informatie.

Als het grondwater minder diep ligt dan circa 180 cm kan het goed zijn om bijvoorbeeld de ruwbouw al in het najaar te doen. Vaak is het peil dan wat lager. Je kan dan in het voorjaar de rest afbouwen, zoals we ook al omschrijven in het bouwplan.

Bronbemaling voor een zwembad

Als dit geen oplossing is kan je kiezen voor het wegpompen van het water. Dit kan op twee manieren. Ten eerste kan dat op de manier van bronbemaling. Zo kan je elk probleem met grondwater oplossen. Helaas is dit wel een prijzige variant, want de bemaling huur je per week en ook de aanleg is niet gratis. Bovendien geeft de pomp veel geluidsoverlast.

Een tweede manier is door een drainage buis rondom de bouwkuip te plaatsen en dan een pomp het water te laten afvoeren. Hiervoor dient wel al een gat gemaakt te zijn. Deze oplossing werkt niet altijd, maar is zeker betaalbaar en dus het onderzoeken waard.

Grondwater en het type zwembad

Nu wordt het voor sommige mensen wat spannender. Grondwater kan namelijk een grote invloed hebben op je zwembad nadat het is gebouwd.

Bouwkundige zwembaden met zwembadfolie hebben geen probleem. Je kan namelijk het water er het hele jaar in laten zitten. De folie zal niet beschadigen. Dit geldt ook voor opzetbaden en bijvoorbeeld met een houten structuur.

Zwembaden die niet een vorstbestendige binnenzijde hebben worden vaak in de winter leeg gemaakt. Dit kan eigenlijk niet. Als het grondwater omhoog komt kan het zwembad namelijk gaan drijven. Hierdoor worden vaak voorzieningen in het zwembad aangebracht. Zoals ijsbrekers of banden die kunnen inkrimpen bij ijsvorming.

Grondwater en onderhoud van je zwembad

Let heel goed op wanneer je water uit je zwembad laat. Het zwembad heeft geen tegengewicht meer voor eventueel hoge grondwaterstand. Zelfs bij een foliebad kan dan heel snel water achter de folie kruipen met alle problemen van dien. Of een polyester zwembad wordt volledig omhoog gedrukt.

Check het dus vooraf of zorg dat je het water in het zwembad laat zitten.

2 Comments

  1. Farid

    Ik wil mjjn zwembad laten betegelen maar door een scheur in het beton komt er steeds vuil grondwater in het zwembad . Allerlei manieren geprobeert maar die lek stopt maar niet, waardoor ik nog niet kan betegelen. Welke oplossing is er om dit probleem te verhelpen. Grtjs .Farid

    • Maurice van den Heuvel

      Oei, dat lijkt als een serieus probleem voor je. Hoewel ik veel van zwembaden weet kan ik je hierop geen goed antwoord geven. Check even http://www.zwembadforum.eu. Hier zitten bouwers in alle soorten en zij kunnen je wellicht een beter antwoord geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *