Menu Sluiten

Kan ik bij hoog water toch een zwembad aanleggen?

1-bouwplan

Het bouwen van een zwembad in Nederland of België kan lastig worden met een hoge stand van grondwater. Toch is dit geen probleem als je de bouw en planning goed aanpakt.

Hoog grondwater en de aanleg van een zwembad

Je kan bij de gemeente allereerst informatie inwinnen over de hoogte van het grondwater. Of hebben je buren al een zwembad en dus ervaring hiermee? Rondvragen geeft je dus al veel informatie.

Als het grondwater minder diep ligt dan circa 180 cm kan het goed zijn om bijvoorbeeld de ruwbouw al in het najaar te doen. Vaak is het peil dan wat lager. Je kan dan in het voorjaar de rest afbouwen, zoals we ook al omschrijven in het bouwplan.

Bronbemaling voor een zwembad

Als dit geen oplossing is kan je kiezen voor het wegpompen van het water. Dit kan op twee manieren. Ten eerste kan dat op de manier van bronbemaling. Zo kan je elk probleem met grondwater oplossen. Helaas is dit wel een prijzige variant, want de bemaling huur je per week en ook de aanleg is niet gratis. Bovendien geeft de pomp veel geluidsoverlast.

Een tweede manier is door een drainage buis rondom de bouwkuip te plaatsen en dan een pomp het water te laten afvoeren. Hiervoor dient wel al een gat gemaakt te zijn. Deze oplossing werkt niet altijd, maar is zeker betaalbaar en dus het onderzoeken waard.

Grondwater en het type zwembad

Nu wordt het voor sommige mensen wat spannender. Grondwater kan namelijk een grote invloed hebben op je zwembad nadat het is gebouwd.

Bouwkundige zwembaden met zwembadfolie hebben geen probleem. Je kan namelijk het water er het hele jaar in laten zitten. De folie zal niet beschadigen. Dit geldt ook voor opzetbaden en bijvoorbeeld met een houten structuur.

Zwembaden die niet een vorstbestendige binnenzijde hebben worden vaak in de winter leeg gemaakt. Dit kan eigenlijk niet. Als het grondwater omhoog komt kan het zwembad namelijk gaan drijven. Hierdoor worden vaak voorzieningen in het zwembad aangebracht. Zoals ijsbrekers of banden die kunnen inkrimpen bij ijsvorming.

Grondwater en onderhoud van je zwembad

Let heel goed op wanneer je water uit je zwembad laat. Het zwembad heeft geen tegengewicht meer voor eventueel hoge grondwaterstand. Zelfs bij een foliebad kan dan heel snel water achter de folie kruipen met alle problemen van dien. Of een polyester zwembad wordt volledig omhoog gedrukt.

Check het dus vooraf of zorg dat je het water in het zwembad laat zitten.

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Avatar
oprichter in 2010 en verkoopexpert bij Bouwzelfjezwembad.nl

Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.

Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.

8 reacties

 1. Avatar
  Robin

  Geachte Maurice,
  Wij hebben zeg zwembad van beton gebouwd en gestort eerst de vloer op Heijpale. Daarna de wanden gestort in de wanden hebben wij een speciale Kimband mee gestort zwembad klaar toch zien we op sommige stukje grond water zwembad in komen wij vermoeden dat Kim af is verschoven met de beton stort nu willen wij gaan tegelen wat adviseert u ik dacht aan de binnen kant van zwembad ook soort kimbad te plaatsen graag u advies

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Ik vermoed dat een kimband aan de binnenzijde geen oplossing is. Maar wil je met de tegels de wand ook waterdicht maken? Of moet de betonnen constructie hier voor zorgen? Daar zit wel verschil tussen. Maar ik ben helaas geen expert op dit gebied, aangezien ik enkel met zwembadfolie werk. Daar is een ‘lekke bak’ zelfs een vereiste.

  • Avatar
   bartosz

   grondwayer stond ook in mijn zwembad, gemetselde zwembad met betonnen vloeren. water uitpompen, laten drogen in het voorjaar -dan is water peil het laagst. vam binnen compactuna pro voorstrijken en met putzuna hy stukken. is waterkerend waterwerend en laat geen water door. in veldhoven is een bedrijf die putzuna verkoopt, anders een in belgie te krijgen. stukken goedkoper dan andere merken ennwerkt geweldig. wij gaam zaembad straks met pu verf afwerken ipv tegels, putzuna os ool heschilt als afvlak onder tegels.

 2. Avatar
  Marie de Jonge

  Bedankt voor het delen van deze informatie over grondwater. Wij willen ook graag een zwembad aanleggen en zijn de opties aan het onderzoeken. Ik ga kijken of we meer informatie over onze waterstand kunnen vinden.

 3. Avatar
  Guy Vennekens

  lijkt me even logisch dat je de oorzaak opspoort van dat lek en vervolgens dat aanpakt. Je zal dan moeten je buitenkant van je zwembad vrijmaken en dan de scheur dichten, de wand aan de buitenzijde waterdicht maken en misschien niet te vergeten een waterdichte folie te plaatsen aan de buiten zijde. Dan kan je de scheur langs de binnenzijde eveneens herstellen en waterdicht maken en daarna je tegels terugplaatsen. groot werkje voor een klein probleem.

 4. Avatar
  Farid

  Ik wil mjjn zwembad laten betegelen maar door een scheur in het beton komt er steeds vuil grondwater in het zwembad . Allerlei manieren geprobeert maar die lek stopt maar niet, waardoor ik nog niet kan betegelen. Welke oplossing is er om dit probleem te verhelpen. Grtjs .Farid

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Oei, dat lijkt als een serieus probleem voor je. Hoewel ik veel van zwembaden weet kan ik je hierop geen goed antwoord geven. Check even http://www.zwembadforum.eu. Hier zitten bouwers in alle soorten en zij kunnen je wellicht een beter antwoord geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad