Menu Sluiten

Hoeveel zout doe je in je zwembad?

Hoeveel zout doe je in je zwembad?

Wanneer je kiest voor een zoutelektrolyse systeem in je zwembad dien je ook zout toe te voegen. Dit zout wordt vervolgens omgezet in chloor voor de desinfectie van het zwembadwater. Een teveel aan zout kan echter schade aan je zwembad brengen, zoals een lekkende seal van je zwembadpomp of een roestende zwembadtrap. Heel vervelend en eenvoudig te voorkomen?

Lees ook alle veelgestelde vragen over zoutelektrolyse

Hoeveel zout doe je in je zwembad?

Hoe bepaal je de goede hoeveelheid zout in je zwembad?

Bij de start van het gebruik kan je dit eenvoudig berekenen. Wij hebben hiervoor een rekenmodule gemaakt en je kan hem gratis en onbeperkt gebruiken. Het is echter wel goed om vooraf te checken hoe hoog het zoutgehalte moet zijn om je apparaat goed te laten functioneren.

Bereken hier de hoeveelheid zout in je zwembad

Zout bijvullen in een bestaand zwembad

Wanneer je je zwembad met zoutelektrolyse al in gebruik hebt, moet je soms zout bijvullen om het minimale niveau te behouden. Hoewel zout niet kan verdampen spoelt er wel zout weg met de backwash en neemt badkleding enzovoort zout uit het zwembad.

De meeste units geven middels een indicatie aan wanneer er zout bijgevoegd moet worden. Je kan hiervoor ook een meetset gebruiken. Deze zijn op veel plaatsen verkrijgbaar.

Vul nooit veel meer toe dan noodzakelijk. Hoe lager het gehalte, des te beter. Zout kan nog altijd materialen aantasten en ons advies is dan ook om dit zoveel mogelijk te beperken.

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Avatar
oprichter in 2010 en verkoopexpert bij Bouwzelfjezwembad.nl

Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.

Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.

6 reacties

  1. Avatar
    Harm

    Ik heb al zeker 5 jaar het zoutsysteem van Intex met een zwembad van ca 36.000 liter en werkt ieder jaar als n tierelier. Geen /weinig omkijken meer naar. Af en toe de elektroide-dingen ontkalken met azijn en klaar!

  2. Avatar
    Angelique

    Hoi,

    Wij hebben de waterzuivering nog iets anders ‘aangevlogen’. Ik wilde heel graag een natuurlijke zwemvijver maar mijn zonen wilden niet tussen de kikkervisjes en de planten zwemmen… Per gelukkig toeval kon ik gratis aan een mega-stuk vijver-EPDM komen. Groot gat gegraven, EPDM erin en daar ‘Effectieve Micro Organismen’ in gedaan zodat we een natuurlijk zwembad hebben gekregen. Het spul is zelfs nog heel goed voor de huid ook.

    We zijn nog aan het experimenteren en halen nu voor 1 april het zwembad leeg om te voorkomen dat de kikkers en padden eieren gaan leggen (wel doen we een plank tot op de bodem zodat dieren die erin zijn gevallen er toch uit kunnen kruipen) en begin juni starten we weer met helemaal schoon water en effectieve micro-organismen. Ik heb deze vloeistof bij Biosolutions besteld.

    In principe hoeft het water er helemaal niet uit gehaald te worden als je een ‘hoog’ zwembad hebt of toch geen kikkers en padden in de tuin. Wij hebben het bad op gazonhoogte waardoor kikkers er makkelijk in kunnen. Ze kunnen duizenden eieren leggen en dat worden allemaal dikkoppen en kikkers… Je zou het zwembad ook nog een bepaalde periode van het jaar af kunnen dekken om te voorkomen dat er insecten, amfibieën, blad en ander natuurlijk materiaal in valt. Misschien dat ik er volgend jaar in april en mei een zeil over ga doen op momenten dat we er niet in zwemmen, dat moet ik nog even bekijken.

    Mochten de effectieve micro-organismen nog net niet voldoende zijn om het zwembad helder en algenvrij te houden dan zou je er ook ‘Vijverballen’ en/of ‘Vijverbalans’ – beide van Biosolutions en nee, ik heb geen commercieel belang bij dit bedrijf 😉 – aan toe kunnen voegen. Biosolutions kan hier ook wel bij adviseren.
    Ons bevalt deze oplossing in ieder geval heel goed, het zwembad ziet er heel natuurlijk helder uit. Ik moet er niet aan denken om met chloor of zout (=chloor) te gaan werken.

    Ik wil alleen maar aangeven: er zijn nog meer opties: puur natuur! 😉 En nog een voordeel: je hebt geen pomp of ander systeem nodig. De totale kosten voor een zwembad van 10.000 liter is nog geen 10 euro voor het water en 49,- euro effectieve micro-organismen (voor 20.000 liter 59,- euro). Eventueel ‘Vijverballen’ 39,- euro en eventueel ‘Vijverbalans’ 56,- euro.

    Durf te experimenteren 🙂

  3. Avatar
    Daan

    Als zout schade aanbrengt aan je pomp, zoals die lekkende seal, hoe erg is dat dan? Hoeveel kost zo’n ‘seal’ bijvoorbeeld?
    Met chloor gaat alles en iedereen naar chloor ruiken, terwijl je met zout niets ruikt. Maar als je vanwege die mogelijke schade geen zout wilt: wat is dan het alternatief?

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Een veel voorkomend misverstand is dat je met zout geen chloor in je zwembad hebt. Maar in de praktijk heb je net zoveel chloor in een zoutbad als met directe chloorinjectie. Wat de prijs van een seal van een zwembadpomp is, is afhankelijk van het merk en of je bv zelf de reparatie doet. Vrijwel geen zwembaden kunnen zonder chloor een gezonde waterkwaliteit genereren.

  4. Avatar
    Marcel Maijenburg

    Beste Maurice,

    Wat zijn de ervaringen met het Intex zoutwatersysteem? Ik wil een bad van 36m3 gaan bouwen, en heb veel interesse in dit systeem. Voordeel is mijns inziens dat de apparatuur al bestendig is tegen zout.

    Ik hoor graag even van je,
    Groet, Marcel

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Hallo Marcel, ik heb geen ervaring met Intex. Ik schaar dat echter meer onder de noemer speelgoed (zonder heel denigrerend te willen overkomen) en ik zie het dan ook niet goed werken op een bad van 36.000 liter water. Er zijn goede professionele systemen die je wellicht minder zorgen geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad