Menu Sluiten

In 5 stappen de ideale warmtepomp voor je zwembad

ppg-inverter-warmtepomp

Zoek op Google naar een zwembadwarmtepomp en je haakt weer af door het enorme aanbod.

In 5 stappen de ideale warmtepomp voor je zwembad

Hoe vind je hierin de weg naar de voor jou beste warmtepomp? Hoe ga je je zwembad op een goede manier verwarmen? Je kan een houtkachel kopen voor het bos die je door de bomen niet meer kan zien, maar er is een andere oplossing!

Kies de beste warmtepomp voor jouw zwembad

Stel jezelf de volgende vragen en je weet welke soort warmtepomp bij jou past. Met deze antwoorden kan je vervolgens eenvoudig een paar offertes opvragen bij een leverancier van zwembaden of online winkel

Vraag 1: Hoe groot is mijn zwembad?

Bij de oriëntatie voor een juiste zwembadwarmtepomp kom je allereerst op de vraag welke capaciteit je moet kiezen. De capaciteit wordt uitgedrukt in de output, dat wil zeggen hoeveel warmte de unit kan leveren. Bijvoorbeeld 13 kW. Dit is de theoretische opbrengst voor je zwembad en niet hoeveel een warmtepomp verbruikt. Hiervoor heb je de COP waarde ook nodig. De opbrengst gedeeld door de COP is de maximale opname van de unit.

In 5 stappen de ideale warmtepomp voor je zwembad

Elke fabrikant geeft aan bij welke afmeting zwembad de juiste warmtepomp hoort. Het is niet nodig hier van af te wijken, tenzij je echt vroeg in het voorjaar en tot ver in het najaar je bad wil gaan verwarmen. Doorgaans hebben de warmtepompen wel een overcapaciteit.

TIP: ga gewoon af op het advies van de fabrikant of leverancier.

Vraag 2: Hoe lang gebruik ik de warmtepomp

Heb je een zwembadje voor tijdelijk gebruik (zoals een Intex opblaasbaar badje) of juist een professioneel zwembad in de grond? Bij kortstondig gebruik kan je best een eenvoudig model warmtepomp kopen. Het energieverbruik valt dan erg mee aangezien je alleen op warme dagen het zwembad gebruikt. De COP waarde is dan vanzelf maximaal.

Bij langdurig gebruik kom je vaak op een duurder model uit. Bijvoorbeeld een warmtepomp met Inverter techniek bespaart je op de lange termijn veel stroom en dus ook geld.

TIP: kies een zuinige warmtepomp wanneer je hem lang gaat gebruiken en koop een goedkope voor een tijdelijk zwembad.

Vraag 3: Waar plaats ik de verwarming in verband met geluid

Net zoals bij een airconditioning verplaatst de warmtepomp lucht. In de praktijk blijkt dit meer te zijn dan bij een airco. De pomp op zichzelf maakt niet heel veel geluid. De waarde hiervan kan je in de handleiding opzoeken en wordt uitgedrukt in dB. Kijk hier heel nauwkeurig naar!

Ook hier komen we weer uit op een keuze. Staat de pomp enkele uren aan of draait deze autonoom met de filterinstallatie van je zwembad? Bij het opwarmen in het voorjaar staat de pomp vele uren aan per dag. Wanneer je dan overlast veroorzaakt bij de buren is dat niet fijn. Het meeste geluid wordt echter veroorzaakt door de lucht die wordt verplaatst. Plaats de warmtepomp dus niet richting de bosjes op de erfafscheiding.

TIP: de meeste warmtepompen zijn redelijk stil. De warmtepomp op een dak plaatsen is in verband met geluid echter geen goed idee.

Vraag 4: Welk budget heb ik voor de aanschaf van een warmtepomp

DE vraag die iedereen moet stellen. Wat kost een goede warmtepomp en wat is een goed budget?

Allereerst koop je een warmtepomp met de juiste capaciteit. Dan heb je nog verschillende merken en types (wel of geen Inverter bijvoorbeeld?) te koop. Ons advies? Koop de meest zuinige en duurste welke binnen redelijkheid binnen je budget past. Of koop hem een jaar later. Het is onzinnig om eerst een goedkope warmtepomp te kopen en later pas te investeren in een duurdere en beter model.

De levensduur van een warmtepomp is best lang en een duurder model verdient zichzelf meestal wel terug. Koop ook een warmtepomp van een gerenommeerd merk. We zien te vaak dat een merk enkele jaren op de markt verschijnt en dan niet meer leverbaar is. Je hebt dan geen toegang meer tot service en onderdelen.

TIP: koop de warmtepomp die binnen je budget past, maar wees niet te zuinig. Goedkoop is dan meestal Duurkoop.

Vraag 5: Hoeveel verbruikt en kost de warmtepomp in gebruik

Het is moeilijk te voorspellen wat het stroomverbruik op jaarbasis zal zijn. Zoals je in het artikel in de link hiervoor kan lezen zijn er veel factoren van invloed. Je kan echter een grove berekening maken:

Aantal maanden x 30 x 5 = verbruik in uren. Van mei tot en met september verbruik je dus al snel 750 uren. Bij een zwembad van 8x4 meter heb je ongeveer een warmtepomp met een verbruik van 2.3 kW. Afgerond kom je dus op 1.725 uren x € 0,25 = € 430,00 per jaar.

TIP: zet de warmtepomp in de nacht niet aan. De omgevingstemperatuur is dan laag en het rendement gaat dus direct naar beneden!

Welke warmtepomp moet ik kopen voor mijn zwembad?

Lastige, zo niet onmogelijke vraag om te beantwoorden. Wij vertrouwen erop dat je met bovenstaande informatie wat meer inzicht hebt in de zin en onzin van deze wijze van verwarmen. Het gebruik van een warmtepomp is ideaal en comfortabel, maar ze vreten wel veel stroom in verhouding.

Alternatieven voor een zwembadwarmtepomp?

afkoelen-zwembad-vrouw

  • Schrijf je nu in voor onze 2 wekelijkse aanbiedingen

    Zo ontvang je aantrekkelijke producten en diensten in je mailbox. Wij selecteren met onze partners exclusieve deals. Maximaal 2 berichten per maand.
  • Door je aan te melden ga je akkoord met de opname van je gegevens in ons systeem. Wij delen nooit informatie met andere partijen en gaan vertrouwelijk om met jouw gegevens. Afmelden kan altijd en direct.

10 reacties

  1. Avatar
    Annemarie Termond

    Bedankt voor de reactie. Mijn vraag is eigenlijk of mijn veronderstellingen kloppen. Heb ik idd 10 kw nodig en zijn dat idd goede pompen. Er is zoveel ingormatie dat ik als leek door de bomen het bos niet meer zie. Maxicool heb ik nog niet overgelezen daar ga ik ook even naar kijken.

  2. Avatar
    annemarie

    Hallo

    Ik ben een zwembad aan het maken welke ik wil gebruiken van april tot nov. Het is een staalwand met buitenkant isolatie welke 80% ingegraven wordt van 5x3x1,5 (gevuld tot 1,3). Ik heb me geprobeerd er in te verdiepen en denk dat ik nodig heb:
    10kw full inverter, W’eau en Failand zijn goede pompen. Zit ik hier een beetje goed of heeft u een ander advies.
    Ik hoor graag van u. Gr Annemarie

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Hallo Annemarie,
      Je stelt zelf dat W’eau en Fairland goede warmtepompen zijn. Wat is dan je vraag precies? Ik lever zelf het liefste MaxiCool vanwege mijn uiterste goede ervaringen ermee. W’eau ken ik niet en Fairland is zo ongeveer de fabrikant van 90% van de wereldmarkt. Je kiest voornamelijk een merk/leverancier omdat je de service vertrouwt.

  3. Avatar
    Mellema

    Hallo,
    Ik wil graag een warmtepomp aanschaffen voor een intex ultraframe zwembad 549 cm bij 274 diepte 132cm.
    Er wordt één keer per dag in gezwommen, wat is voor mij de beste aankoop, een gewone warmtepomp of een inverter warmtepomp?

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Het gaat niet om het feit hoe vaak er wordt gezwommen. Een zwembad hou je altijd op temperatuur. Algemeen wordt aangenomen dat een inverter model zuiniger is en dus op en duur een betere aanschaf. Maar of dat in de praktijk ook opweegt voor de hogere aanschafprijs is maar de vraag. Als je zonnepanelen hebt kan dit wel eens zomaar anders liggen.

  4. Avatar
    Stephane Lepage

    Ik wil een warmte pomp installeren voor mijn mini zwembadje zodat we al iets sneller en iets langer in het seizoen kunnen plonsen. De afmetingen van het badje zijn: 2.55m op 3.15m en 1.4m diep. Ongeveer 10m3 water.
    Mijn filterpomp staat in het plons-seizoen 4 x 1 uur op en heeft een capaciteit van 9m3 per uur.
    Ik wil graag een geluidsarme warmtepomp die mee draait met de filterpomp.
    Mijn leidingen van en naar de filter zijn diameter 50mm.
    Ik probeer te vinden wat voor mijn opstelling het beste en voordeligste is. dit lukt me voorlopig nog niet.
    Wat is uw advies?

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Ik snap niet wat je bedoelt met ‘de beste opstelling’. Je kan toch ergens een goedkoop model warmtepomp op de kop tikken en die aansluiten volgens de handleiding? Ik lever enkel professionele apparaten, dus kan je er zelf niet aan helpen. Bedenk overigens wel dat ‘voordeligste’ en geluidsarm niet in elkaars verlengde ligt…

  5. Avatar
    Gerard

    Hallo,
    Ik ben een overkapt zwembad aan het laten bouwen, en die willen we met aardwarmte verwarmen. Daarom zijn we op zoek naar een geschikte aardwarmtepomp installatie. Vrijwel nergens vind ik daar inforrmatie over. De installateur die het zou gaan maken geeft om twee voor twaalf ineens niet thuis. Waar kan ik terecht voor aardwarmte installaties voor een overkapt zwembad?
    Dank je wel!

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Hallo,
      Dank voor je aanvraag.
      Aardwarmte voor een zwembad komt niet heel veel voor. Het is een prijzige installatie en het wordt meestal aangelegd in combinatie met de complete energievoorziening van een huis. Tot voor kort hadden we een betrouwbare partner hier op de website, maar deze is inmiddels gestopt. Wel kan ik je een paar andere adressen geven als je me laat weten (per mail) waar je woonachtig bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *