Menu Sluiten

De wanden van een zwembad

Nadat de betonvloer uitgehard is (de toplaag hoeft nog niet perfect te zijn!), kunnen de wanden worden gebouwd of opgemetseld. Hoewel er in de praktijk allerlei constructies worden gemaakt van bijvoorbeeld damwanden of stalen frames, beperken we ons hier tot betonblokken en polystyreen bouwstenen.

Betonblokken metselen

Betonblokken worden ook door professionele zwembadbouwers gebruikt. Vaak zijn deze hol en vervaardigd uit 'lichtbeton', waarbij de hanteerbaarheid wordt vergroot.
Specificaties: 19x20x29 cm, ook MBI betonblok genoemd.

De blokken worden bij voorkeur gemetseld met om de voeg een murfor strip. Dit maakt de weerbaarheid van de muren steviger. Doorgaans is verankering aan de vloer niet nodig.

Het metselwerk behoeft geen schoonheidsprijs te winnen, maar belangrijk: stevig en recht! Afvoegen is niet nodig, wel dient de binnenzijde vrij gemaakt te zijn van cement. Verlijming van de betonblokken gebeurt ook, maar dit is aan de constructeur om een keuze hiervoor te maken.

Zie ook: Hoeveel betonblokken heb je nodig voor een zwembad?

Isolatie van een zwembad

Isolatie van de wanden kan een goede optie zijn. Bij gebruik van polystyreen wanden is dit natuurlijk niet nodig, maar bij een gemetselde muur is het soms wel gebruikelijk.

De muren worden normaal gesproken ruw gemetseld (of verlijmd). Deze structuur is echter ongeschikt voor zwembadfolie. Door de druk van het water wordt elke oneffenheid zichtbaar en dat is ronduit storend. Het uitgangspunt is dan ook: hoe gladder de wand, des te fraaier het resultaat. Zeker in combinatie met LED verlichting dient hier aandacht aan besteed te worden.

Gladde wanden zijn noodzakelijk bij een zwembad

Het statement dat er wel degelijk zeer gladde betonblokken verkrijgbaar zijn en daardoor extra handelingen overbodig zouden zijn kloppen niet. Het is vrijwel uitgesloten dat elke steen puntgaaf is en er geen enkel hoekje of iets dergelijks vanaf gestoten zijn. In de praktijk blijken de wanden alsnog behandeld te moeten worden voor een optimaal resultaat.

Stukwerk gebeurd op basis van zand-cement. Kalk is ongeschikt voor dit gebruik. De dikte is niet echt van belang, een goede hechting uiteraard wel. Bij het plaatsen van de inbouwdelen is de bepaling van de dikte wel belangrijk. De binnenzijde van de skimmer en bijvoorbeeld lamp dient exact gelijk te komen met de binnenzijde van de wand. Na droging is het zwembad in principe klaar voor de folie!

Isolatie aan de binnenzijde van het zwembad kan met behulp van polystyreen platen. Deze worden vaak Roofmate of Floormate genoemd. De dikte is meestal 2 of 3 centimeter. Neem geen dikkere platen, de stevigheid kan dan wel eens niet meer voldoende zijn. Hoe hoger de persing (> 200) heeft absoluut de voorkeur. Standaard piepschuim is niet te gebruiken hiervoor.

De platen worden met kit tegen de wand geplaatst, waarna de naden met duct tape afgesloten worden. In de handel zijn ook platen met messing en groef. Deze platen zijn gemakkelijker te bevestigen als de ondergrond niet volledig vlak is. Ook de inbouwdelen worden vooraf op de juiste positie geplaatst met de dikte van de isolatie in beschouwing.

Isolatie van de bodem van een zwembad

Isolatie van de vloer wordt niet aangeraden. De belasting is hier hoger dan op de wanden en bij het plaatsen van de folie is de kans op beschadiging aanzienlijk. Isolatie aan de buitenzijde met piepschuim kan wel toegepast worden, maar staat in principe los van de zwembadtechniek. Of dit zinvol is wordt door diverse partijen helaas tegengesproken.

Preparatie van de zwembadfolie

Tot slot iets over de toepassing van verschillende soorten folie. Gewapende folie is zeer stevig en kent geen rek, ook niet bij warmte of zon. De hoeken tussen de vloer en/of wanden kunnen dus volledig 90 graden zijn, dat levert geen problemen op.

Voor een folie van bijvoorbeeld 0,75 mm is dit soms een ander verhaal. Bespreek met de leverancier of het gewenst is een kleine radius in de hoeken te maken. Fabrikanten hebben hier verschillende opvattingen over, of het is soms zelfs een optie bij de verkoop. Met al te scherpe hoeken ontstaat er een radius in de hoek, waarbij de folie geen ondersteuning heeft en zwak is. Als de folie volledig meegeeft in de hoeken, dan rekt deze hier op en wordt dit ook een zwakke plek. In ieder geval een kleine radius stuken is altijd een goed idee.

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Avatar
oprichter in 2010 en verkoopexpert bij Bouwzelfjezwembad.nl

Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.

Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad