Menu Sluiten

Wat voor beton gebruik je bij een zwembad?

Wat voor beton gebruik je bij een zwembad?

Beton is een kunstmatig steenachtig materiaal dat als bouwmateriaal wordt gebruikt. Het moderne beton is samengesteld uit het bindmiddel cement en uit een of meer toeslagmaterialen zoals zand, grind of steenslag. Cement heeft de eigenschap dat het door toevoeging van water verhardt.

Goed beton is een mengsel waarin de korrelgroottes van de verschillende soorten zand en grind, in de juiste hoeveelheden, elkaar zodanig aanvullen dat het mengsel uithardt tot een steenachtig en duurzaam materiaal. In tegenstelling tot bijvoorbeeld gips lost uitgehard beton niet meer op in water.

Beton voor een zwembad

Bij vrijwel elk zwembad wordt beton gebruikt. Met name voor de vloer en soms voor de fundering gebruiken we veel beton. Voor de wanden is het gebruik van een betonblok heel populair en op Bouwzelfjezwembad.nl staat dan ook veel informatie over het gebruik en de toepassing er van.

Beton kan je zelf draaien, maar meestal wordt het door een betoncentrale aangeleverd. Het is bijna niet te doen om de benodigde hoeveelheid voor een betonvloer zelf te maken.

Wanneer je met EPS bouwstenen (polystyreen blokken) gaat werken, dan heb je ook veel beton nodig voor het opvullen van de holle ruimtes. Een alternatief is het gebruik van een betonblok voor de wanden.

Gebruik altijd een betonkwaliteit van C20/C25. Dit heeft een optimale sterkte en vloeibaarheid. Vroeger heette dit ook wel B25 beton.

Beton wapening voor een zwembad

Op internet en diverse forums zie je veel discussie over het toepassen van betonijzer of een bouwnet in de betonvloer. Wij adviseren een bouwnet in de vloer te leggen en eventueel murfor toe te passen in de wanden. Gebruik in de zwembadvloer een bouwnet van 6 of 8 mm en een raster van bijvoorbeeld 15 cm. Dubbele uitvoering is meestal niet nodig.

Schuimbeton voor een zwembad

Heb je al gehoord van schuimbeton voor een zwembad?

Schuimbeton heeft veel voordelen ten opzichte van gewone beton.

  • Een veel betere isolerende werking dan beton. Het wordt in de bouw steeds meer gebruikt voor het opvullen van bijvoorbeeld vervallen leidingen.
  • Veel lichter dan standaard beton. Het heeft een gemiddeld gewicht van 1.200 kg per 1000 liter.
  • Goedkoop te maken en duurzaam in gebruik.
  • Volledig recyclebaar.

Je kan schuimbeton vooral gebruiken voor het opvullen van de ruimte tussen de muur en de grond. Normaal gebruik je hiervoor gestabiliseerd zand voor, of geel zand vermengd met beton. Wil je het optimaal doen? Kies dan voor schuimbeton.

Ook kan je in bepaalde gevallen een betonvloer storten met schuimbeton. Of de eps blokken vullen, dan heb je ook minder kans op scheuren vanwege het lagere gewicht.

schuimbeton voor zwembadSchuimbeton gebruiken bij je zwembad?

De bouwwereld is doorgaans heel behouden met vernieuwingen toe te passen. Maar aangezien je toch zelf de regie wilt hebben is het een uitgelezen kans je verder te verdiepen in het principe van schuimbeton.

Toegegeven, wij hebben er nog niet veel ervaring mee, maar de verwachtingen zijn wel degelijk hoog. Het is duurzaam, isolerend en eenvoudig in gebruik. Wil jij een offerte of meer informatie? Gebruik dan ons contactformulier.

10 reacties

  1. Avatar
    Hans De Bakker

    Ik heb even een vraag ivm het storten van de betonvloer. Is het nodig om een bekisting te voorzien? Bewapening en bouwfolie wel natuurlijk maar is bekisting nodig als de put volgens de gewenste oppervlakte is uitgegraven?

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Als je strak hebt uitgegraven is een bekisting natuurlijk niet nodig. Wel zal je iets meer beton gebruiken, maar technisch zie ik geen probleem en heb ik het diverse malen ook zo gezien.

  2. Avatar
    Jens De Puydt

    Dag Maurice,
    Om skimmers in te bouwen in een betonnen zwembad mozaïek… welk beton gebruik ik?
    Compactuna?
    Het is de bedoeling dat het beton tot onder de skimmers vloeit…
    Welk beton zou ik gebruiken?
    Eindlaag mozaïek en naden rond de skimmer opvullen met epoxy voeg.
    Klopt?
    Alvast bedankt voor de reactie.

  3. Avatar
    Paul Moons

    Beste Maurice,

    wat zijn intussen de ervaringen met het toepassen van schuimbeton voor een fundament (zwembad)?
    En hoe dik moet de vloer zijn? Waarbij dan 8 mm dikte 15×15 cm gaas gebruikt wordt.

    Ik hoor graag van je, gr Paul

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Schuimbeton wordt veel gebruikt om holtes op te vullen, maar of het ook echt voor een fundament wordt gebruikt durf ik niet te zeggen. Dat zou je beter bij een betoncentrale kunnen informeren.

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Beton c20/25 is prima en vloeibaar genoeg. De milieuklasse zegt me eerlijk gezegd niet zoveel, dat zou ik aan de betoncentrale overlaten.

  4. Avatar
    Vincent Vankeerberghen

    Beste Maurice,
    Welke wapening kiezen in de wanden?
    mufor blauw op rol?
    mufor gecoate epoxy 4mm dik, 10cm breed en 305cm
    En dienen deze om de laag worden aangebracht zoals in je handleiding staat?
    Alvast bedankt voor het advies

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Hallo Vincent,
      Zoveel vragen, zoveel meningen. Mijn voorkeur gaat uit naar de strips van 305 cm, maar ik zie steeds meer de rollen uit de kast komen. Je hebt dan wellicht wat minder verlies, maar is wel een stukje duurder.
      In principe is murfor wapening geheel niet nodig, maar toch wordt geadviseerd om om de laag een strip aan te brengen inderdaad.

  5. Avatar
    Josje Caris

    Hallo, we gaan een zwembad plaatsen met beton blokken.
    Ik hou n ruimte over van 0,30 cm aan 4 zijden van 2×4,40×1,80 en 2×9,40×1,80
    Hoeveel kost het me deze ruimten op te vullen met de isolatie beton.
    Alvast bedankt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *