Menu Sluiten

De beste betonblokken voor een zwembad

De beste betonblokken voor een zwembad

Betonblokken zijn voor geproduceerde blokken, gemaakt van beton. Ze zijn in talloze maten verkrijgbaar en bij uitstek geschikt voor de bouw van een zwembad. Professionele zwembadbouwers gebruiken ook betonblokken. Vaak zijn deze hol en uit ‘lichtbeton’ gemaakt. Hierdoor zijn ze makkelijker hanteerbaar.

Specificaties: 19x20x29 cm, ook MBI betonblok genoemd. (zie hier een prijsoverzicht)

Metsel je zwembad met een betonblok

Metsel de betonblokken bij voorkeur met om de voeg een murfor wapeningsstrip. Dit maakt de weerbaarheid van de muren steviger. Meestal is het niet gebruikelijk om de betonblokken aan de vloer te verankeren. Het metselwerk hoeft niet perfect te zijn. Wel is het belangrijk dat de muur stevig staat en recht is. Afvoegen is niet nodig. Zorg er wel voor dat er op de binnenkant van de muren geen cement meer zit. Soms worden betonblokken verlijmd, maar dat bepaalt de constructeur. Veruit de meeste zwembaden worden gemetseld op de manier zoals we hierboven beschreven.

I. Producttypering

Homogeen samengestelde blokken met 2 afgewerkte strekken en een glad oppervlak. Uitermate geschikt voor zware omstandigheden.

  • Voor extreem zware omstandigheden
  • Zeer geduchte barrière voor binnendringend water
  • Zeer hoge druksterkte
  • Verwerking met standaard mechanische pakketklem en mechanische blokkentang mogelijk
  • Ergonomische grijpgaten
  • In een keer vijf blokken op een rij

De beste betonblokken voor een zwembadII. Productgegevens

  • Gewicht : 20,1 kg
  • Aantal per laag : 18
  • Aantal per pakket : 72
  • CE-markering : ja
  • Normblad : NEN¬EN 771¬3:2011
  • Kwaliteitskeur : KOMO®
  • Vellingkant : nee
  • Pakketafmeting (L x B x H) : 1120x870x760 mm

III. Eigenschappen

  • Maatafwijkingen klasse D2 (NEN¬EN 772¬16) : L,B,H: ¬5mm, +3mm
  • Netto droge volumieke massa (NEN¬EN 772¬13) : 2080 kg/m3
  • Vochtgedrag (krimp en zwelling) (NEN¬EN 772¬14) : ≤ 0,40 mm/m
  • Waterdampdoorlatendheid μ (NEN¬EN 1745) : 5/15
  • Warmtegeleidingscoëfficiënt λ (NEN¬EN 1745) : 1,11 W/(m.K)
  • Vorst/dooiweerstand (NEN 2872 en BRL 1007) : voldoet
  • Muurdikte : 200 mm
  • Gewicht halfsteensmuur : 365 kg/m2
  • Geadviseerde lagenmaat : 200 mmVorst/dooiweerstandTNO-onderzoek (rapportnummer B841434) toonde aan dat MBI-stenen en B2- blokken, toegepast in gevels met of zonder spouwisolatie en in vrijstaande of grondkerende muren, vorstbestendig zijn. De vorst/dooiweerstand heeft zich in de praktijk overigens ruimschoots bewezen; vorstschade komt niet voor!

IV. Verwerking betonstenen

  • aantal (stootvoeg 10 mm/ stootvoeg 0 mm) stuks/m2 : 17/17,5 liter/m2
  • aantal: 16,67 stuks/m2
  • aantal: 33/28 liter/m2
  • aantal: 33/28 liter/m2

  • Hoeveel betonblokken heb je nodig voor een zwembad?

  • Hoeveel betonstenen heb je nodig voor de bouw van je zwembad? Wij geven je hier het antwoord. Geef SVP maten op in hele meters. Een bad van 750 cm geef op als '8'. Anders krijg je niet de goede gegevens uit de berekening.
  • Hidden

Metselen met vorst en lage temperaturen

Kan je metselen met vorst en bij lage temperaturen? Die vraag krijgen we veel in de wintermaanden als men toch nog een zwembad wil bouwen.

Behalve koude handen en een frisse neus is er weinig op tegen om in de winter te metselen. Zolang de temperatuur boven de 5 graden is is er niets aan de hand. Maar zorg dat de materialen niet door nachtvorst nog kouder zijn. Ook het cement mag na aanmaak niet bevroren zijn geweest, want dan is de chemische samenstelling anders en heb je kans op een minder sterke werking van het bindmiddel.

Je hebt speciale mortel die je kan gebruiken bij lagere temperaturen. Leveranciers passen soms hun product daar op aan, de zogenaamde winter en zomer mortel. Aangezien een zwembad zelden een spoedwerk is, is het advies om geen risico te nemen en te wachten op warmere dagen.

De site Bouwwereld heeft ook goede informatie hierover.

68 reacties

  1. Avatar
    Ron Maas

    Beste Maurice,
    Ik ben me aan het orienteren op het maken van een zwembad. Omdat wij niet de grond in mogen wordt het een opbouwbad dat we bouwen op stelconplaten. De badmaat wordt ongeveer 9,5×4,5 met een hoogte van 1,25. we willen eigenlijk dit bad als basis gebruiken, omdat deze ook geschikt als opbouwbad. Allleen wordt dan wel aangeraden om een keermuur te maken en deze op te vullen. Wat raad je me aan als keermuur en wat als opvulling.
    Dank alvast voor het meedenken.

    Ron

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Hallo Ron,
      Ik zou nooit een PP zwembad nemen, maar gewoon stevig metselen met deze betonblokken. Goedkoper en minimaal zo stevig en erg duurzaam.

  2. Avatar
    Michiel

    Wij gaan beginnen aan ons nieuwe zwembad, 6×3,5×1,6. Ik wil hier graag een inlooptrap over de gehele breedte in hebben. Wat is de beste manier om deze te zetten? Gewoon mestelen of is er nog een andere variant?

  3. Avatar
    Vercauteren

    Dag Maurice,
    Ik zou een ovaal zwembad willen metsen,6m x4m, hoogte 1,4 waarvan 40 cm bovengronds.

    Is de 20cm dikte dan nog voldoende vermits we met gebogen muren zitten? Of zet ik de blokken dwars zodat ik 30 CM dikte krijg?
    Alvast bedankt voor opvolging van mijn vraag.
    Groeten Serge

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Hallo Serge,
      Je opmerking over gebogen muren snap ik niet helemaal, ik neem aan dat je met een stalen wand zwembad gaat werken?
      Dikte 20 cm is doorgaans wel voldoende hoor.

  4. Avatar
    john

    Hoi Maurice,

    ik heb vrienden in Frankrijk die hun zwembad zelf hebben gebouwd en mij erop gewezen hebben dat het zeer belangerijk is dat er een ijzeren verankering gebeurd tussen de betonplaat en de muren.Bijna alle Franse sites vermelden dit ook .Zeker als je op klei of poldergrond zit( dit vergroot en verkleint in volume naar gelang de vochtigheid)Het is natuurlijk wel een karwei , maar is het nu echt nodig ?

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Als je gebruik maakt van bekistingsblokken of eps wanden is het noodzakelijk dat je de onderste laag verankert. Bij eps wanden zelfs geheel. Maar bij betonblokken heb je eigenlijk niet eens de optie hiervoor. De holle structuur kan je gebruiken voor de onderste laag, maar het is er niet voor bedoeld. Je kan het op diverse plaatsen navragen, maar je krijgt verschillende antwoorden. Ik zeg niet dat het fout is om te doen, maar in 95 van 100 baden passen wij het niet toe, zonder nadelig effect.

  5. Avatar
    Van Biesen D

    Beste Maurice,

    Ik zou een zwembad willen bouwen in een L-vorm.
    Lange zijde is 11,50m op 4m en het kort gedeelte is 2 op 4m met een diepte van 1,5m
    Een deel van het zwembad komt boven de grond nameliijk het gedeelte van 11,50m.
    Het begint vanaf 3m en zo schuin tot 11,50m. De muur komt op het einde dan 1,10m bloot te staan.
    Welke stenen zou ik best gebruiken en bewapening?
    Alvast bedankt voor de feedback.

    Mvg,
    David

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Hallo David, ik zou gewone betonblokken van 29x20x19 cm nemen en die goed metselen. Murfor strips gebruiken in de horizontale voegen. Verder zijn de maten niet spannend zodat je extra voorzieningen moet treffen.

  6. Avatar
    H. Mobers

    Hallo Maurice,
    Worden er nu in december ook nog zwembaden gemetseld met holle betonblokken? Ik begrijp dat er zachter weer voor de kerst aankomt ( dag plusm 5-7 graden en snachts plusm 3 graden). Wat is jouw advies in deze eventueel starten of wachten tot april 2021?.
    Bvd.
    H. Mobers

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Goeie vraag en ik heb er direct een stukje aan de pagina over toegevoegd. Zie de aanvulling erop.
      Maar advies is eigenlijk om te metselen boven de 5 graden om geen risico’s te lopen. Aangezien we geen koude winters meer hebben hoef je niet tot april te wachten.

  7. Avatar
    Jelle

    Beste Maurice,

    Zoals ik lees kunnen de betonblokken zowel gemetseld, als verlijmd worden. Wat heeft de voorkeur?
    Is daarnaast een murfor strip altijd nodig? Het gaat om een zwembad met afmeting 6,50X3,50X1,50

    Alvast bedankt.

    Gr. Jelle

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Hallo Jelle,
      Men zegt dat lijmen sterker zou zijn dan metselen. Je hebt echter geen enkele mogelijkheid om oneffenheden te verwerken en niet alle blokken zijn even maatvast. Echt lijmblokken zijn dan ook wat duurder. De blokken die ik verkoop zijn bv 19 cm hoog en dan met 10 mm specie maakt precies 20 cm.
      Murfor lijkt me op dit formaat niet noodzakelijk, maar toch wordt het wel vaak toegepast.
      Groet Maurice

  8. Avatar
    Berthels

    Hoi Maurice,

    Ik heb wat rondvraag gedaan bij ingenieurs en volgens hen is water druk 1000 kg/m2 op 1 m diepte, groter dan die van losse grond 600 kg/m2.
    Dat wilt dus zeggen dat als een muur naar binnenklapt, zoals jij zegt; 98 keer op 100, kan dit toch enkel gebeuren als het water uit het zwembad verwijderd werd, juist?
    Want als het vol water staat is er van beide kanten druk, die niet zoveel verschilt en de muur zal blijven staan…
    Ik heb mijn vorige zwembad (20 jaar) nooit moeten leeg maken…
    Daarom ook dat als mijn nieuwe zwembad gebouwd is en klaar om te vullen met water, ik het zwembad vul en terwijl langs de andere kant op gelijke hoogte, het water niveau volgend, aanvul met stabilisee, zo zullen er geen rampen ontstaan. Zo heb ik ook het vorige ovale zwembad met een dunne metalen wand in de grond gebouwd…
    Met deze werkwijze heb je toch nooit problemen…
    Wat is jouw mening hierover?
    mvg
    Philip

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Hallo Philip, ik zal niet snel met ingenieurs in discussie gaan, maar zand dat 600 kg/m3 weegt… Zo los zit dat niet rondom een zwembad hoor. En als er zich grondwater of regenwater mee gaat vermengen wordt het écht een stuk zwaarder. Inderdaad, met een gevuld zwembad heb je dan weinig problemen, maar stel dat je het toch leeg moet laten?
      Ik snap eigenlijk niet waar de discussie nu over gaat… Als je gewoon goed metselt met 20 cm dikke muren en dan aanvult met gestabiliseerd zand hoef je zelfs niet het water direct te vullen. Kan je gewoon beginnen met aanvullen. Dus wat is je precies je vraag?

  9. Avatar
    Berthels

    Maurice, zoals je zegt, gaat een muur steeds binnengedrukt worden door lopende/losse aarde en komt het niet voor dat het water van het zwembad naar buiten drukt. juist?

    Nu mijn eerste vraag: als je aan de buitenkant met stabilisee aanvult ga je toch de grond die tegen de muur drukt tegen houden en kan je zlefs met holle betonblokken van 14 breed werken, niet?

    Tweede vraag. Mijn zwembad wordt 130 cm diep, 4.5 op 9 m lang het zwakste punt is in de helft van die lange muur maar op welke hoogte krijgt die muur het meest druk? Halverweg of bovenaan? Ik ga er ergens een horizontale, bewapende beton strook gieten van 10 cm. Doe ik dat bovenaan op 3 kwart of op de helft?

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Klopt, een zwembad zal in 98 van de 100 keer imploderen en niet exploderen. Een bekend misverstand.
      We werken standaard met de 20 cm dikke muren. Of je dunner kan werken weet ik niet, maar ik zou het ook niet proberen.

      Ik begrijp uit je beschrijving niet waarom en hoe je een horizontale strook gaat gieten. Als versteviging?

      • Avatar
        Berthels

        een rij betonblokken met voeg is 20 cm x 6 is 120 cm en ik will 130 cm diep. en ik dacht dat met die betonstrook ik de muur in het centruem kan verstevigne door te verankeren over de lengte

        • Avatar
          Maurice van den Heuvel

          Daar kan je heel eenvoudig een betonblok (vol type) voor de hoogste laag voor gebruiken. Afmetingen zijn 30x20x10 en verkrijgbaar bij Bouwzelfjezwembad.nl uiteraard. Die extra versterking lijkt me niet nodig. Beter kan je dan een murfor strip toepassen.

      • Avatar
        Sindy

        Moeten de blokken in de breedte worden geplaatst over kunnen ze ook over de lengte worden geplaatst?

        Moeten de blokken later nog gevuld worden met cement ?

        • Avatar
          Maurice van den Heuvel

          Metselen gebeurt eigenlijk altijd halfsteens zoals dat wordt genoemd. Dus in de lengterichting. Vullen van de gaten is niet de bedoeling. De gaten besparen gewicht en materiaal en je hebt minder kans dat door het gewicht de cementvoegen gaan wijken tijdens de bouw.

  10. Avatar
    Kim

    Beste Maurice,

    We zouden ons zwembad willen metsen met holle betonblokken van 39 lang en 19 breed (niet diegene die je achteraf nog moet opvullen met beton). Is dit voldoende? Is het nodig om de onderste laag te verankeren aan de beton? Betonijzer van 8? En tussen elke laag murfor te plaatsen?
    Kunnen we voor de stevigheid beter aanvullen met stabilise ipv met grond?

    Is het mogelijk om de muren langs de buitenzijde te isoleren?

    Mvg,
    Kim

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Hallo Kim,
      Holle betonblokken heb je in verschillende vormen. In België zie je veel van die honingraat holle blokken, maar die hebben weinig massa en daar zou ik voor oppassen. Ik lever de blokken met 2 ronde gaten en die hebben veel massa.
      Voor de rest heb je het goed op de rit.

  11. Avatar
    Peter De Clercq

    Hallo, ik heb reeds een betonplaat liggen van 15m bij 4m en 20cm dik. Daar wil ik zelf een zwembad op metsen. Ik wil zo veel mogelijk van deze lengte en breedte gebruiken. Kunnen deze blokken dan dienen en/of moet ik de muren op deze lengte versterken?
    Na het metsen zou ik dan een laag mortel (cement met zand) aan de binnen-en buitenzijde aanbrengen. Daarna aanvullen aan de buitenzijde, een liner aanbrengen en vullen met water.
    Alvast bedankt voor je input!
    Gr Peter

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Hallo Peter, je denkwijze is goed!
      Je kan alleen wellicht op een lengte van 15 meter een extra versteviging aanbrengen door 2 of 3 poeren te gebruiken. Anders heb je wel een behoorlijke lengte zonder ondersteuning.
      De buitenzijde hoef je uiteraard niet te cementeren, want daar wordt verder niets mee gedaan.

  12. Avatar
    Yannick

    Hallo,

    Wij willen zelf een zwembad gaan bouwen waarbij het zwembad 3×2 meter word en ongeveer 1 meter boven de grond en ,40 in de grond.

    Is er dan nog een verstevigen in de wand nodig?

  13. Avatar
    Kurt

    Beste,

    ik ben zelf een zwembad aan het metsen.. Althans, de betonnen vloer is net gegoten..
    Wat betreft de wanden hoor ik verschillende versies…

    De ene zegt om wanddikte 29cm te nemen, de andere zegt dat 19cm voldoende is…
    Het is wél zo dat het terrein zelf een 50-tal cm naar beneden loopt tussen hoogste en laagste punt.. aan 1 zijde zal de betonnen muur er dus +- 60cm uitsteken..

    Wat betreft de afmetingen: +- B4000 x L8000 x D1500mm

    Kan u mij informeren?

    Kurt

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Wat mij betreft hou je gewoon de wanddikte aan van 19 of 20 cm. Ik doe dat al 25 jaar op deze manier, zonder problemen.
      En wederom een groot misverstand… Het grootste gevaar is dat de buitenzijde naar binnen wordt gedrukt, niet andersom. Dus geen aanvulling aan de buitenzijde is geen probleem.

      • Avatar
        Kurt Selleslagh

        Dag Maurice,
        ondertussen zijn we al een pak verder..

        In de loop van volgende week gaan we de binnenzijde cementeren… Zou je aanraden om daar een net in te steken? of gewoon rechtstreeks op de betonblokken zonder interne versterking?

        mvg,
        Kurt

        • Avatar
          Maurice van den Heuvel

          Ik zou niet weten wat voor net je daar op zou kunnen doen. En wat het nut ervan is. Iedereen cementeert er 10 mm op en dit werkt prima in het algemeen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *