Menu Sluiten

De beste betonblokken voor een zwembad

De beste betonblokken voor een zwembad

Betonblokken zijn voor geproduceerde blokken, gemaakt van beton. Ze zijn in talloze maten verkrijgbaar en bij uitstek geschikt voor de bouw van een zwembad. Professionele zwembadbouwers gebruiken ook betonblokken. Vaak zijn deze hol en uit ‘lichtbeton’ gemaakt. Hierdoor zijn ze makkelijker hanteerbaar.

Specificaties: 19x20x29 cm, ook MBI betonblok genoemd. (zie hier een prijsoverzicht)

Metsel je zwembad met een betonblok

Metsel de betonblokken bij voorkeur met om de voeg een murfor wapeningsstrip. Dit maakt de weerbaarheid van de muren steviger. Meestal is het niet gebruikelijk om de betonblokken aan de vloer te verankeren. Het metselwerk hoeft niet perfect te zijn. Wel is het belangrijk dat de muur stevig staat en recht is. Afvoegen is niet nodig. Zorg er wel voor dat er op de binnenkant van de muren geen cement meer zit. Soms worden betonblokken verlijmd, maar dat bepaalt de constructeur. Veruit de meeste zwembaden worden gemetseld op de manier zoals we hierboven beschreven.

I. Producttypering

Homogeen samengestelde blokken met 2 afgewerkte strekken en een glad oppervlak. Uitermate geschikt voor zware omstandigheden.

  • Voor extreem zware omstandigheden
  • Zeer geduchte barrière voor binnendringend water
  • Zeer hoge druksterkte
  • Verwerking met standaard mechanische pakketklem en mechanische blokkentang mogelijk
  • Ergonomische grijpgaten
  • In een keer vijf blokken op een rij

De beste betonblokken voor een zwembadII. Productgegevens

  • Gewicht : 20,1 kg
  • Aantal per laag : 18
  • Aantal per pakket : 72
  • CE-markering : ja
  • Normblad : NEN¬EN 771¬3:2011
  • Kwaliteitskeur : KOMO®
  • Vellingkant : nee
  • Pakketafmeting (L x B x H) : 1120x870x760 mm

III. Eigenschappen

  • Maatafwijkingen klasse D2 (NEN¬EN 772¬16) : L,B,H: ¬5mm, +3mm
  • Netto droge volumieke massa (NEN¬EN 772¬13) : 2080 kg/m3
  • Vochtgedrag (krimp en zwelling) (NEN¬EN 772¬14) : ≤ 0,40 mm/m
  • Waterdampdoorlatendheid μ (NEN¬EN 1745) : 5/15
  • Warmtegeleidingscoëfficiënt λ (NEN¬EN 1745) : 1,11 W/(m.K)
  • Vorst/dooiweerstand (NEN 2872 en BRL 1007) : voldoet
  • Muurdikte : 200 mm
  • Gewicht halfsteensmuur : 365 kg/m2
  • Geadviseerde lagenmaat : 200 mmVorst/dooiweerstandTNO-onderzoek (rapportnummer B841434) toonde aan dat MBI-stenen en B2- blokken, toegepast in gevels met of zonder spouwisolatie en in vrijstaande of grondkerende muren, vorstbestendig zijn. De vorst/dooiweerstand heeft zich in de praktijk overigens ruimschoots bewezen; vorstschade komt niet voor!

IV. Verwerking betonstenen

  • aantal (stootvoeg 10 mm/ stootvoeg 0 mm) stuks/m2 : 17/17,5 liter/m2
  • aantal: 16,67 stuks/m2
  • aantal: 33/28 liter/m2
  • aantal: 33/28 liter/m2

  • Hoeveel betonblokken heb je nodig voor een zwembad?

  • Hoeveel betonstenen heb je nodig voor de bouw van je zwembad? Wij geven je hier het antwoord. Geef SVP maten op in hele meters. Een bad van 750 cm geef op als '8'. Anders krijg je niet de goede gegevens uit de berekening.
  • Hidden

Metselen met vorst en lage temperaturen

Kan je metselen met vorst en bij lage temperaturen? Die vraag krijgen we veel in de wintermaanden als men toch nog een zwembad wil bouwen.

Behalve koude handen en een frisse neus is er weinig op tegen om in de winter te metselen. Zolang de temperatuur boven de 5 graden is is er niets aan de hand. Maar zorg dat de materialen niet door nachtvorst nog kouder zijn. Ook het cement mag na aanmaak niet bevroren zijn geweest, want dan is de chemische samenstelling anders en heb je kans op een minder sterke werking van het bindmiddel.

Je hebt speciale mortel die je kan gebruiken bij lagere temperaturen. Leveranciers passen soms hun product daar op aan, de zogenaamde winter en zomer mortel. Aangezien een zwembad zelden een spoedwerk is, is het advies om geen risico te nemen en te wachten op warmere dagen.

De site Bouwwereld heeft ook goede informatie hierover.

68 reacties

  1. Avatar
    Bakker

    Hoi Hoi,
    Wij hebben een stukje ongebruikt in onze tuin welke 5m x 4m betreft waarop kunstgras ligt. Nu hebben we het idee om een zwembad in te graven maar twijfelen over de maat en bouwmaterialen.
    Stel het wordt een 5×3 meter bad, welke materialen voor een muur zijn dan benodigd en is een liner of folie beter?
    Al vast bedankt!

  2. Avatar
    Ali

    Hallo ik wil een een zwembad van 4 x 3 x 1.5 meter maar het wordt een opbouwbad moet ik daarvoor de betonnen muren van het zwembad verstevigen of is alleen een betonnen muur genoeg dervoor

  3. Avatar
    Daan

    Beste maurice,
    Ik wil volgende week gaan beginnen met de bouw van ons zwembad 8 x 4 x1,5 nu wil ik het zwembad betegelen.
    Waar kan ik de betonblokken het beste mee stuccen voor het tegelen, wat is de beste lijm en waar kan ik het beste mee voegen.

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Dit hangt sterk af van je soort tegel en hoe je deze wilt afvoegen. Mijn advies is om te informeren bij een specialist hiervoor. Ik zie geregeld zaken misgaan door foutieve keuzes. Ik werk zelf uitsluitend met zwembadfolies.

  4. Avatar
    Sindy

    We hebben de vloer gestort, en de wanden zijn gemetseld met blokken van 29x20x19 zoals in jouw boek beschreven. De grond is al voor een deel aangevuld. Echter komt beneden, in 1 hoek, wat water door. Grondwater waarschijnlijk. Kan dat kwaad? De bak krijgen we nu niet waterdicht. En kunnen we hier nog wat aan doen?

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Als je gaat afwerken met folie is het geen probleem. Met andere afwerkingen kan het juist weer wel een probleem zijn. Win goede inlichtingen in of volg de richtlijnen hier op de website.

  5. Avatar
    Evert

    Beste Maurice,

    Bedankt voor het delen van alle info.

    Ik wil de beton blokken gaan lijmen is dan vilt ook een optie om alles glad te krijgen in plaats van stucken?
    mvg,
    Evert

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Hallo Evert,
      Helaas is vilt niet genoeg. Je krijgt met lijmen ook oneffenheden die groter zijn dan een paar mm en die ga je zeker door het vilt heen zien. Mss niet direct, maar wel na verloop van tijd.

      • Avatar
        Evert

        Bedankt voor je antwoord.

        Ik zit te denken om de blokken met Tremco illbruck PU 700 te gaan lijmen met de bewapening op rol.
        Is er een reden om toch te kiezen voor traditioneel metselwerk?

        • Avatar
          Maurice van den Heuvel

          Er zijn veel verschillende oplossingen voor het lijmen, maar mijn persoonlijke ervaring beperkt zich tot voornamelijk traditioneel metselen. Verlijmen wordt echter veel toegepast en ook die bouwwerken blijven echt wel staan. Of deze specifieke lijm de beste oplossing is voor je weet ik niet. Volgens de etikettering wel.

        • Avatar
          Klaas

          Hallo maurice,dienen de wanden gestuct te worden voor de folie of liner erop komt,en pir platen buiten om het metselwerk heen ,houd dit nog iets beter de warmte vast.

          Mvg klaas

          • Avatar
            Maurice van den Heuvel

            De wanden dienen aan de binnenzijde volkomen glad afgewerkt te worden. Dat kan het beste met stukwerk, maar harde isolatieplaten werken ook goed.
            Ik weet niet of pir wel geschikt is voor in de grond.

  6. Avatar
    Jan Bogaert

    Hallo,
    Proficiat met deze site: heb al veel opgestoken ! In ons specifiek geval gaat het over een zwemvijver met een zwemgedeelte van 20×4 m. Spijtig voor u Maurice : materiaal leveren zit er hier niet in: wij wonen in de Charente, Frankrijk. Mag ik toch een vraag stellen ? De ondergrond is zware klei massaal doorspekt met witsteen (of eerder omgekeerd…) Een putje graven om bv iets te planten moet met een pikhouweel. Gezien de lengte: raadt u ons aan de betonblokken muur op 20 cm dikte te metselen, of toch dwars zodat er een wanddikte van 30 cm ontstaat ? Of zou ik om de X m een steunbeer plaatsen ? (zie kerken en kastelen uit de oude tijd) Ook ga ik de beide uiteinden boven water laten komen om keerpunten te kunnen maken. (de lange zijden blijven onder water: is immers een vijver met ondiepe plantenzone ernaast) Raadt u dan aan die wanden dikker te maken omwille van het afstoten ertegen, na een keerpunt ? (heb vroeger competitie gedaan)

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Nope, in Frankrijk leveren we idd geen betonblokken, overigens wel regelmatig zwembadproducten!
      Aangezien de lengte van 20 meter buiten mijn persoonlijke ervaring valt durf ik het hier niet goed te zeggen. Sowieso een paar dwarse steunen inderdaad. Ik zou even nader advies inwinnen.
      Omwille van het afzetten lijkt een extra versteviging met geheel niet van toepassing. Die druk is te verwaarlozen.

  7. Avatar
    Stéphane

    Hallo,

    Ik heb een vraag omtrent het maken van een zwembad/zwemvijver en gaat vooral over de stevigheid van van de kuip.

    De kuip zou 10m x 4m en 1,80m diep zijn. Ik zag hier geen graten in maar er werd mij hier en daar al verteld dat eens je voorbij 1,40m diepte gaat, je de stenen beter dwars zet omdat de kuip anders niet stevig genoeg is. Lijkt dit te kloppen volgens jou? Het is ook zo dat de ene kant volledig in de grond zou zitten en de andere kant 40-60 boven de grond (vanwege hellend oppervlakte).
    Ik had hier nu niet op gerekend en gedacht dat stenen met dikte 20 voldoende gingen zijn?

    Ik zou namelijk niet willen dat er binnen zoveel jaar problemen optreden doordat de kuip begint te barsten?
    Mijn eerste idee was om naar 1,60 diepte te gaan om zeker te zijn. Maar graag eens jouw mening?

    Groetjes,

    Stéphane

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Mensen zoeken naar té veel informatie op internet en raken steeds meer in de war van alle meningen en feiten. Wil je het zeker weten? Ga dan naar een bouwkundige en vertrouw niet op de ongefundeerde mening van een eenmalige bouwer. Mijn ervaring (27 jaar, 1000+ zwembaden begeleid) is dat als je stevig metselt je de blokken zonder problemen in de lengterichting kan plaatsen. Maar raadpleeg bij twijfel altijd een bouwexpert.

      • Avatar
        Stéphane

        Hallo Maurice,

        Was geen mening van iemand op het internet. Maar van iemand die (weinig) ervaring heeft hiermee. En ik vind op zich ook niet echt info terug op het internet dat het eigenlijk afraadt dus vandaar de vraag aan jou. 🙂 Omdat ik zag dat je wel antwoordde op de vragen van de mensen hier en ook duidelijke antwoorden geeft.

        Groetjes,

        Stéphane

  8. Avatar
    Patrick

    Hallo Maurice, op basis van je bouwplannen ga ik een zwembad van 8*3*1,5 bouwen. Nu wil ik een standaard liner voor 4*8 gebruiken met xps platen in plaats van stucen. Als de xps 4cm dik is, moet ik de muren dan niet op 4 en 8 meter zetten maar op 3,92 bij 7,92 omdat de liner anders te groot is? Of drukt de xps zelfs nog in? Graag je advies.

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Als je een standaard liner gebruikt die op 8×4 is gemaakt zal je die exacte binnenmaten moeten aanhouden natuurlijk. Dus als je XPS platen gebruikt van 40 mm dik zal je de muren op 80 mm extra moeten metselen. Of een op maat gemaakte liner bestellen ergens kan natuurlijk ook.

  9. Avatar
    Kayhan

    Beste Maurice,

    Ik heb mijn zwembad gemetseld met BIA blokken 29x14x19. Dit heb ik gedaan met betonmortel met kalk, omdat ik een liner zou plaatsen. Ik twijfel momenteel of ik deze dan toch niet ga coaten?
    Nu hoor ik, dat de coating niet hecht bij muren dat met kalk is gemetseld.
    Heb je hierover wat info voor me?
    Zwembad is 7×4.
    Groeten Kayhan

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Het metselen met kalk is mij niet bekend, ook niet de reden waarom je dit zou doen. Hechting van een zwembadcoating is complex en gaat vaak verkeerd. Je zal de aanwijzingen van het product echt goed op moeten volgen voor een bevredigend resultaat.

      • Avatar
        Kayhan

        Reden heb ik zelf ook niet, ik heb gewoon betonmortel besteld, maar deze was bewerkt met kalk. Niet genoeg een onderzoek naar gedaan. Verder is het muurtje wel goed bewapend en voorzien van isolatie materiaal.
        Ik heb een goede beschrijving bij gekregen van deco chip voor de coating.

  10. Avatar
    sindy

    Het vullen van de betonblokken is niet nodig. Wel moet de grond rondom het zwembad weer aangevuld worden met gestabiliseerd zand (lees ik op deze site). Ook heb ik gelezen dat dit best duur is. Zijn er ook nog andere (goede/goedkopere) oplossingen?

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Je kan het gele zand uit het gat terugbrengen, maar dan vermengd met zakken cement. Dat benadert de samenstelling van gestabiliseerd zand goed.

    • Avatar
      Henk D

      ‘Mijn metselaar’ zegt, zelf maken. Betonmolentje huren bij Boels (50,- /week) en gewoon geel zand mengen met cement verhouding 4:1, geen water maar droog afvullen. Dit hardt uit onder invloed van grondwater/regen.

  11. Avatar
    Henk Dronkert

    Goedemorgen,

    Ik wil een zwembad bouwen en heb de handleiding en tekening inmiddels gekocht en bestudeerd. Het zwembad wordt 7×3,5×1,7 mtr binnenwerks. De bouwers (metselaar en betonwerker) stelde voor om de betonplaat te storten 20 cm dik. enkel bewapeningsnet rond 10 mm, gevlinderd. Vervolgens wanden opbouwen met verlijmd kalkzandsteen. 21 cm dik en over de lange wand 30 cm dik, stekeinde in de vloer tbv verankering wanden, geen bewapening in de wanden.
    Bij ons wordt kalkzandsteen gebruik voor funderingen en kan dat omdat door de zand/leemondergrond de zuurgraad niet schadelijk is voor kalkzandsteen.

    Echter… nu blijkt na het uitgraven tot 185 cm dat er 5 cm grondwater omhoogkomt. De betonman vind dat allemaal niet zo spannend als het maar (grotendeels) weggepompt is als hij aan het werk gaat. De metselaar stelt nu voor om vanwege het grondwater toch betonblokken+bewapening te gebruiken voor de wanden.

    Nu is mijn vraag. Welke wanddikte moeten we aanhouden en welke verankering, bewapening bij een wandmaat voor de lange wand van 7×1,7 mtr. (korte wand 3,5×1,7). Is het noodzakelijk om een constructieberekening te laten maken?
    De bak komt 10 cm boven het maaiveld uit.
    Tevens wat adviseren jullie om de buitenkant van de ‘bak’ aan te vullen geel zand, gestabiliseerd zand?
    Het zwembad wordt zoals aangegeven.

    Graag advies.

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Hallo Henk,
      Veel antwoorden vind je in de gegevens die je nu in je bezit hebt. Kalkzandsteen zou ik nimmer in de grond gebruiken eerlijk gezegd, maar die keuze is uiteraard aan jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad