Menu Sluiten

Wat is een buismotor voor een zwembad afdekking?

Een zwembadafdekking wordt vaak gemaakt van een lamellenafdekking met oprolsysteem. Gelukkig zijn deze altijd automatisch te bedienen. Wanneer je een afdekking of rolluik in je zwembad inbouwt kan je kiezen tussen 2 soorten oprolsysteem.

Afdekking met buismotor

Wat is een buismotor voor een zwembad afdekking?
Voorbeeld van buismotor van een Roldeck

In deze versie wordt de aandrijfmotor (scubadrive) in de rvs buis geplaatst. Middels een kabel die door de muur van het zwembad loopt wordt deze voorzien van stroom en signalen.

Het grote voordeel is dat je geen aangebouwde put nodig hebt naast het zwembad. Wel is de aanschaf iets hoger dan een externe motor. Echter, de bouwkundige kosten van de put kan je je besparen. Ook is de levensduur langer.

Afdekking met externe motor

Aquamat externe motor voor een afdekking
Aquamat externe motor voor een afdekking

De eerste lamellenafdekkingen werden altijd voorzien van een externe aandrijfmotor. Hiervoor is dan ook een aparte put nodig naast het zwembad.

Het voordeel is dat de aanschaf wat goedkoper is, maar de installatie en bouwkundige voorzieningen liggen hoger. De vervangingskosten zijn echter weer wat lager.

Behalve de voordelen van een buismotor heb ik met deze optie een extra gevaar. Wanneer je last hebt van grondwater dan kan de motor onder water komen te staan. Niet gevaarlijk, maar wel dodelijk voor de motor. Deze moet je dan vervangen. Oplossing kan zijn om een ketting constructie te gebruiken met tandwielen. Je kan de motor dan bovenin de put monteren en met een aandrijfsysteem de buis bedienen.

Welk type motor kiezen voor een afdekking?

Wij adviseren altijd om een buismotor te kopen. Je bent hier op de langere termijn goedkoper mee uit. Ook is een extra deksel naast je zwembad niet fraai en bron van vervuiling. Steeds meer leveranciers bieden de laatste optie dan ook niet eens meer aan, tenzij het technisch niet anders kan.

8 reacties

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Meestal koop je een buismotor samen met een compleet oprolsysteem. Afhankelijk van de diepte van de rol kies je dan voor een bepaald vermogen. Ik schat zo in dat je een motor van 300 nm nodig hebt.

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Dat is in de meeste gevallen wel een optie hoor. Maar je kan het beste bij het zelfde merk blijven. Als je me even mailt, dan kan ik je wellicht verder verwijzen.

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Dat zal echt van het merk afhangen. Qua materiaal en afmeting kan het zeker hetzelfde zijn. Maar vaak heb je bij bovengrondse afdekkingen een externe motor en die is zeker niet geschikt om te bouwen. Soms heb je die dus ook met buismotor. Maar dan moet je wel de juiste inbouwdelen in de wand hebben zitten. Misschien met inhangbeugels?
   Kortom, teveel losse eindjes voor een goed antwoord. Check het bij je leverancier.

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Nee dat denk ik niet. Een buismotor is dus echt voor een lamellenafdekking. Voor grote afdekkingen heb je wel degelijk aparte oprol mechanismes die automatisch werken. Ik zou er even naar zoeken op Google.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad