Menu Sluiten

Wat betekent de COP waarde bij een zwembad warmtepomp?

De COP waarde van een warmtepomp is een bijzonder belangrijke indicator. Wat houdt het nu precies in?

Coefficient of Performance

COP staat voor Coefficient of Performance (Engels dus zonder trema’s). De COP is een belangrijk kengetal voor het rendement van airconditioners, warmtepompen e.d. De COP of COP-waarde geeft de verhouding aan tussen de verkregen bruikbare warmte (of koeling) en de aandrijfenergie. Anders gezegd: de verhouding tussen de uiteindelijk verkregen warmte (of koeling) en wat je er in stopt aan elektriciteit. De “gratis” gebruikte energie is omgevingswarmte, warm (of koud) grondwater e.d. (bron)

Eenvoudiger gezegd geeft het de waarde aan hoe effectief een warmtepomp is. Is deze opgave betrouwbaar? Ja en nee!

Een fabrikant geeft uiteraard de waarde aan die zo hoog mogelijk ligt. Immers, hoe hoger de COP, des te beter de prestatie. Zie hier een tabel van een Inverter warmtepomp.

Wat betekent de COP waarde bij een zwembad warmtepomp?

1 reactie

 1. Avatar
  Rudy benmeridja

  Beste
  Ik heb een zwembad van ongeveer 70 m3. Is een Zodiac bad. Momenteel verwarm ik met mazoet, de ketel is echter aan vervanging toe. Graag per kerende info om een warmtepomp zelf te installeren.
  Mvg
  Rudy
  047990238

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

maurice

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.

Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.

- Maurice van den Heuvel - eigenaar Bouwzelfjezwembad.nl en jouw adviseur-