Menu Sluiten

Wat is cyanuurzuur in een zwembad?

Cyanuurzuur of stabilisator wordt toegevoegd aan chloortabletten of granulaten om te vermijden dat de aanwezige chloor te snel wordt afgebroken door zonlicht (UV-stralen). Het grote nadeel van cyanuurzuur is dat deze stof zal achterblijven in het water, waardoor het chloor minder actief wordt.

Indien de concentratie cyanuurzuur groter dan 70 mg/l is, dan is de werking en desinfectiekracht van het vrije chloor minimaal. Dit heeft als gevolg dat het zwembad groen wordt (algengroei) en niet meer gedesinfecteerd wordt. De aanwezigheid van cyanuurzuur is vaak de oorzaak voor het oplopen van infecties zoals oog- en oorontstekingen. Cyanuurzuur wordt eveneens giftig voor de mens bij concentraties groter dan 70 mg/l. De enige manier om de concentratie cyanuurzuur te verlagen is door je bad te reinigen en het water te verversen. Wij adviseren ongeveer 5% per week te vervangen.

digitale-zwembadwater-testerIndien je gebruik maakt van een automatisch meet- en doseersysteem voor pH en chloor is de aanwezigheid van cyanuurzuur overbodig. Een dergelijk systeem voegt automatisch vloeibaar chloor toe aan je zwembad of waardoor de vrij chloorwaarde steeds optimaal is. Cyanuurzuur is NIET aanwezig in vloeibare chloor.

(bron)

2 reacties

 1. Avatar
  Hendrik

  Beste Maurice, ik heb een zoutwatersysteem van INTEX en in de handleiding wordt geadviseerd om het niveau van Cyanuurzuur te ‘laten staan’ op 1% van het zout, in mijn geval 1 kg Cyanuurzuur. Tot nu heb ik dit niet gedaan want het komt nogal precies en heeft risico’s als de hoeveelheid niet exact is.. nu werd het water na een maand toch groen van algen.. heb anti-alg en vlokkenmiddel gebruikt om het schoon te maken.. maar wil eigenlijk niet zoveel chemicaliën gebruiken.. wat is het advies toch wel Cyanuurzuur toevoegen of meer zout gebruiken na gedeeltelijke verversing van het water?

  Dank voor de reactie!

  Mvg

  Hendrik Zegwaard

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Ik adviseer mijn klanten eigenlijk al 25 jaar om chloor en pH in de gaten te houden. Op sommige sites zie ik mensen met een klein Intex zwembad complete chemische studies moeten doen om de adviezen van deze ‘experts’ bij te houden. Voldoende water verversen is ook belangrijk. Ik ben verder geen fan van Intex producten, ik kan niet uit ervaring hierover spreken. Maar bij professionele systemen worden zelden meer waardes als het chloor en de zuurgraad gecorrigeerd.

Reacties zijn gesloten.

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad