Menu Sluiten

Wat doet de flow switch van een warmtepomp?

Wat doet de flow switch van een warmtepomp?
Wat doet de flow switch van een warmtepomp?

De warmtepomp op een zwembad wordt alleen ingeschakeld wanneer er water door de warmtewisselaar stroomt. Enkel dan kan er warmteoverdracht plaatsvinden.

Een warmtepomp staat dan eigenlijk altijd op stand-by. Als de zwembadpomp gaat lopen wordt de flow switch in de warmtepomp door de stroming (flow) opzij geduwd. Nu ontstaat er een gesloten relais die een seintje geeft naar de besturing. De besturing weet nu dat er opwarming kan plaatsvinden.

Als de thermostaat en de gewenste watertemperatuur verschillen gaat de warmtepomp aanslaan en het water verwarmen. Of eventueel afkoelen als dat gewenst is.

Problemen met de flow switch

Als een zwembadwarmtepomp niet functioneert is het belangrijk om eerst te kijken naar de flow switch. Als deze kapot is zal de pomp geheel niet meer inschakelen en dus niet verwarmen. Helaas is het bij veel merken een zwak onderdeel en moet soms vervangen worden.

Wat kan behalve een defect nog meer een oorzaak zijn? Als de bypass niet goed is ingesteld kan er teveel of te weinig flow in de wisselaar optreden. Dan zal de switch niet goed werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *