De warmtepomp op een zwembad wordt alleen ingeschakeld wanneer er water door de warmtewisselaar stroomt. Enkel dan kan er warmteoverdracht plaatsvinden.
Een warmtepomp staat dan eigenlijk altijd op stand-by. Als de zwembadpomp gaat lopen wordt de flow switch in de warmtepomp door de stroming (flow) opzij geduwd. Nu ontstaat er een gesloten relais die een seintje geeft naar de besturing. De besturing weet nu dat er opwarming kan plaatsvinden.
Als de thermostaat en de gewenste watertemperatuur verschillen gaat de warmtepomp aanslaan en het water verwarmen. Of eventueel afkoelen als dat gewenst is.
Problemen met de flow switch
Als een zwembadwarmtepomp niet functioneert is het belangrijk om eerst te kijken naar de flow switch. Als deze kapot is zal de pomp geheel niet meer inschakelen en dus niet verwarmen. Helaas is het bij veel merken een zwak onderdeel en moet soms vervangen worden.
Wat kan behalve een defect nog meer een oorzaak zijn? Als de bypass niet goed is ingesteld kan er teveel of te weinig flow in de wisselaar optreden. Dan zal de switch niet goed werken.
Mijn warmtepomp geeft geen warmte af. Wel slaat de ventilator aan als de pomp te veel water doorgeeft. Ik regel dit met de bypass.
Kan het zijn dat de flow meter kapot is?
Hoe check ik dit?
Ik zou deze vraag even op mijn forum zwembadforum.eu stellen. Daar kan dan wat dieper worden ingegaan op type en situatie. Deze website is niet echt hier voor bedoeld.