Menu Sluiten

Franse veiligheidsnormen voor een zwembad

Wanneer je in Frankrijk een zwembad gaat bouwen heb je te maken met strenge wetgeving rondom de veiligheid. Ook wordt er een verschil gemaakt voor een privé zwembad of bijvoorbeeld een zwembad op een camping.

Veel mensen krijgen hier mee te maken en ervaren het veelal als lastig, maar noodzakelijk. Je verzekering dekt bijvoorbeeld geen ongevallen. Of je krijgt geen vergunning. Zonder in detail te treden zijn de volgende normen van toepassing.

Tips voor meer veiligheid in je zwembad

De AFNOR normen voor een zwembad

NF P90-306

Het hekwerk of de afrastering moet op een afstand van tenminste 1 meter van het water worden geplaatst. Kinderen, jonger dan 5 jaar, moeten door de afsluiting worden tegen gehouden en moeten de afsluiting niet kunnen openen. Het materiaal van de afsluiting moet glad zijn. De voorgeschreven hoogte is 1.10 m gemeten vanaf een muurtje of 1.22 m vanaf de ondergrond. Het zwembadhek moet stevig verankerd zijn en moet een toegangshekje hebben dat naar buiten open gaat en op twee manieren afsluitbaar is.

NF P90-307

Deze norm geldt voor een alarminstallatie of een infrarood installatie, d.w.z. voor een detectiesysteem dat signalen geeft wanneer iemand het zwembad in gaat. Dit zijn in feite aanvullende middelen die niet voorkomen dat kinderen in het water terecht kunnen komen.

NF P90-308

In deze norm zijn de eisen omschreven waaraan een zwembadafdekking en de verankering daarvan moeten voldoen. Het dek moet over de randtegels liggen en een gewicht van 100 kg kunnen dragen. Kleine kinderen moeten het dek niet kunnen bedienen (op- en afrollen). Alleen afdekkingen met AFNOR keurmerk (NF embleem) zijn toegelaten.

NF P90-309

De norm geldt voor al dan niet verrijdbare vormen van abri’s, complete doorzichtige vormen van afdekkingen. Toegang, bediening en afsluiting moeten voor kleine kinderen onmogelijk zijn.

Hoe kan je achterhalen of de veiligheidsvoorziening voldoet aan de normen van de AFNOR ?

Als het zwembad voor 8 juni 2004 is aangelegd, moet je de installatie laten certificeren door een professional . Hij beoordeelt de geïnstalleerde veiligheidsvoorziening en stelt het veiligheidsniveau vast en zal u een certificaat van naleving verstrekken of zal je wijzen op verbeterpunten.

Als het zwembad na 2004 is gebouwd, dan moet de aannemer of installateur een certificaat hebben overhandigd. Het certificaat vermeldt dat de installatie in overeenstemming is met de wettelijke vereisten. Als je niet over een certificaat beschikt, kan je de veiligheidsvoorzieningen alsnog door een vakman laten controleren.

Elke eigenaar die deze verplichting niet nakomt, is onderworpen aan een boete van maximaal € 45.000, evenals strafrechtelijke maatregelen bij een ongeval.

Zie ook onze 5 tips.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad