Menu Sluiten

Gestabiliseerd zand voor een zwembad

Gestabiliseerd zand voor een zwembadGestabiliseerd zand wordt veel gebruikt rondom zwembaden en bijvoorbeeld terrassen. Het betreft een mengsel van zuiver gewassen rivierzand en cement. Het voordeel is dat dit mengsel snel uithardt tot een homogene massa, maar wel redelijk eenvoudig is te verwijderen. Dit in tegenstelling tot beton.

Je kan gestabiliseerd zand zelf maken (draaien), maar ook door een betoncentrale laten bezorgen. Dit werkt hetzelfde als bij een bestelling van beton.

Mengverhouding gestabiliseerd zand voor een zwembad

Wij adviseren om een verhouding zand/cement toe te passen van 8 op 1. Dus 8 delen zand en 1 deel cement. Laat je niet verleiden het zand/cement te bevochtigen. Dit is absoluut niet nodig, het mengsel zal door het natuurlijke aanwezige vocht vanzelf verharden.

Andere benamingen zijn stabilisé en stabilisatie.

11 reacties

 1. Avatar
  Johan

  Ik vraag me af, als je het gestabiliseerde zand rondom het zwembad stort en stel dat er een lamp kapot gaat of je moet iets vervangen waarbij je weer in de grond moet zijn, kun je hier dan weer makkelijk bij?

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Hallo Johan,
   Het is niet de bedoeling dat je aan de buitenzijde iets moet vervangen. Je kan het wel uitgraven, maar bij hoge uitzondering. Als je een goede set lampen koopt en deze volgens de richtlijnen plaatst hoef je er aan de buitenzijde ook niets mee te doen.

 2. Avatar
  Peter den Butter

  Kun je de randstenen langs het zwembad rechtstreeks op het gestabiliseerd zand verlijmen? Of moet je een extra rand mortel aanbrengen?

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Ik vermoed dat gestabiliseerd zand niet voldoende hechting heeft met de randtegel. En daarbij neem ik aan dat je toch gemetselde of betonnen muren hebt? Gewoon cement gebruiken dan. Bij een opzetbad zou ik een 2 laags muurtje metselen en daarop de randtegel monteren.

 3. Avatar
  Pascal

  Hoeveel tijd heb je om het gestabiliseerd zand aan te brengen? De snelheid van het bad vullen is vele malen langezamer dan dat het zand kan worden toegevoegd.

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Niet heel lang! Net als beton gaat het uitharden redelijk snel. Ik zou dan ook kiezen om het zand dan zelf te ‘draaien’ met een betonmolen, dan kan je zelf het tempo bepalen.

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Beide niet.
   Je hebt dan kans dat je de pvc leidingen rondom het zwembad beschadigt. Of de inbouwdelen kunnen gaan scheuren. Aanwateren is het beste, maar dan beetje bij beetje.

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Met geel zand wordt het niet gestabiliseerd, maar krijg je wel een stevige basis rondom je zwembad.
   Als je dus geen stabilisé wil kopen is dit een alternatief, maar minder effectief. Mengverhouding kan je bv nemen 1 op 5.

Reacties zijn gesloten.

maurice

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.

Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.

- Maurice van den Heuvel - eigenaar Bouwzelfjezwembad.nl en jouw adviseur-