Menu Sluiten

Grondsoorten bij zwembaden

Grondsoorten bij zwembadenIn Nederland en België kennen we diverse soorten grond. Van zand naar klei naar bijvoorbeeld löss. Wel kan er heel plaatselijk een afwijking zijn in bijvoorbeeld een bouwproject waar zand is gebruikt voor de ophoging van een hele woonwijk. Een specialist ter plaatse dient in te schatten of een ondergrond geschikt is voor een zwembad. Doorgaans is klei of geel zand geen enkel bezwaar en kan er zonder te heien een betonplaat gestort worden. Vraag dit bij twijfel altijd na bij een specialist!

Grondwater een probleem voor een zwembad?

Grondwater is voor een zwembad met zwembadfolie geen probleem. Echter, bij de aanleg mag er geen grondwater aanwezig zijn. Het is dus belangrijk de beste bouwtijd te kiezen waarin het grondwaterpeil laag is. Als dit niet kan is bronbemaling een goede optie. Hierbij is wel de kanttekening dat bronbemaling prijzig is, zodat een optimale planning van de bouwwerkzaamheden van groot belang is. Wij bouwen per jaar diverse baden met bronbemaling, dus kunnen hier uitstekend mee omgaan.

Daarnaast is het ook mogelijk om het zwembad hoger te situeren. De grond die vrij komt uit het gat kan dan gebruikt worden als ophoging tegen de muren.

Schoongrondverklaring

Een schoon grond verklaring is vaak wel nodig, maar niet altijd. Tot 50 m3 grond mag je zonder grondanalyse, bodemanalyse, bodemonderzoek, analyseresultaat afvoeren.

In de Wet Bodembescherming komt de term “schone grondverklaring” echter helemaal niet voor. Dit leidt tot onduidelijkheid. Wij adviseren dan ook om vooraf bij de gemeente of een grondbank goed te informeren naar de plichten.

8 reacties

  1. Avatar
    Bart van den boomen

    Ben eindelijk aangekomen om de granieten zwembad rand stenen te bevestigen. Ondergrond is gedeelte beton stoeprand wat aangesmeerd is met cement tot zwembad rand. Tegel komt hierbiven op. Neus steekt over de rand. Is er speciale mortel om ze in te leggen? Waar kan ik die bestellen?

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Meestal zit er een productenaffiche bij met de juiste behandeling. Hangt er ook vanaf of je deze uit België hebt, daar werken ze met andere regels. Ik zou gewone cementmortel aanhouden.

  2. Avatar
    Vandevelde

    Beste
    Ik heb een put laten graven van 6,20×4,50 en 1,42 meter diep.
    Nu de voorbije dagen met de regenval staat de put wat onder water deze laat ik wel wegzuigen met een pomp.
    Kan ik hier stabilze in zetten of eerst 10 cm bouwpuin en dan 15 cm stabilze?
    De ondergrond is klei-leemgrond.

  3. Avatar
    Bart

    Ik heb rondom mijn zwembad 80 cm uitgegraven ivm stalen constructie. Heb nog klei grond liggen van uitgraven. Dat wilde ik mee aanvullen. Hoeveel cm zou ik stabilisatie zand moeten doen? Tussen de zand/klei grond en buitenkant bad. Ik dacht 35 cm?

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Ik zou niet aanvullen met kleigrond, ik denk dat dat niet goed uithardt met cement. Dan beter geel zand of metselzand.
      Meestal vul je de gehele ruimte aan tussen stalen wand en uitgraving. Je kan daar niet echt een scheiding aanbrengen.

  4. Avatar
    Tom Matthijs

    Ik heb een zwembad van het type Tahiti 623 gekocht, ik heb de put al laten uitgraven en ga deze week gestabiliseerd zand (15 cm) op de bodem storten en waterpas trekken.
    Als het bad geplaatst is lijm ik isolatieplaten aan de buitenkant en dan zou ik aanvullen met grond rondom het zwembad . Is dit een goede manier ?
    Tom.

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Het lijkt me een prima manier, maar de wanden kan je ook het beste aanvullen met gestabiliseerd zand. Anders heb je na jaren nog kans op imploderen van je zwembad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *