Menu Sluiten

Hung profiel voor je zwembad

hung profiel breed in pvc voor zwembad

Als je een zwembad bouwt doe je dat wellicht met zwembadfolie. Wanneer je kiest voor een kant en klare folie (ook wel een liner genoemd), dan heb je ook een hung-profiel nodig.

Wat doet je met een zwembad hung profiel en welke kies je?

Het profiel heeft een bevestigingsstrip om de folie aan de bovenzijde te bevestigen. Je schroeft het profiel op de bovenrand van het zwembad en vervolgens klik je de folie vast in het profiel. Als het goed is zijn deze twee producten op elkaar afgestemd. Maar de meeste soorten zijn redelijk universeel.

Na het bevestigen van de folie kan je er ook nog een liner-stop aanbrengen. Dit is een extra strip op een rol die voorkomt dat de folie uit het profiel schiet. Maar wanneer de folie er goed inzit is de kans hierop al niet heel groot.

Horizontale hung profiel

De meest voorkomende soort. Je boort dit profiel aan de bovenzijde van de zwembadrand vast en de folie klikt 90 graden om de hoek vast. Standaard wordt dit profiel geleverd eigenlijk.

hung profiel breed in pvc voor zwembad
Extra breed profiel voor gebruik bij polystyreen wanden

Wanneer je eps wanden gaat toepassen heb je wel een afwijkend model nodig. Het gewone profiel is namelijk niet breed genoeg om vast te kunnen boren in het beton gedeelte. Zorg dat je dan ook extra brede profielen bestelt bij een dergelijke wand van bouwblokken.

Het profiel ga je na het plaatsen van de randafwerking overigens niet meer zien. De randtegel valt aan de binnenzijde van het zwembad een paar centimeter naar beneden waardoor het zicht geheel weg is. Bij het vervangen van de folie is dit overigens wel een probleem. Je zal de randtegel dan moeten verwijderen en dat lukt vaak niet zonder breuk in de boordsteen.

Verticaal hung profiel

In sommige gevallen komt het beter uit om de profielen verticaal te plaatsen. Bijvoorbeeld als je 1 wand van een zwembad tegen een muur maakt, waardoor je geen horizontaal stuk hebt voor de montage.

Als je de randtegel niet wil verwijderen, maar je moet de folie toch vervangen, dan kan je dit profiel direct onder de randtegel tegen de wand schroeven (let op, niet bij een polystyreen wand). Vervolgens hang je de nieuwe folie in dit profiel. Nadeel is dat je dan wel een randje blijft zien na afloop.

Speciaal hung-profiel

Naast de standaard profiel zijn er nog een paar verschillende uitvoeringen.

De hoeken van een zwembad kan je zowel in 90 graden uitvoeren als in een kleine radius. Het voordeel van de laatste variant is dat je makkelijker de folie in de hoeken kan plaatsen. Je hebt dan meer ruimte voor de geleiding. Hiervoor heb je uiteraard wel een aangepast profiel nodig, met een zogenaamde radius erin.

De profielen zijn meestal gemaakt in pvc, maar ze zijn ook in aluminium verkrijgbaar. Het is voornamelijk een kwestie van smaak.

Hung profiel voor je zwembad
Verticaal hung profiel met een radius voor in de hoek van een zwembad

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad