Menu Sluiten

Koudemiddel in een zwembadwarmtepomp

Het koudemiddel in de warmtepomp van je zwembad is een belangrijk item om te bestuderen wanneer je er een wil aanschaffen. Net als bij een systeem voor airconditioning is dit een essentieel onderdeel bij de verwarming van je zwembad.

Welke koudemiddelen zijn verkrijgbaar?

R407c koudemiddel voor warmtepompen

Het Global Warming Potential (GWP) is een relatieve maat die het aardopwarmingsvermogen van een broeikasgas aangeeft vergeleken met dat van koolstofdioxide (CO2). Gebruikelijk is om uit te gaan van het 100-year GWP: het opwarmingsvermogen in een periode van 100 jaar van 1 kg van het gas ten opzichte van 1 kg CO2.

R407c koudemiddel is al redelijk gedateerd en wordt langzaam van de markt af gehaald. Wel is het nog verkrijgbaar voor bestaande systemen indien je deze moet bijvullen. Het GWP is echter door de samenstelling relatief hoog. Vandaar dat het geen populair gebruik meer kent.

R410A koudemiddel

R410A is een koudemiddel dat het vroegere R407C vervangt. Dit verving het verboden freon chloordifluormethaan (R22) volgens het Montrealprotocol. Het wordt gebruikt in koelmachines die koelen tot 0°C, zoals koelkasten en airconditioners.

Het GWP is al lager door de betere verhouding. Wel is de werkdruk in de compressor hoger dan bij R407a koudemiddel. Hoewel R410a dus moderner is, zal ook dit product uitgefaseerd gaan worden in de komende jaren.

Koudemiddel R32

Steeds meer fabrikanten stappen over op koudemiddel R32, met een GWP van 675 ongeveer drie keer minder schadelijk voor het klimaat dan R410a.

Voordelen van koudemiddel R32 ten opzichte van R410A.

 • Presteert beter bij extreem lage buitentemperaturen.
 • Is voorlopig nog een stuk goedkoper dan R410a
 • Heeft een lagere GWP dan R410A, (R32 gwp 675,R410a 2088)
 • Bestaat uit 1 bestandsdeel waardoor het veel gemakkelijker en goedkoper te recycleren is.
 • Tests wijzen uit dat R32 van 5 tot 10% efficiënter is dan R410a. Het behaalt hierdoor een hogere prestatiecoëfficient. En een hogere waardering op de energie efficiëntie richtlijn is hier van het gevolg.

Het doel is helder. Koudemiddelen dragen teveel bij aan het broeikaseffect en daarom staat in de Europese F-gassenverordening uit 2015 dat de hoeveelheid HFK’s (uitgedrukt in CO2-equivalenten) dat op de markt mag worden gebracht drastisch moet worden teruggebracht: met een factor 5 in 2030 ten opzichte van het niveau in 2015.

Vandaar dat veel warmtepompen, maar ook airco systemen, vervangen gaan worden met R32. Enkele merken van zwembadverwarming zijn al uitgevoerd hiermee.

2 reacties

 1. Avatar
  Rinus Dirriks

  Goede avond graag wil ik wat meer weten van koelgassen , ik heb hier een airco staan die gevuld moet worden er zou R407C in moeten nu lees ik ( als ik het goed begrijp ) dat het koelmiddel vervangen kan worden door R410A nu wil ik weten of dat nadelige gevolgen heeft voor de airco, moet er wat omgebouwd worden of kan ik deze zo laten bij vullen ??verder zie ik dat het koelmiddel R410A ook weer een vervanger heeft de R32 kan ik mijn Airco dan niet beter met dit koelmiddel latten vullen ???

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Ik vermoed dat dit niet uitwisselbaar is. Misschien de modernere modellen wel, maar de oude R407A is redelijk specifiek. Maar een koeltechnieker kan je hier meer over vertellen wellicht. Mijn advies is dus altijd om het oorspronkelijke koelmiddel te blijven gebruiken, al is de R32 inderdaad een heel stuk milieuvriendelijker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad