Menu Sluiten

Polycarbonaat gebruikt bij zwembaden

Polycarbonaat is een soort kunststof, een materiaal dat uit verschillende chemische stoffen wordt gemaakt. Het staat bekend om zijn sterkte, lichtheid en transparantie. Polycarbonaat is heel stevig en kan goed tegen hoge en lage temperaturen. Hierdoor is het zeer geschikt voor veel toepassingen, zoals in de bouw, voor veiligheidsbrillen, koffers en zelfs voor kogelvrij glas. Het materiaal laat licht door, net als glas, maar het is veel sterker en minder breekbaar. Polycarbonaat is dus een veelzijdig en duurzaam materiaal dat voor allerlei doeleinden wordt gebruikt.

Wat is het verschil tussen polycarbonaat en pvc?

Polycarbonaat is steviger dan PVC (polyvinylchloride) vanwege de verschillen in hun chemische structuur. Beide materialen zijn kunststoffen, maar ze hebben unieke eigenschappen die hun sterkte en duurzaamheid bepalen.

Polycarbonaat bestaat uit lange ketens van moleculen die een sterke binding met elkaar hebben. Deze sterke binding zorgt voor een hoge slagvastheid, wat betekent dat polycarbonaat goed bestand is tegen breken of barsten bij impact. Bovendien is polycarbonaat beter bestand tegen hoge en lage temperaturen, waardoor het minder snel vervormt of verzwakt onder extreme omstandigheden.

PVC, aan de andere kant, heeft een minder sterke chemische structuur, waardoor het minder slagvast en minder bestand tegen temperatuurschommelingen is. PVC is weliswaar flexibeler dan polycarbonaat, maar dit gaat ten koste van de sterkte.

Kortom, de chemische structuur van polycarbonaat zorgt ervoor dat het sterker en beter bestand is tegen impact en temperatuursveranderingen in vergelijking met PVC. Dit maakt polycarbonaat geschikter voor toepassingen waarbij een hogere sterkte en duurzaamheid vereist zijn.

Een zwembadafdekking van polycarbonaat

Polycarbonaat lamellen zijn een uitstekende keuze voor een zwembadafdekking om verschillende redenen:

  1. Sterkte: Polycarbonaat is een zeer sterk en duurzaam materiaal. Het is beter bestand tegen breken en barsten dan andere materialen, zoals PVC. Dit betekent dat een polycarbonaat zwembadafdekking langer meegaat en beter bestand is tegen slijtage.
  2. UV-bestendigheid: Polycarbonaat is van nature UV-bestendig, wat betekent dat het niet snel zal verkleuren of verslechteren door blootstelling aan zonlicht. Dit is een belangrijk voordeel, aangezien zwembadafdekkingen vaak langdurig aan zonlicht worden blootgesteld.
  3. Isolatie: Polycarbonaat lamellen hebben goede isolerende eigenschappen, wat helpt om de warmte in het zwembad te behouden. Dit kan de energiekosten verlagen en het zwemseizoen verlengen.
  4. Transparantie: Polycarbonaat laat licht door, wat betekent dat het zwembadwater nog steeds zonlicht ontvangt, zelfs als de afdekking gesloten is. Dit kan bijdragen aan het opwarmen van het water en het zwemseizoen verlengen.
  5. Onderhoud: Polycarbonaat is eenvoudig te reinigen en vergt weinig onderhoud, wat het gebruiksgemak vergroot.

Kortom, polycarbonaat lamellen zijn een uitstekende keuze voor een zwembadafdekking vanwege hun sterkte, duurzaamheid, isolatie, UV-bestendigheid en onderhoudsgemak.

Je komt dit materiaal nog meer tegen in de volgende producten

Zwembadoverkapping. De doorzichtige kap en ramen bij de overkapping van een zwembad zijn vrijwel altijd in polycarbonaat. Het is licht, stevig en de meest heldere oplossing in plaats van glas.