Menu Sluiten

Vlinderen van de betonvloer van een zwembad

Als je een zwembad aanlegt met een betonvloer en je gebruikt een zwembadfolie, dan adviseren wij om de vloer te vlinderen.

Met vlinderen verstevig je de structuur van het beton en maak je het een stuk gladder (je ziet geen kiezel meer). Zelf vlinderen van beton is uiteraard wel mogelijk, maar het is best een lastige klus.

Wat is een betonvloer vlinderen?

Vlinderen van de betonvloer van een zwembadWanneer het beton gestort en een bepaalde droogtijd achter de rug heeft is het oppervlak nog ruw. Door het te vlinderen maak je de vloer helemaal egaal, verdicht je de toplaag en laat je de toplaag goed hechten aan de het beton. Het beton krijgt overigens ook echt die typische wolkachtige uitstraling.

Het vlinderen gebeurt met een speciale vlindermachine. En omdat deze machine natuurlijk een bepaald gewicht heeft, moet het beton al redelijk zijn uitgehard voordat je kan beginnen met vlinderen. De uiteindelijke egaliteit van de betonvloer hangt nauw samen met de kwaliteit van het vlinderen.

Wanneer begin ik met vlinderen?

Zo’n 30 minuten nadat de betonvloer is gestort, komt er een dun laagje water op de vloer te staan. Is deze laag verdwenen? Dan kan je beginnen met vlinderen. Je kan ook proberen op de rand te lopen. Lukt dat? Start er dan mee.

Regel op tijd een machine! Als het beton wordt gestort en je moet er dan nog een gaan huren, dan heb je een probleem.

Hoe gaat het vlinderen in zijn werk?

Hier is een eenvoudige uitleg van hoe het vlinderen van een betonvloer werkt:

  1. Stort het beton: Begin met het storten van het beton op de gewenste locatie en zorg ervoor dat het gelijkmatig wordt verspreid.
  2. Nivelleren: Gebruik een reilat om het beton te nivelleren. Dit zorgt ervoor dat de vloer vlak en egaal wordt.
  3. Afwerken: Laat het beton enige tijd uitharden, maar niet volledig drogen. De precieze tijd is afhankelijk van de weersomstandigheden en de gebruikte betonsamenstelling.
  4. Vlinderen: Gebruik een vlindermachine (ook wel betonvlindermachine of troffelmachine genoemd) om het oppervlak van de betonvloer te polijsten. Deze machine heeft ronddraaiende bladen die over het beton glijden en zo het oppervlak glad en glanzend maken. Afhankelijk van het gewenste resultaat kun je één of meerdere keren over het beton gaan.
  5. Nabehandeling: Nadat het vlinderen is voltooid, moet je het beton nabehandelen om te zorgen voor een goede uitharding en duurzaamheid. Dit kan bijvoorbeeld door het beton vochtig te houden of een speciaal uithardingsmiddel aan te brengen.

Door deze stappen te volgen, krijg je een mooi afgewerkte betonvloer met een glad en duurzaam oppervlak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad