Menu Sluiten

Zwembad van beton of tegelzwembad

Zwembad van beton of tegelzwembad

Uittreksel van het boek “Ik wil ook een zwembad – een startersgids voor de aankoop van je zwembad

Betonlook zwembaden

Een betonnen zwembad lijkt ideaal. Je zet een bekisting uit, stort het vol met beton en gladstrijken maar. In principe is dit ook het proces wat je volgt.

Beton is vaak de basis voor een zwembad en deze basis wordt afgewerkt met folie of een tegel. Maar niet iedereen vindt dat mooi en wil graag de betonlook behouden. Technisch gezien is dit geen probleem.
Je kan een bekisting maken in elke vorm die je wilt. Die vul je met een waterdichte beton- structuur (van minimaal 25 cm dik) en op voorhand plaats je de inbouwdelen. Je kan ook een prefab betonnen bak bestellen die in de fabriek voor je wordt gemaakt. Je levert dan de inbouwdelen aan, vertelt de fabriek waar je deze wil hebben en zij regelen alles voor je. Nadeel is dat je dan gebonden bent aan beperkte afmetingen in verband met het trans- port dat je moet inplannen. Breder dan circa 400 cm wordt dan lastig en kostbaar.

Een betonnen bak waterdicht maken

Sowieso is een betonnen bak écht goed waterdicht laten maken niet goedkoop. Het vereist de nodige expertise, dus laat dit concept dan ook door een vakman aanleggen. Ook qua planning van het betonstorten komt dit nauwkeurig. Een betonwagen die in de file komt, kan het stortproces danig in de war schoppen en zwakke plekken in de constructie laten ontstaan.

Een ander nadeel is dat de betonlook aangetast gaat worden door de invloeden van het water en de omgeving. Zoals elke betonwand zal die verkleuren en toch gedeeltelijk poreus zijn. Het is een kwestie van smaak of je dit mooi vindt. Wat betreft duurzaamheid kan een betonnen bad wel eens de langste levensduur van allemaal hebben. Uiteindelijk zullen de inbouwdelen na tientallen jaren versleten zijn waardoor je toch dingen moet gaan vervangen.

Betonbad afwerken

Wil je een betonnen bak toch (al dan niet na verloop van tijd) afwerken, dan heb je verschillende opties.
In de vakhandel kan je een zwembadverf kopen, dit noemen ze ook wel chloorrubberverf of 2-componenten polyurethaan coating. Hier is het belangrijk dat je goed let op het aanbrengen zelf. Je zal echt een goede ondergrond moet creëren voor een duurzame hechting. Doe je dit niet goed, dan ben je niet verzekerd van een lange levensduur en zal je het proces moeten herhalen. Overigens zal je dit toch van tijd tot tijd moeten doen. Voordeel is dat je soms echt uit heel veel kleuren kan kiezen. Meestal gedaan door doe-het-zelvers.

Wanneer je kiest voor een betonlook zwembad, al dan niet afgewerkt met een coating, neem dan altijd inbouwdelen die geschikt zijn voor een zwembadfolie. Het verschil is dat je bij inbouwdelen voor een folie ook de afdichtingen en flens krijgt en de inbouwdelen hierop aangepast zijn. Je hoeft ze niet te gebruiken, maar indien je na enkele jaren alsnog wil veranderen, dan heb je de onderdelen al in huis. Het scheelt enkele tientjes, maar het bespaart je kap- en breekwerk. De afwerking is altijd hetzelfde, namelijk een coverplaatje die alle schroeven wegwerkt.

Zwembad van beton of tegelzwembad

Tegelzwembad

We herinneren ons allemaal de grote openbare zwembaden waar we zwemles in kregen. Meestal waren dit tegelzwembaden van minimaal 25 meter lang en soms wel 4 meter diep. Deze tegeltjes zitten diep in ons geheugen geprent en daarom blijven deze zwem- baden wellicht populair.

Tegenwoordig zijn er gelukkig mooiere vormen tegelzwembaden te koop. Je kan een zwembad afwerken met natuursteen, glasmozaïek of keramische tegels. En hierbij heb je vrijwel onbeperkte vrijheid in vorm en afmeting.

Een tegelzwembad behoort echter wel tot de duurste uitvoering die je kan krijgen. Waarom? Omdat het meestal een bepaalde expertise vraagt bij de aanleg ervan. Sowieso is het tegelzetten een vak apart, maar zal je ook een waterdichte structuur willen verkrijgen. De materialen zijn niet goedkoop, al kan je soms rechtstreeks in het buitenland een partij tegels kopen die hier het viervoudige kost. Maar meestal is de aanleg van een tegelzwem- bad een project voor een ervaren bouwer.

Alternatieven voor een tegelzwembad

Een standaard zwembad in de tuin is zelden nog afgewerkt met tegels. Ten eerste zijn
er veel alternatieven en ten tweede heb je altijd kans op vorstschade. Waar bijvoorbeeld pvc-folie volledig bestand is tegen ijs, zal een tegelbad kunnen gaan scheuren of kunnen de tegels loskomen van de wand of bodem. Herstel kan dan weer wel, maar mooier gaat het er niet op worden. Maar ook hier zijn weer uitzonderingen en heb je vorstbestendige oplossingen beschikbaar. Ook kan je maatregelen nemen door speciale drijvers aan de oppervlakte te plaatsen, die het uitzetten van ijsvorming opvangen.

Aldus zie je zwembaden met tegels vaak binnen gebruikt. Je hebt dan zeer fraaie mogelijkheden met een overloop of infinity rand. De architect kan je vrijwel de vrije hand geven in het creatieve proces. Voor een binnenbad is dit ook een goede keuze, want de beïnvloeding door weer en wind is niet aanwezig. Let op dat niet alle natuursteen geschikt zal zijn. Als er een poreuze structuur in zit, heb je kans dat chloor en/of zout de tegels gaat aantasten.

Een tegelbad is prachtig, maar laat het bij voorkeur door een specialist uitvoeren. Je kan weinig fout doen zonder grote gevolgen en de kosten zijn niet gering.

2 reacties

  1. Avatar
    Diana van Wieringen

    Hoe kan een betegeld zwembad, dat lekkage vertoont, het beste behandeld worden om het probleem op te lossen? De klant wil het tegelwerk verwijderen en vervangen, maar heeft advies over de behandeling van de onderlaag (beton) nodig.
    Kunt u adviseren?

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Helaas heb ik niet genoeg professionele ervaring met tegelzwembaden, vandaar dat ik me voornamelijk richt op foliezwembaden.
      Maar de klant is koning toch? Ik zou hiervoor een specialist inschakelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad