Menu Sluiten

Chloor voor in je zwembad

Chloor is een bijzonder belangrijk chemisch product en onmisbaar in het zwembad. Het zorgt voor de desinfectie en ontsmetting van elke verontreiniging. Het voorkomt algengroei en op diverse manieren te doseren aan het water.

Even een technisch verhaal (Wikipedia)

Chloor voor in je zwembadNatriumhypochloriet is het natriumzout van waterstofhypochloriet, met als brutoformule NaClO. De zuivere stof is een groen-gele vaste stof met een onaangename geur, maar meestal wordt het als oplossing in water gebruikt (bleekloog). In zwembaden wordt natriumhypochloriet gebruikt om het zwemwater te chloreren. Als alternatief wordt ook wel het stabielere trichloorisocyanuurzuur gebruikt.

Welk type chloor kennen we allemaal in onze zwembaden?

Vloeibaar chloor

Meestal koop je vloeibaar chloor in een jerry can. Deze kan je steeds inruilen voor een nieuwe. Dosering is meestal in combinatie met een automatische doseerunit. De maximale concentratie is 15% (kan afwijken) en de inhoud is ongeveer 20 liter. Let op met de vloeistof, want er zijn al ontelbare kledingstukken gebleekt met knoeien.

Chloor granulaat

Ideaal om je zwembad een shock behandeling te geven. Het lost meteen op in water en verhoogt je chloorgehalte direct. Gooi nooit het granulaat rechtstreeks in je zwembad, maar doe het via een oplossing in een emmer. Het beste is om het dan nog eens via een lopende skimmer te doseren, maar bedenk dan dat de concentratie in je filterinstallatie even sterk toeneemt wat een invloed kan hebben op je pomp.

Chloor tabletten

Ideaal om op langzame wijze het zwembad te voorzien van een chloordosering. Leg de 200 gram tablet in de skimmer en laat de pomp lopen.

De verschillende chloorwaardes

Nadat je kennis hebt genomen van de verschillende vormen van chloor zijn we er nog niet. Wanneer je gaat meten kom je namelijk met de testsets allerlei verschillende begrippen tegen. Ook deze zullen we voor je verklaren.

Vrije chloorwaarde

De vrije chloorwaarde geeft de hoeveelheid actief chloor aan in je zwembad. Dit gehalte bepaalt het desinfecterende vermogen van het badwater.

De ideale waarde ligt tussen de 0,5 – 1,5 ppm. (binnenbaden 0,5 ppm en buitenbaden 1,5 ppm).

Baden met chloor stabilisator (cyanuurzuur) hebben een andere vrije chloorwaarde. Cyanuurzuur zit in praktisch alle chloortabletten en zorgt ervoor dat het chloor niet te snel wordt afgebroken door zonlicht (uv). Teveel cyanuurzuur heeft echter een averechts effect en zal het vrije chloor tegenwerken zijn desinfecterende werk te doen. Tevens gaat cyanuurzuur niet vanzelf uit het water maar alleen door af en toe een deel van het zwemwater te verversen. Om het cyanuurzuur te meten zijn er speciale meetstrips verkrijgbaar.

De chloorwaarde voor zwembaden met cyanuurzuur ligt tussen de 2,0 – 5,0 ppm (binnenbaden tot 2,0 ppm en buitenbaden 2,0 tot 5,0 ppm).

Gebonden chloor

Gebonden chloor is niet meer actief. Het heeft haar desinfecterende werking gedaan en werkt zelfs de desinfectie tegen, het ruikt sterk en kan ogen en slijmvliezen irriteren.

Hoe lager de gebonden chloorwaarde, hoe beter. Hanteer een maximumwaarde van 1,0 ppm (mg/l). De gebonden chloorwaarde mag overigens nooit hoger liggen dan de vrije chloorwaarde.

totale chloorwaarde

De totale chloorwaarde geeft de hoeveelheid chloor van je water weer, maar zegt uiteindelijk niets over de werking ervan.

Normale waarde: 0,5 – 2,5 ppm (mg/l).

4 reacties

 1. Avatar
  Milou

  ik heb sindskort een intex zwembad, heb het een paar keer gebruikt, iets van 3x sinds aankoop, het water zit er nu ongeveer 2 weken in. Ik heb net een test gedaan en dan geeft de test aan dat de ppm free chlorine op ‘ADD’ staat. betekent dit dat ik meer chloor moet toevoegen?
  de andere waardes zijn ‘OK’

 2. Avatar
  libert

  Beste,
  graag vernemen wij indien er cyaanzuur moet toegevoegd worden indien men vloeibare chloor gebruikt (met een dosering unit)?
  met dank voor uw reactie.
  MVG JJ Libert

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Het is belangrijk en noodzakelijk om de waardes goed te meten. Cyanuurzuur behoeft niet vaak toegevoegd te worden, soms wel. Dit staat los van de dosering en het type chloor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *