Menu Sluiten

Wat is zwembadfolie en wat kan je er mee?

zwembad folie lassenZwembadfolie is een oplossing voor de afdichting van je zwembad. Het is gemaakt van PVC en dit materiaal is uitstekend bestand tegen chloor, zout en andere chemische producten in je zwembad.

Doorgaans kies je bij de aanschaf van het zwembad voor een liner op maat of het aanbrengen van gewapende folie. Lees hier over de verschillen.

Een folie op maat wordt in de fabriek vervaardigd in de gewenste afmetingen of de liner wordt geleverd met een prefab zwembad, zoals een stalen wandbad of een houten zwembad. In principe kan een folie in elke gewenste vorm worden geleverd, maar een ronde, ovale of rechthoekige vorm komt het meeste voor. De folie wordt opgehangen met een zogenaamd Hung profiel.

Een gewapende zwembadfolie wordt op een rol geleverd en is dikker. Minimaal 1.5 mm dik en voorzien van een polyester net tussen twee lagen PVC folie. Hierdoor kan de folie niet zo makkelijk uitrekken bij een hogere temperatuur en is de pasvorm beter. Het aanbrengen wordt gedaan door een specialist.

Problemen met zwembadfolie

Elk zwembad voorzien van een folie krijgt te maken met problemen. De levensduur varieert tussen de 10 en 25 jaar. We geven een beperkt overzicht van de voorkomende problemen.

Verkleuring van zwembadfolie

Elke liner of folie gaat verkleuren. Dit komt door zonlicht, chloor en zout en vuil. Je krijgt al snel een rand aan de wateroppervlakte en deze is helaas niet te verwijderen. Met het weghalen van de verontreiniging vertraag je dit proces wel en er is in de vakhandel een speciaal product voor beschikbaar.

Folie in de kleuren grijs en wit zijn heel neutraal en het uitbleken door chloor zie je hierdoor een stuk minder. Donkere kleuren zoals Adria blauw of Antraciet slaan sneller wit uit.

Scheuren van zwembadfolie

De levensduur van een zwembad varieert al naar gelang de kwaliteit en gebruik. Een dikkere folie gaat langer mee, want deze zal minder snel scheuren. PVC bevat een weekmaker en deze verdwijnt uit de folie na verloop van jaren. Indien de weekmaker is verdwenen wordt de folie heel kwetsbaar en kan bijvoorbeeld een scherp voorwerp makkelijk de folie kapot maken. Dit proces kan worden vertraagd door een goed gebruik van chemicaliën.

Rimpelen van de zwembadfolie

Een gewone liner of folie kan snel gaan rimpelen in een zwembad. Let goed op de maximale temperatuur van je water. Boven de 28 graden Celsius kunnen er rimpels ontstaan, met name op de bodem. Hou dus rekening hiermee, zeker als de zon hard schijnt en je de verwarming hebt aanstaan.

Gewapende folie heeft een polyester vlies om de rek te verminderen. Hierdoor is de kans op rimpelen een stuk kleiner en heb je een garantie tot 32 graden.

20 reacties

 1. Avatar
  Clemens Schuurman

  Beste Maurice,
  Ons zwembad-folie is in een 5 maanden plotseling sterk verkleurd. De structuur, liner is voor 50% verdwenen, verbleekt. Kan een extreem hoog gehalte aan cyaanzuur ( > 150mgr/liter) daar de oorzaak van zijn? In januari was er nog niets aan de hand, begin juli ontdekten we dit. Wat kunnen nog andere oorzaken zijn?

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Hallo Clemens, dat hangt sterk af van de soort en dikte folie en de ouderdom. Ik vermoed eerder een extreme waarde van chloor die de kleur doet verbleken.

 2. Avatar
  Pieter

  Bij ons is een chloortablet uit de skimmer gevallen en heeft een aantal dagen op de bodem gelegen. Nu is de folie op deze plek wit uitgeslagen. Is het enkel de kleur die weg is? Of is de folie hier ook dunner geworden. Dus kwetsbaarder?

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Ja helaas is dit meestal funest voor de folie. De weekmaker is verdwenen en dus is dit een zwakke plek geworden. Kan je ook niets meer aan doen…

 3. Avatar
  Ric Vos

  Hallo Maurice,
  Op 7 mei heb ik een vraag gesteld over de lekkage van ons zwembad. Je hebt me in je reactie toen verwezen via een link. Dat was nuttig. Inmiddels zijn de oude inspuiters helemaal dichtgekit en is er ter vervanging een nieuwe gemaakt, maar nu blijkt er toch OOK nog een lek bij de lampen te zitten. Omdat wij die toch al nauwelijks gebruiken, hadden wij het idee om die lampen dan maar op te doeken: weghalen, het gat opvullen of afdichten met een plaatje en er dan folie overheen plakken. Is natuurlijk minder mooi, maar dat is dan maar zo….
  Denk je dat dit kan: zou zo’n afdichtingsplaatje met nieuw folie eroverheen geplakt (kan dat überhaupt?) lekdicht te maken zijn en de waterdruk kunnen houden?
  Bedankt alvast weer voor je reactie.
  groet, Ric Vos

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Als je de lampen volledig opvult en glad maakt is de ondergrond niet ideaal, maar wel stevig lijkt me. Of je nieuwe folie kan aanbrengen hangt af van de bestaande folie. De weekmaker wordt minder, dus kan je minder goed nieuwe folie laten hechten. Het is ws een kwestie van proberen. Succes!

 4. Avatar
  Van der Meulen

  Hallo onze zwembad folie begint op de bodem erg rimpelig te worden , is dat te verhelpen,of moet er nieuwe folie in ?
  Het bad is 8x5x1.50 , en wat zou het ongeveer kosten met goede folie?

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Waarschijnlijk is de temperatuur te hoog geweest in het zwembad. Je hebt namelijk een max temperatuur voor elke folie. Ik ben bang dat dit niet te herstellen is.
   Een prijs kan ik zo niet geven, dan heb ik minimaal wat foto’s per email nodig!

 5. Avatar
  marcel

  Dag Maurice,

  Is het mogelijk om i.p.v. een zg. ‘zwembadzak’ (liner), te kiezen voor een grotere vlakke liner, en deze zelf op maat te maken en met PVC lijm te plakken? Of krijg je dan geen waterdicht resultaat?

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Hallo Marcel, nee dat lijkt me niet te kunnen eerlijk gezegd. Pvc wordt altijd met elkaar versmolten. Niet aan beginnen zou ik zeggen.

 6. Avatar
  Ric Vos

  Goedemorgen Maurice,
  Ons bad (8x4x1.60) heeft een foliezak van 9/10 jaar oud. Het is toen gerenoveerd met nieuwe tempex-platen en er is toen dus ook een nieuwe folie aangebracht. We constateren nu, na het zomerklaar maken, dat het waterpeil snel zakt: de eerste dagen inderdaad behoorlijk snel, nu lijkt het min of meer gestabiliseerd tot ongeveer 35 cm onder het normale waterpeil en daarmee ruim onder de skimmer. Er zitten twee lampen en twee inspuiters in die allen nu nog ongeveer 10 cm dieper zitten dan het huidige waterpeil. Ik zie nergens gaatjes of beschadigingen op naden e.d. Hopelijk hebt u suggesties waar dit aan zou kunnen liggen en hoe we dit verder zouden kunnen onderzoeken. En oplossen natuurlijk….??
  En als tweede vraag: stel dat we het folie zouden vervangen: met welk bedrag moeten we dan ongeveer rekening houden? En moet dan de natuurstenen rand afgebroken worden of kan die blijven liggen? met dank voor uw antwoord en met vriendelijke groet, Ric Vos

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Hallo Ric,
   Ik heb hier in een blog meer informatie over gegeven. Hopelijk helpt je dit al: https://www.bouwzelfjezwembad.nl/lekkage-zwembad-opsporen

   Bij de vervanging van de folie moet meestal de natuursteen eraf, en dat gaat meestal niet zonder barsten helaas. Prijzen variëren uiteraard tussen standaard folie of een gewapende folie.

 7. Avatar
  Christ Corstjens

  Ik heb een bouwkundig bad en we zijn, na 15 jaar, bezig met de renovatie. Nu de oude folie en het isolatiemateriaal is verwijderd blijkt dat er rondom ter hoogte van de 2e steen bovenin een horizontale scheur zit. Het cementstucwerk klinkt daar ook hol als je er tegenaan tikt. Volgens de aannemer komt dit door beweging in de grond (10 jaar geleden is er getrild voor nieuwbouw, ongeveer 5 meter verwijderd van het bad). Hij denkt dat, indien je gaat kappen, het eind zoek is en mogelijk ook opnieuw gemetseld moet gaan worden.
  ons voorstel is dan ook om de scheuren te repareren en opnieuw isolatie materiaal en gewapende folie te plaatsen. Kan iemand mogelijk een advies geven?
  bvd
  groetjes,
  Christ Corstjens

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Hallo Christ,
   De druk op de bovenste laag zal niet heel groot zijn, maar niemand gaat je garanties geven. Ik zie veel huizen met scheuren en die staan over 50 jaar nog steeds naar alle waarschijnlijkheid.
   Goed aansmeren en dan nieuwe folie aanbrengen lijkt dan ook haalbaar. Check wel de staat van de inbouwdelen zoals skimmers en lampen. Wellicht dien je die ook te vervangen, al is 15 jaar niet heel oud.

   Je kan een offerte aanvragen via deze link: https://www.bouwzelfjezwembad.nl/offerte-pagina-zwembad-aanleggen.
   Voor meer adviezen kan je ons ook een e-mail sturen uiteraard, of zelfs onafhankelijk advies inkopen.

   • Avatar
    Christ Corstjens

    Beste Maurice,

    Bedankt voor je antwoord, we zijn een stuk gerustgesteld, idd de flenzen van de skimmers , lampen inspuiters en bijvulinstallatie worden ook vervangen. Pomp, filter en roldeck zijn al vernieuwd. Alleen ionisatiefilter moet nog een nieuwe koperen plaat krijgen.

    groetjes,

    christ corstjens

 8. Avatar
  Bodengraven

  We hebben een foliezak in t zwembad inderdaad de waterrran ziet er niet meer uit. Kan er niet een nieuwe rand 30 cm in gelijmd of geföhnd worden ???? Of ben ik verplicht hele nieuwe zak te laten maken maten. 5/10 m. 1.50 diep graag hoor ik vanu wat de mogelijkheden zijn en de prijzen gr Aty V bodengraven oostvoorne

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Beste Aty,

   Je probleem is helder. Maar de oplossing om er een lap folie overheen te maken is eigenlijk onmogelijk. Waarschijnlijk is de folie al op een leeftijd dat de weekmaker is opgelost en er dus geen hechting meer mogelijk is. Maar dit is giswerk. Het is ook vrijwel onmogelijk 30 cm brede stroken te maken zonder luchtbelletjes eronder, dus het zou nooit mooi worden.

   Wat voor een folie zit er nu in? Gewapende of een standaard liner? Daar hangt de prijs natuurlijk ook sterk vanaf. Je zou wel kunnen denken aan bijvoorbeeld een neutrale kleur folie te kiezen. Daarop zie je de rand van de folie minder snel. Wanneer je ons de gegevens van de gewenste folie doorgeeft kunnen we een offerte aanbieden via onze partner.

   • Avatar
    A v bodengraven

    Er zit geen gewapende folyzak in de zak is 20 jaar oud ik zou lichtblauw nemen er zitten 2skimmers 2 spuiters en 1 lamp in bad is 5/ 10m en 1.50m diep kantstenen zitten er nog goed op. dus graag onder de stenen gemonteerd dmv profiel of iets dergelijks graag Hoor graag gr Atie a vbodengraven

    • Avatar
     Maurice van den Heuvel

     Prima, ik stuur je nog een e-mail met wat vragen hierover.

Reacties zijn gesloten.