Menu Sluiten

Informatie over de techniek van een zwembadpomp

Informatie over de techniek van een zwembadpomp

whisperflo-zwembadpompEen zwembadpomp is het kloppende hart van je zwembad. De pomp zorgt voor de circulatie van het water en is dus de bron voor de filtratie, waterbehandeling en verwarming voor je zwembad.

Een pomp loopt op stroom en maakt geluid (door de luchtkoeling). Om dit te beperken zijn er diverse oplossingen beschikbaar. Enkele factoren maken of breken het gemak en comfort van je pomp:

  • Prijs van de pomp; over het algemeen betekent een goedkope pomp ook een minder goede pomp. Deze zijn minder effectief en verbruiken dus meer stroom. Ook gaan ze minder lang mee, dus minder duurzaam.
  • Type zwembadpomp; standaard of met instelbare toerental. De standaard zwembadpompen zijn al vele tientallen jaren hetzelfde. Ze draaien hun rondjes en pompen het water rond. De frequentie-zwembadpomp is echter een goed alternatief. Deze is instelbaar op de toepassing, filtratie, stofzuigen en/of verwarmen.
  • Positie pomp; De effectiviteit gaat met sprongen achteruit wanneer een pomp boven waterniveau wordt geplaatst. Ook zijn lange aanzuigleidingen funest voor een goede werking. Onder waterniveau en dichtbij het zwembad is de beste positie, maar vaak niet ideaal.

Wikipedia beschrijft de volgende voorkomende problemen met centrifugaal pompen:

Problemen met centrifugaalpompen

   • Een belangrijk nadeel bij de centrifugaalpomp (en andere turbopompen) is cavitatie. Door hoge snelheden kan op sommige locaties in de pomp de druk in de vloeistof lager worden dan de dampdruk. Als de druk lager is dan de dampdruk, verdampt de vloeistof daar plaatselijk en ontstaan er dampbellen. Dit heeft twee grote nadelen: cavitatie-erosie en dampbelobstructie. Cavitatie-erosie ontstaat wanneer de dampbellen terug in zones van hogere druk komen en imploderen. Deze implosies veroorzaken schokgolven die de materiële delen van de pomp kunnen beschadigen. Oplossingen hiervoor zijn van een zodanig profiel gebruikmaken dat de bellen weggeleid worden van de materiële delen of er uiteraard voor zorgen dat de druk niet te laag wordt. Dampbelobstructie is de hindering die de dampbellen vormen voor de stroming, zo kan het ideale stromingspatroon verstoord worden met efficiëntie- en debietsdalingen tot gevolg. Zie ook NPSH
   • Asafdichting
   • Om de pomp goed te laten functioneren, mag de vloeistof niet te viskeus zijn.
   • Een gewone centrifugaalpomp is niet zelfaanzuigend. Dit betekent dat, indien ze niet gevuld is met water, ze zelfs theoretisch niet kan werken. De Eulerse opvoerdruk is evenredig met de dichtheid van het fluïdum. De dichtheid van lucht is ruwweg 1000 maal kleiner dan die van water. Dus zelfs theoretisch is het onmogelijk water te verpompen, indien de pomp gevuld is met lucht.

Lees de hele pagina op Wikipedia voor meer informatie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

maurice

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.

Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.

- Maurice van den Heuvel - eigenaar Bouwzelfjezwembad.nl en jouw adviseur-