Menu Sluiten

Welke kleur zwembadfolie kies je?

zwembadfolie-kleur-mozaiek

Wanneer je een zwembad gaat bekleden met zwembadfolie zal je ook over de kleur na moeten denken. Je hebt diverse opties en elke kleur heeft een eigen effect op de kleur van het water en de gehele uitstraling. Maar welke kleur past nu echt bij jou?

De verschillende kleuren zwembadfolie

De gewapende folie zit altijd op een rol en is 1,5 mm dik. De voordelen hebben we op een rijtje gezet voor je. Meestal is deze folie in diverse kleuren leverbaar.

Een folie die kant en klaar wordt geleverd is meestal 0,8 mm en wat minder stevig. Voordeel is wel dat je deze eenvoudig zelf kan plaatsen. Ook is deze liner vaak in opvallend veel kleuren leverbaar. Wij geven je hieronder de meest voorkomende kleuren en de effecten ervan.

Zwembadfolie in de kleur donker blauw

Vrijwel iedereen associeert een zwembad met de kleur blauw. Helemaal terecht natuurlijk. Het zou dan ook een logische keuze zijn om voor deze kleur te kiezen. Donker of Adria blauw heeft echter wat nadelen.

Het is een vrij harde kleur die er als het ware uitspat ten opzichte van de rest van de tuin. Je krijgt er een blikvanger mee in je tuin en dat wil niet iedereen. Een ander nadeel is dat een donkere kleur snel wit kan uitslaan aan de waterspiegel. Dit komt door de inwerking van chloor en zonlicht.

Zwembadfolie in de kleur licht blauw

Deze kleur is wat vriendelijker voor de ogen dan de donkere variant. Mooi helder water krijg je er van en het is dus zeker een optie als je wat subtieler te werk wil gaan.

Groot nadeel is dat deze kleur, net als de Adria of donkerblauwe folie, een slechte match heeft met randtegels in natuursteen. Hou maar eens een monster bij een stuk graniet of Basalt steen. Het ziet er niet mooi uit.

Zwembadfolie in de kleur wit of zandkleur

30 jaar geleden was deze folie nog vrijwel ondenkbaar in de zwembaden in Nederland en België. Onterecht bleek later, want nu is het een van de meest populaire kleuren geworden.

Door de breking van het licht op het water krijg je een fraaie heldere lichtblauwe kleur in je zwembad. Vaak zien mensen die het niet weten het zwembad echt in de kleur blauw en niet wit. Een groot voordeel is dat de kleur wit een goede match heeft met vrijwel elk type randtegel of randafwerking.

Nadeel is wel dat de witte folie een beetje smoezelig kan worden aan de bovenrand. Dit is niet echt te voorkomen helaas. Al bestaat er wel een middel om de rand te reinigen zonder dat dit de waterkwaliteit aantast.

Folie in zandkleur wordt iets minder gekozen dan wit, maar is een goed alternatief voor de nadelen van de sterke verkleuring met een witte folie.

Zwembadfolie in de kleuren licht grijs en antraciet

Licht grijs is voor veel mensen een goede kleur bij een wat kleinere tuin. De kleur is namelijk neutraal en het water krijgt toch een frisse blik. Ook zie je aan de bovenrand nauwelijks aanslag van bijvoorbeeld chloor of invloed van zonlicht. Zeker het overwegen waard.

Antraciet is minder gekozen. Net als de donker blauwe folie heeft dit een behoorlijke impact. Ook bij de keuze voor bijvoorbeeld zoutelektrolyse kan je beter geen antraciet zwembadfolie kiezen. Het zoutgehalte is weliswaar laag, maar toch kan de folie aangetast worden door de zoutkristallen.

Groene of zwarte zwembadfolie

Een kleur die vrijwel niet meer leverbaar is is de kleur groen. Het blijkt telkens weer dat het water niet goed helder te krijgen is met deze kleur. Sommige merken verkopen het nog wel, maar steeds minder.

Zwarte folie is niet populair en daarom om moeilijk verkrijgbaar. Je kan beter kiezen voor een antraciet kleur dan. Of bijvoorbeeld een zwarte folie in het materiaal EPDM.

Mozaïek folie voor een zwembad

Voor een mediterraans effect kan je ook kiezen voor een mozaïek zwembadfolie. Dit geeft een effect van tegeltjes en is in design blauw, groen of grijs. Let wel op dat je niet snel uitgekeken bent op de print. Wordt niet veel gekozen in Nederland of België.

Nieuwe kleuren zwembadfolie

Uiteraard staat de markt niet stil en worden er telkens nieuwe kleuren toegevoegd. Vaak gaat dit ook samen met een nieuw merk of submerk van de gerenommeerde fabrikanten. Waar kan je dan aan denken?

Alkorplan Touch zwembadfolie

De eerste folie met een stenen print. Ook is deze folie maar liefst 2 mm dik en dus extra stevig.

Elbe folie in Pearl zwembadfolie

Deze folie bestaat al enkele jaren en wordt langzaam aan steeds bekender. Het is met name interessant als je speciaal kiest voor led zwembadverlichting.

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

4 reacties

  1. Thomas

    Beste, bij het volgen van jouw boek en mede dankzij jouw bouwplannen zijn we nu aan de folie toegekomen. Het prijsverschil tussen een Elbe of een Alkorplan is aanzienlijk, is er een wezenlijk verschil tussen beiden?

    • Maurice van den Heuvel

      Als je bij mij een prijs opvraagt valt het misschien nog mee? Alkorplan was altijd de numero uno, maar je ziet steeds meer Elbe en ik werk daar al jaren naar tevredenheid mee. Alkorplan heeft standaard de Alkorplan 2000 in de aanbieding en Elbe heeft daarvoor de Supra als tegenhanger. Het is meer een kwestie van smaak denk ik. Beiden geven 10 jaar garantie.

  2. Raymond

    Graag een offerte voor en zwembad 12-4-1.5 met inbouw trap antraciet kleur folie de inbouw trap is een meter breed de treden zijn 30cm diep 5 treden locatie is Emmen

  3. Evert Franzen

    Vervangen Folie in bad.
    Hallo ons bad zou wel een opfrisbeurt kunnen gebruiken en wil graag een offerte hebben hiervoor.
    Bad is 10 meter lang, 4 meter breed en 1,40 meter diep.
    Folie is nu 20 jaar oud en bad is ingegraven, degelijk en voor zien van scheidingvlies.
    Graag o.b.v. mozaïek / gewapend.

    Met vriendelijke groet,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad