Menu Sluiten

Wat kost een zwembad aan onderhoud en stroom?

Wat kost een zwembad aan onderhoud en stroom?

Naast de aanschaf van een zwembad bij de aanleg, hebben we natuurlijk ook te maken met kosten van onderhoud.

Welke kosten moeten we dan aan denken? Een opsomming.

Stroomkosten voor een zwembad

Dit is een aanzienlijke kostenpost voor een zwembad. Ten eerste draait de pomp zeker 8 uur per dag. Dit verbruikt gemiddeld 4 Kw per dag. Dit komt neer op € 1,00 per dag (gemiddeld zwembad).

Kosten per jaar zwembadpomp; - € 200,00

De kosten voor de verlichting zijn gelukkig een stuk lager, zeker nu met de opkomst van de LED lampen.

Verwarming met een elektrische unit komt nauwelijks meer voor. De stroomkosten lopen dan echt heel erg op. Verwarmen met een warmtepomp daarentegen is wel heel populair. Dit behaalt een rendement tot 500%. Zie hier een artikel over de kosten van een warmtepomp.

Kosten per jaar warmtepomp; - € 450,00

Sinds kort hebben we een handige rekenmodule ontwikkeld voor de berekening van de stroomkosten. Wil je werkelijk uitrekenen wat jouw zwembad kost? Je ontvangt het nu direct in je mailbox.

Wat kost een zwembad aan onderhoud en stroom?

Chemicaliën voor een zwembad

Chloor en Ph corrigerende middelen zijn noodzakelijk voor het onderhoud van het water. Deze kosten lopen op tot honderden euro's per jaar. Hoe groter het zwembad, des te hoger deze kosten. Vaak en regelmatig controleren is veel goedkoper dan elke keer met veel middelen moeten corrigeren.

Apparaten voor waterbehandeling, zoals een doseerunit of zoutelektrolyse brengen deze kosten erg naar beneden.

Kosten per jaar; - € 300,00

Bijkomende kosten

Behalve de afschrijving en aanschaf van nieuwe producten vallen de kosten mee. Het zwembad dient bijgevuld te worden, maar met een afdekking is de verdamping heel goed tot een minimum te beperken. Dit kost ongeveer 1 euro per 1.000 liter water (kuub).

Met een beetje verwarmd water zijn de kosten per jaar € 1.000,00. Dit is een absoluut gemiddelde en dus representatief voor onze klanten.

Wij zijn altijd benieuwd naar jouw ervaring, dus voel je vrij te reageren. Meer perspectieven leveren onze bezoekers steeds betere informatie.

Nee eigenlijk kan dat niet goed. Je hebt namelijk met veel factoren te maken die gewoon niet voorspelbaar zijn over een heel seizoen.

Zowel lucht- als watertemperatuur zijn belangrijk, maar ook de wind, isolatie en mate van gebruik zijn van invloed. Wil je het echt weten? Je kan op de meeste apparaten een aparte meter plaatsen en dan weet je het exacte verbruik. Die kan je dan naar de volgende jaren doortrekken.

In de regel is natuurlijk een groter zwembad ook een grotere kostenpost aan stroom. Veel hangt namelijk af van de capaciteit van de zwembadpomp en bijvoorbeeld warmtepomp.

Als je wat extra uitgeeft bij de aanschaf, dan heb je grote kans dat het verbruik wat lager ligt. Energiezuinige producten zijn namelijk wat duurder in aankoop, maar besparen je dus op termijn wel degelijk geld.

Daarnaast gaan betere materialen ook langer mee, wat ook bijdraagt een beheersing van de kosten.

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Avatar
oprichter in 2010 en verkoopexpert bij Bouwzelfjezwembad.nl

Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.

Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad