Menu Sluiten

Wat kost een zwembad in het gebruik?

Wat kost een zwembad in het gebruik?

Als je een zwembad hebt aangelegd kom je al snel tot de ontdekking dat gebruik en onderhoud ook geld kost. Wat voor kosten kom je zoal tegen wanneer je de trotse eigenaar bent van een zwembad?

De meest voorkomende kosten van een zwembad

Verwarming van een zwembad

Hier gaat een flinke hap naar toe! Aangezien we in een matig klimaat wonen (bezoekers uit Frankrijk, Spanje, Curacao etc. uitgezonderd, welkom!) is een beetje zwembad voorzien van een systeem voor verwarming.

Warmtepomp voor een zwembad

Het meest populair is momenteel een zwembadwarmtepomp. Deze zijn in talloze verschijningen verkrijgbaar en in elke denkbare prijsklasse. Het voordeel van een warmtepomp is dat hij altijd werkt en perfect in te stellen is op de gewenste temperatuur. Een flink nadeel is dat een warmtepomp veel stroom verbruikt (meestal meer dan opgegeven door de leverancier, denk ook aan de verschillen in de autoindustrie).

Tegenwoordig heb je ook zogenaamde Inverter warmtepompen en deze zijn veelbelovend. Hoewel de aanschafprijs wat hoger is, is het gebruik een stukje goedkoper. Veel modellen van airconditioning zijn tegenwoordig ook uitgerust met deze techniek.

Zwembadverwarming met zonne-energie

Een techniek om een zwembad gratis te verwarmen is door gebruik te maken van de zon. Dit kan het makkelijkste gebeuren door zonnepanelen van EPDM of bijvoorbeeld tyleenslang op een zonnig dak te plaatsen. De energie van de zon wordt door het zwarte oppervlakte opgevangen en omgezet in warmte en afgegeven aan het zwembadwater. Hiermee kan je je zwembad eenvoudig wel 7 graden extra opwarmen.

Nadeel is dat de zon moet schijnen en je dus niet verzekerd bent van een warm zwembad. Daarom is deze techniek niet geschikt voor een binnenzwembad, in de winter heb je geen profijt hiervan.

Andere manieren om je zwembad te verwarmen

  • Warmtewisselaar: ouderwetse manier om je gasrekening op te hogen en Groningen te verlagen. Gas gaat eruit en dus is een op gas gestookt zwembad niet meer van deze tijd.
  • Elektrische verwarming: een warmtepomp levert een rendement op van een paar honderd procent, in tegenstelling tot een elektrische warmtewisselaar voor je zwembad. Alleen handig als je echt geen andere optie hebt en je de meter voor elektriciteit in een slijptol wil zien veranderen.
  • Warmte opwekkende afdekking: heel populair door de polycarbonaat lamellen met specifieke zwarte onderzijde. Ook diverse noppenfolies kunnen de warmte van de zon omzetten en afgeven aan het zwembad. Nadeel is dat het zwembad dus afgedicht moet zijn voor een afdoende werking, juist, net als je lekker wilt zwemmen!
  •  Gratis zwembadverwarming: door een slim concept kan je tegenwoordig je zwembad gratis verwarmen. Ja, het vergt een flinke investering, maar dan ben je gegarandeerd van alle kosten af en draag je dus ook bij aan een beter milieu.

Stroomkosten van een zwembad

Zoals hierboven te lezen is de verwarming van een zwembad meestal de grootste kostenpost. In alle gevallen heb je ook stroom nodig voor filtratie en verlichting van een zwembad. Hieronder zullen we dat nader toelichten. Je kan ook zelf de kosten voor stroom uitrekenen met de gratis rekentool.

Zwembadpomp en filtratie

Elk zwembad heeft een pomp nodig. Deze pomp is de motor voor de nodige circulatie door een zandfilter en eventuele verwarming. Er zijn grofweg 4 verschillende zwembadpompen te koop:

  • De inhangfilter: een gecombineerde pomp en filter welke in het water hangt en in eenvoudige zwembaden het water filtert. Vaak heel beperkt in capaciteit, maar bijzonder eenvoudig in het gebruik. Deze verbruiken doorgaans weinig stroom.
  • De gecombineerde filterset: een voorgemonteerde pomp en filter op een fundatieplaat. De filtratie kan bestaan uit een cartouche filter of een zandfilter (al dan niet met filterglas erin). De pompcapaciteit wordt afgestemd op de inhoud van het zwembad en bijvoorbeeld stofzuigen van de bodem is hiermee mogelijk.
  • Een professionele zwembadpomp: dit is een pomp voor het zwembad die het water aanzuigt via skimmer of overloopgoot en via filter, waterbehandeling en/of verwarming terugbrengt naar het zwembad. Verkrijgbaar in diverse prijsklassen en van verschillende kwaliteiten.
  • Een frequentie-gestuurde zwembadpomp: een moderne oplossing voor zwembadfiltratie. Je kan hiermee de pomp op een lager toerental laten draaien. Hiermee bespaar je veel stroom, werkt de zandfilter beter en produceer je minder geluidsoverlast voor je buren.

Zwembadverlichting

Veel mensen twijfelen of ze willen investeren in de verlichting voor je zwembad. Niet doen! Niets is vervelender dan later te constateren dat je op een zomeravond naar een zwart gat zit te kijken. Ook een bouwlamp ophangen gaat dit niet veel verbeteren. Wat kan je wel doen?

  • Halogeen zwembadverlichting: ouderwetse manier om je zwembad te verlichten, maar goedkoop en effectief. Je moet de PAR56 lamp van 300 watt wel regelmatig vervangen, maar dit kost enkele tientjes. Helaas verbruiken ze veel stroom (dus 300 watt) en dat tikt op jaarbasis behoorlijk aan als je bedenkt dat je al gauw 2 stuks nodig hebt (zwembad van 8 x 4 meter).
  • Led lamp voor je zwembad: beter is het om je te richten op de moderne led lamp voor in je zwembad. Deze zijn in diverse types verkrijgbaar (ook als vervangingslamp voor je bestaande zwembadlamp) en deze verbruiken aanzienlijk minder stroom (ongeveer 10x zo weinig!) en gaan veel langer mee (ongeveer 25x zo lang). Wel wat duurder in aanschaf, maar dit verdien je heel snel terug. Ook leuk als je van kleurtjes houdt.

Ons advies is om de hoogst mogelijke investering te doen om hiermee de gebruikskosten te reduceren. Het is bijna 1 op 1; hoe duurder het apparaat/product, des te lager de stroomkosten van je zwembad.

Kosten van onderhoud van je zwembad

Behalve stroom (en eventueel gas) zijn er nog behoorlijk wat bijkomende kosten voor een zwembad. Wij noemen ze voor de volledigheid op voor je.

Chemicaliën en waterbehandeling

Elk zwembad heeft een systeem nodig voor de ontsmetting van het water en het op peil houden van de pH-waarde. Voor de ontsmetting gebruiken de meeste systemen chloor, maar er is meer verkrijgbaar. Chloor is in Nederland behoorlijk prijzig door wetgeving, terwijl het in België en Duitsland heel goedkoop is. Helaas is het niet toegestaan chloor over de grens te verkopen.

Alternatieven zijn onder meer zoutelektrolyse, koperionisatie, een ozongenerator of een combinatie hiervan. Tegenwoordig zie je ook chloorvrije systemen, maar deze zijn veelal nog experimenteel en werken niet altijd optimaal. De investering in een alternatief voor chloor is zowel voor je portemonnee als je huid en rode ogen aan te raden.

Afschrijving en vervanging van je zwembad

Wat kost een zwembad in het gebruik?Hoeveel je kwijt bent met vervangen van je zwembad of onderdelen hangt heel sterk af van factoren die je zelf in de hand hebt. Als je een zwembadslang nog met chloorwater erop vol in de zon laat liggen, dan is deze snel kapot. En daarnaast is een duurzame investering ook beter voor de onderhoudskosten op langere termijn. Reken op vervanging van technische producten na 10 jaar en zwembadfolie na 20 jaar.

Opblaasbare zwembadjes van bijvoorbeeld Intex gaan enkele maanden mee, ook afhankelijk van het gebruik. Deze zijn vaak zo laag geprijsd dat vervanging geen probleem is.

Maar wat kost een zwembad nu in de praktijk?

Helaas kunnen wij dat niet zeggen… Zoals je hierboven kan lezen is dit afhankelijk van diverse factoren (denk aan afmeting, type afdekking, lengte van seizoen, werkelijke temperatuur water en lucht). Maar hou rekening met aanzienlijke kosten. Onze ervaring is dat bijvoorbeeld een zwembad in huis torenhoge gas- en elektriciteitsrekeningen oplevert.

Zijn de kosten van jouw zwembad je mee gevallen of hoger dan verwacht? Laat een reactie achter voor onze andere lezers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *