Menu Sluiten

De Langelier index (LSI) in een zwembad

De Langelier index (LSI) in een zwembad

De Langelier index geeft de corrosiviteit van het water aan, maar wat moet je er mee in je zwembad?

De water verzadigingsindex, officieel bekend als de LSI (Langelier Saturation Index), is een wetenschappelijke formule die is ontwikkeld om de perfecte waterbalans te berekenen, of in essentie of deze bijtend of schalend is.

In het bijzonder wordt dit gedefinieerd als “een geschatte indicator van de verzadigingsgraad van calciumcarbonaat in water.”

De LSI is in de jaren 30 uitgevonden door een professor en chemicus met de naam WF Langelier, die aan de University of California in Berkeley werkte.

Hij creëerde het om water te testen dat in grote ketels werd bewaard om uit te zoeken of het de ets of schilfering van de apparatuur zou veroorzaken, omdat de calciumschaal in die tijd een groot probleem was in de gemeentelijke wateropslag. Maar het is vooral nuttig in zwembaden vandaag, omdat hetzelfde schaalprobleem permanente schade aan sommige zwembadstructuren kan veroorzaken.

Waarom is de water verzadigingsindex belangrijk?

Zoals we al zeiden, je weet nu al hoe belangrijk een gebalanceerd water is.Water dat bijtend is, zal je pomp en andere apparatuur aantasten, en kalkaanslag kan verstopping en troebel water veroorzaken.

En alleen al het testen van je water met een goede testset is vaak voldoende, maar wat de LSI doet, is iets extra’s.

Mensen gebruiken vaak de verzadigingsindex om een betere chemische situatie te bepalen wanneer ze problemen hebben om het in balans te houden.

Perfect uitgebalanceerd water is verzadigd met de “perfecte hoeveelheid calcium en opgeloste vaste stoffen en heeft een stabiele pH.” Met andere woorden, de perfecte waterverzadiging is 0,0 LSI.

En zoals je waarschijnlijk al weet, is uitgebalanceerd water uitermate belangrijk voor de veiligheid van de badgasten en het onderhoud van je zwembad .

Wat de verzadigingsindex doet is ons een iets andere kijk geven op de chemie van het water. Als je weet hoe verzadigd het water is met mineraal en calcium, dan kan je bepalen hoe waarschijnlijk het is dat het zwembad schade zal oplopen en hoe ver de waterchemie uit balans is.

De LSI-factoren

De factoren die worden gebruikt om LSI te berekenen, zijn eenvoudigweg de factoren die je meet om de zwembadchemie in balans te brengen, plus de watertemperatuur. Dit is waarom deze factoren ertoe doen:

pH : dit meet de zuurgraad van het zwembad en zelfs kleine veranderingen in dit niveau kunnen het evenwicht van elke andere factor wegnemen. Om deze reden beweren sommige experts dat pH de belangrijkste factor is om te meten in elke waterchemie.

Temperatuur : je kunt mogelijk de zwembadtemperatuur bijhouden voor comfort, maar je beseft misschien niet dat het ook een belangrijke rol speelt in de chemie van uw zwembad. Als het water te warm is, kan het de pH-waarde verhogen en chemische reacties versnellen. Idealiter zou de temperatuur op ongeveer 76-104 ° F moeten blijven.

Totale alkaliteit : alkaliteit is direct gekoppeld aan de pH-waarden van een zwembad. Een hogere alkaliteit kan gemakkelijker pH-verschuivingen weerstaan.

Calciumhardheid : dit laat u gewoon weten hoeveel calcium in het water is opgelost en hoe hard of zacht het water is. Dit alleen vertelt je niet wat je moet weten over de LSI, omdat deze in de eerste plaats wordt beïnvloed door de pH-niveaus.

Hoe LSI te berekenen

De formule om LSI te berekenen is: (pH) + (temperatuur ºF) + (calciumhardheid) + [(totale alkaliteit) – (CYA-correctiefactor @ huidige pH)] – (TDS-factor) = LSI.

Een voorbeeld:

ph: (7.4)

temperatuur: 84ºF (0.7)

calciumhardheid: 300 (2.1)

alkaliteit: 100 (2.0)

cyanuurzuur: 100 (pH 7,4 = 0,31)

totaal opgeloste vaste stoffen: <1000 (12.1)

Dus, de berekening zou als volgt zijn:

[(7.4) + (0.7) + (2.1) + [(2.0) – (0.31)] – (12.1) = X LSI

[(10.2) + (1.69)] – (12.1) = X LSI

[11.89] – (12.1) = -0.21 LSI

Dit water zou enigszins uit balans zijn, een beetje naar de corrosieve kant leunend, maar nog steeds binnen aanvaardbaar bereik.

Wil je eenvoudiger de LSI van je zwembad uitrekenen? Je kan de gegevens invullen in het formulier van Lenntech.

2 reacties

  1. Avatar
    Hans Giard

    Bij gebruik van electrolyse is er risico op corrosie van RVS delen.

    Is aarding een oplossing dit te voorkomen?
    Ik ga de oxilife van sugar valley gebruiken (1,5gr zout per liter)
    De aarding van ons huis is 15 Ohm.

    Of is chloor dan gewoon toch de beste oplossing om corrosie te voorkomen?

    • Avatar
      Maurice van den Heuvel

      Sugar Valley heeft een uitgebreide handleiding en daar staan vast de normen in voor de aarding. Bij zoutelektrolyse is het minimaal wel verstandig om dit te doen via de apparatuur. Het betreft een low-salt oplossing en hier is de kans op corrosie wel geringer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *