Menu Sluiten

Hoe spoor je een lekkage in je zwembad op?

Hoe spoor je een lekkage in je zwembad op?

Een lekkage in je zwembad is heel vervelend. Je merkt het meestal pas na een tijdje en de oplossing is vaak duur en tijdrovend. Daarom vertellen wij je hoe je een lek opspoort en kan voorkomen.

Hoe zie je dat een zwembad lek is?

Een zwembad heeft geen automatische detectie voor een lek. Meestal zie je het aan de volgende gevolgen van de lekkage.

 • Waterspiegel zakt snel. Hieraan kan je zien dat je water verliest. De skimmer loopt droog en de pomp zal dus lucht aanzuigen en meer geluid maken. Soms vermoed je een snelle verdamping, maar met bijvoorbeeld een afdekking zal dit niet vaak het geval zijn.
 • De grond rondom een zwembad zakt op 1 plaats. Door de overvloed aan water op 1 plek zal de grond snel inklinken of wegspoelen. Dit zie je aan de verzakking van bijvoorbeeld een terras. Wanneer je een betonplaat rondom je zwembad hebt zal je dit niet waarnemen. Wel is het draagvlak eronder verdwenen.
 • Een andere plaats bij de leidingen verzakt. Soms is een pvc leiding ergens anders beschadigd. Dan zie je een stuk gras of looppad ineens lager worden dan de rest. Ook dit is een oorzaak van bijvoorbeeld een scheur in de leiding.

Hoe ontstaan de meeste lekkages in een zwembad

De oorzaak is divers, maar we hebben wel een paar veel voorkomende oorzaken van een zwembad dat water verliest.

Ten eerste is dikwijls een pvc leiding niet goed aangesloten. Een koppeling die niet goed is aangedraaid, of een haar of blad rondom een o-ring of afdichting. We hebben een goede beschrijving hoe je pvc het beste kan verwerken. Besteed hier dan ook veel zorg aan.

Ten tweede kan het zwembad zelf lek zijn. Een betegeld zwembad van 25 jaar oud kan scheuren vertonen. Maar ook een gloednieuw bad met zwembadfolie kan niet goed gelast zijn en lekken. Vaak zie je dit bij de afwerking van de inbouwdelen of verlichting. Dit is een kwetsbaar werkje. Kant-en-klare liners zijn dunner dan gewapende folie en gaan sneller lek.

Het is ook verstandig om de rioolaansluiting te inspecteren. Indien de 6-wegklep kapot is kan er tijdens de circulatie water op de riolering worden gepompt. Hierdoor is ooit een compleet openbaar zwembad leeggelopen. Check dit door het kijkglaasje te verwijderen, er mag geen water uit stromen.

Als laatste kan je denken aan een gescheurde wanddoorvoer in de muur. Als je de grond rondom een zwembad gaat aantrillen kan dit een directe breuk veroorzaken in de wanddoorvoer. Dan heb je wel een probleem, want vervanging is lastig. Voorkom dus aantrillen en laat de grond rustig inklinken.

Hoe spoor je een lekkage in een zwembad op?

Als je een lekkage vermoedt kan je een aantal stappen doorlopen om de oorzaak op te sporen.

 1. Laat het zwembad zakken tot het stopt. Wanneer het waterpeil stopt met zakken bij de lampen, dan weet je bijna zeker dat de oorzaak daar zit. Als het zakken niet onder de skimmer komt kan het ook een aanvoerleiding zijn van de filterinstallatie naar het zwembad. Bij een automatische waterniveau regelaar zie je vaak eerst geen lekkage. Zet deze dan ook tijdelijk uit.
 2. Je kan een deel rondom het zwembad uitgraven voor nadere inspectie. Rondom een lek zal er heel veel water te vinden zijn.
 3. Loop alle naden van de folie langs om te kijken of je een gaatje vindt. Bij een opzetzwembad kan je de folie tegen het licht houden. Bij een gaatje zal je de zon kunnen zien, helaas.
 4. Als je het lek dan nog niet hebt gevonden is het verstandig professionele hulp in te schakelen. Wij kunnen je in contact brengen met een specialist die met diverse technieken elke lekkage opspoort en kan repareren.

Hoe spoor je een lekkage in je zwembad op?Hoe voorkom je een lekkage in je zwembad?

Helemaal voorkomen kan je het waarschijnlijk nooit. Maar we hebben wel de nodige tips voor je om een lekvrij zwembad te houden.

Met het bouwen van het zwembad kan je rekening houden met de omstandigheden. Bij het scheidingsvlies kan je een stofzuiger gebruiken om te reinigen. Zorg dat de pvc leidingen goed ontvet en opgeschuurd zijn. Bouw de leidingen eerst een keer op en lijm dan alles in elkaar.

Wanneer je de kans hebt kan je het gehele zwembad in gebruik nemen en pas daarna de grond aanvullen en de sleuven voor de buizen dichtgooien. Dan ben je verzekerd van een grondige inspectie.

Ga niet met scherpe voorwerpen het zwembad in. Zeker een dunne folie is kwetsbaar.

4 reacties

 1. Avatar
  D&W Techniek Zwembad Lekdetectie, Dennis Dorrestijn.

  Goedendag, Wij kunnen u helpen met het vinden van de zwembadlekkage ! D&W Techniek zwembad lekdetectie is al 20 jaar specialist op het gebied van zwembadlekkage en lekdetectie en in 95% van de gevallen vinden wij de oorzaak binnen 2 uur ! Wij maken gebruik van de meest moderne lekdetectie apparatuur.

  • Avatar
   Dominique

   Wij hebben ons zwembad winterklaar gemaakt en nu zakt het water gelijkelijk aan. Het zit na 2 weken net onder de eerste trap!
   Hoe zouden we de lek kunnen opsporen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

maurice

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.

Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.

- Maurice van den Heuvel - eigenaar Bouwzelfjezwembad.nl en jouw adviseur-