Menu Sluiten

Hoe lang gaat zwembadfolie mee?

alkorplan-2000-zwembadfolie

Hoe lang zwembadfolie mee gaat is moeilijk te zeggen. Maar natuurlijk krijgen we deze vraag regelmatig gesteld. Er zijn verschillende soorten PVC folie verkrijgbaar en elk type heeft een gemiddelde levensduur. Maar welke invloeden spelen nu echt een rol en wat kan je hier aan doen?

Kwaliteit van de waterbehandeling

Een goede waterbehandeling heeft een rechtstreekse invloed op de levensduur van de folie. Wanneer je de zuurgraad te laag houdt tast dit direct de folie aan. Dit wil en kan je natuurlijk eenvoudig voorkomen.

Ook een grote hoeveelheid chloor in je zwembad heeft een negatieve invloed. De weekmaker gaat zo sneller uit de folie en dit versnelt het verouderingsproces. Daarnaast zal een wat donkere folie aan de wateroppervlakte snel wit uitslaan. Dit is helaas niet te voorkomen.

Zonlicht op je zwembad

Aan de ene kant warmt zonlicht je bad lekker op. Aan de andere kant vernielt het ook de folie en andere kunststof delen van je bad. De UV stralen maken de zwembadfolie broos en ook hierdoor wordt de folie snel ouder.

Vorst en een PVC zwembadfolie

Als je een folie of liner in je zwembad hebt van PVC hoef je je geen zorgen te maken over een beschadiging door bevriezing. Het ijs hecht zich namelijk niet aan de folie en zal dus ook geen schade aanrichten. Gaten in je zwembad hakken heeft dus ook geen nut.

Je moet er echter niet op gaan lopen of schaatsen (ja het gebeurt echt…). Ook de leidingen moet je wel goed op diepte aanleggen om schade in de grond te voorkomen.

Levensduur van de zwembadfolie

We schreven het ook al op meerdere plaatsen. Het hangt van de dikte van de folie af wat de levensduur zal zijn. Neem hierbij de volgende richtlijnen aan.

  • Gewapende zwembadfolie gaat ongeveer 20 jaar mee. Dit is een periode dat je ervan mag uitgaan dat de folie waterdicht blijft en niet gaat scheuren.
  • Ongewapende zwembadfolie gaat ongeveer 12 jaar mee. Hierbij zijn de beschreven invloeden sneller aan de orde. Daarnaast is de folie minder maatvast en kan deze gaan krimpen. Ook is deze folie kwetsbaarder voor mechanische beschadigingen.

2 Comments

    • Maurice van den Heuvel
      Maurice van den Heuvel

      Nee dit lijkt me niet mogelijk in de praktijk. Ten eerste heeft zwembadfolie een afstotende laag voor vuil en micro-organismen. Daarnaast is versleten folie een beetje broos en lijkt me de hechting ook lastig. Zelfs op een betonnen ondergrond is verven niet eenvoudig/duurzaam.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *