Menu Sluiten

Hoe lang gaat zwembadfolie mee?

alkorplan-2000-zwembadfolie

Hoe lang zwembadfolie mee gaat is moeilijk te zeggen. Maar natuurlijk krijgen we deze vraag regelmatig gesteld. Er zijn verschillende soorten PVC folie verkrijgbaar en elk type heeft een gemiddelde levensduur. Maar welke invloeden spelen nu echt een rol en wat kan je hier aan doen?

Kwaliteit van de waterbehandeling

Een goede waterbehandeling heeft een rechtstreekse invloed op de levensduur van de folie. Wanneer je de zuurgraad te laag houdt tast dit direct de folie aan. Dit wil en kan je natuurlijk eenvoudig voorkomen.

Ook een grote hoeveelheid chloor in je zwembad heeft een negatieve invloed. De weekmaker gaat zo sneller uit de folie en dit versnelt het verouderingsproces. Daarnaast zal een wat donkere folie aan de wateroppervlakte snel wit uitslaan. Dit is helaas niet te voorkomen.

Zonlicht op je zwembad

Aan de ene kant warmt zonlicht je bad lekker op. Aan de andere kant vernielt het ook de folie en andere kunststof delen van je bad. De UV stralen maken de zwembadfolie broos en ook hierdoor wordt de folie snel ouder.

Vorst en een PVC zwembadfolie

Als je een folie of liner in je zwembad hebt van PVC hoef je je geen zorgen te maken over een beschadiging door bevriezing. Het ijs hecht zich namelijk niet aan de folie en zal dus ook geen schade aanrichten. Gaten in je zwembad hakken heeft dus ook geen nut.

Je moet er echter niet op gaan lopen of schaatsen (ja het gebeurt echt…). Ook de leidingen moet je wel goed op diepte aanleggen om schade in de grond te voorkomen.

Levensduur van de zwembadfolie

We schreven het ook al op meerdere plaatsen. Het hangt van de dikte van de folie af wat de levensduur zal zijn. Neem hierbij de volgende richtlijnen aan.

 • Gewapende zwembadfolie gaat ongeveer 20 jaar mee. Dit is een periode dat je ervan mag uitgaan dat de folie waterdicht blijft en niet gaat scheuren.
 • Ongewapende zwembadfolie gaat ongeveer 12 jaar mee. Hierbij zijn de beschreven invloeden sneller aan de orde. Daarnaast is de folie minder maatvast en kan deze gaan krimpen. Ook is deze folie kwetsbaarder voor mechanische beschadigingen.

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Avatar
oprichter in 2010 en verkoopexpert bij Bouwzelfjezwembad.nl

Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.

Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.

4 reacties

 1. Avatar
  Bénédicte Haverbeke

  We hebben en lek in ons zwembad en veel specialisten zijn al komen kijken en vinden geen oplossing, we vermoeden dat de buis die het water vervoert naar de pomp onder de grond gescheurd is….hoe kunnen wij dat oplossen?

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Ai, dat is vervelend. Maar als allerlei specialisten het niet weten kan ik het hier op de website ook niet oplossen voor je. Als je vermoed dat het een leiding is kan je een ‘camerateam’ inhuren die de leidingen inspecteert. Maar zij zitten ergens tot oktober aan al volgeboekt. Anders toch maar zelf gaan graven en zelf de leidingen nakijken, veel andere opties heb je niet…
   Succes!

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Nee dit lijkt me niet mogelijk in de praktijk. Ten eerste heeft zwembadfolie een afstotende laag voor vuil en micro-organismen. Daarnaast is versleten folie een beetje broos en lijkt me de hechting ook lastig. Zelfs op een betonnen ondergrond is verven niet eenvoudig/duurzaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *