Menu Sluiten

10 stappen voor het onderhouden van uw zwembad

automatische nodemzuiger zwembad

Een zwembad in uw tuin is een exclusieve luxe, waar u op en top van kunt genieten. Zeker nu de zomers steeds langer en warmer lijken te worden. Het is heerlijk om na een lange hectische dag op kantoor, op de rand van uw zwembad tot rust te komen. Met uw voeten in het koele water. Of uw kinderen in het zwembad te zien ravotten binnen de veiligheid van uw eigen tuin. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw zwembad die schitterende blikvanger blijft? Hoe voorkomt u dat het geen groene betonnen vijver wordt? Met deze 10 stappen helpen wij u op weg naar een sprankelend schoon zwembad.

1. Inrichting en afdekking van het zwembad

Het scheelt erg veel als er niet teveel hoge bladverliezende bomen en struiken in de buurt van het zwembad staan. Houd daar dus bij het inrichten van uw tuin al rekening mee. Vogels, beestjes en bladeren vormen de meeste troep in het zwemwater. Voorkom vervuiling van het zwembad door het bad na gebruik af te dekken met bijvoorbeeld een speciaal zeil.

2. Schep afval uit het water

Maak uw zwembad dagelijks blad- en rommelvrij met een schepnet. Er bestaan speciale schepnetten voor die eenvoudig in gebruik te nemen zijn.

3. Zuig de bodem schoon

Zuig de bodem ten minste twee keer per week met een speciale bodemzuiger. Deze werkt automatisch, u hoeft hem alleen maar in te stellen.

4. Desinfecteer

Controleer ten minste twee keer per week de kwaliteit van het water. Is de concentratie algen en bacteriën te hoog? Zorg er dan voor dat u desinfectiemiddel aan het water toevoegt. Op de verpakking staat beschreven hoe u dat doet.

5. Controleer de waterbalans

Bekijk regelmatig of de waterbalans klopt. Onder de waterbalans valt de zuurgraad (pH-waarde), de hardheid (calcium) en de temperatuur. Zorg voor een pH-waarde tussen de 7,0 en 7,4 en een chloor concentratie tussen 0,6 en 1,5ppm. Een te hoge pH-waarde maakt uw zwemwater melkachtig, water met een te lage pH-waarde tast metalen onderdelen van het zwembad aan. Te weinig chloor is niet goed voor de kwaliteit van het water, te veel chloor is niet prettig voor uw ogen en uw luchtwegen.

6. Filteren

Filter uw zwembad minimaal 8 uur per dag. Het beste resultaat krijgt u als u uw filter elk half uur aan of uit laat springen.

7. Reinig de filter wekelijks

Filteren alleen is niet genoeg. Spoel uw filter wekelijks. Daarmee zorgt u dat de gemeten chloorwaarde en cyanuurzuur gehalte niet te hoog uitvallen. Bij een te hoog gehalte cyanuurzuur is chloor niet werkzaam meer.

8. Gebruik de goede concentratie Chloor

Koop chloor met een concentratie die past bij de hardheid van uw zwemwater. Chloor 70% wordt alleen gebruikt voor zacht water, chloor 55% en chloor 90% kunt u zowel in hard als zacht water gebruiken.

9. Reinig uw skimmers

Controleer uw skimmers dagelijks op ophopende vuilresten. Als ze verstopt zijn met bladeren en ander groot vuil, dan kan het water minder goed circuleren.

10. Extra controleren bij warm weer

Na intensief gebruik of een langere periode met warm weer, is het niet onverstandig om alle controles een keer extra uit te voeren. Hitte en overmatig gebruik hebben een sterke invloed op de kwaliteit van het water

Heeft u na het lezen van dit stappenplan nog vragen over het onderhouden van uw zwembad? Download dan ons handboek ‘Bouw zelf je zwembad’ of plaats hieronder uw reactie.

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

2 reacties

  1. Avatar
    Vincent Rondwijk

    Bedankt voor het delen van deze tips voor het onderhouden van een zwembad. Ik filter mijn zwembad vaak de hele dag wanneer we veel zwemmen. De filters en skimmers ga ik wel even nakijken. Wellicht moeten deze ook eens gereinigd worden.

  2. Avatar
    Kiki Wals

    Leuke tips! Ik heb altijd een zwembad in mijn vakantie huis willen hebben en eindelijk heb ik zo’n mogelijkheid! Ik wist wel dat ik mijn zwembad goed moet onderhouden, maar ik had geen idee dat ik filters wekelijks moet reinigen. Bedankt voor het advies, ik hoop dat ik alle deze tips kan opvolgen en leuk met mijn kinderen zwemmen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *