3 tips voor de planning van PVC buizen voor je zwembad
Menu Sluiten

3 tips voor de planning van PVC buizen voor je zwembad

10-zwembad

Bij het bouwen van een zwembad komt heel wat kijken. Daarbij is de planning van de bouw een belangrijke onderdeel. De PVC leidingen zijn met name essentieel aangezien ze in de grond komen te liggen.

Handboek voor een zwembad

Ten eerste raden we aan ons handboek te kopen. Daarin vind je eigenlijk alle informatie die je nodig hebt voor het plannen van je werkzaamheden, ook de PVC leidingen. De inbouwdelen zoals een skimmer en zwembadverlichting zijn voorbeelden van inbouwdelen die je al tijdens de bouwkundige voorzieningen moet plaatsen. Dit geldt voor zowel een wand met een betonblok of EPS bouwsteen. De bouwkundige voorzieningen zijn dus de vloer, de wanden van je zwembad en eventueel profiel voor de zwembadfolie. Pas als dat allemaal klaar is begin je uiteindelijk met de aanvullingen rondom je zwembad.

De juiste planning voor je leidingwerk

Wij geven je een aantal tips en overwegingen om de buizen foutloos in de grond te leggen en voorkom lekkages en onnodig breekwerk aan gazon en terras.

  1. Schema voor de buizen. Besteed voldoende tijd aan de voorbereidingen en planning van de buizen. Je kan bijvoorbeeld zoals al genoemd de informatie uit ons handboek halen. Maar ook hebben we een beschrijving gemaakt voor een gemiddeld privé zwembad. Teken de leidingen uit en overleg met je leverancier of de tekening voldoet aan de vereiste capaciteit en bijvoorbeeld toekomstige uitbreidingen.
  2. Kies de juiste bouwperiode. Zeker als je niet in één keer je zwembad realiseert is het belangrijk de leidingen zo snel mogelijk te plaatsen. Dan kan je de grond namelijk weer mooi aanvullen rondom het zwembad en kan alles goed inklinken. Ook sleuven in de tuin verhinderen zo min mogelijk de doorgang. Je kan ook een opsplitsing maken tussen de volgende plaatsen: direct rondom zwembad en inbouwdelen, van filterinstallatie naar zwembad en tot slot de installatie zelf. Met een beetje logisch nadenken kan je zo zelf een goede planning maken.
  3. Neem de tijd voor de aanleg. Wanneer je twijfelt of je zelf goed kan lijmen, laat het dan doen. Je kan het maar 1 keer goed doen. Heel vervelend als je waterpeil na aanleg gaat zakken en je weet niet waarom. Het is niet moeilijk, maar elke eerste keer is lastiger. Testen zonder water is ook complex. Dus als je pas hoeft aan te vullen na de ingebruikname van het bad is dat de beste optie.

Verder kan je denken aan het gebruik van muurbeugels rondom het zwembad. Flexibele PVC voor afstanden geeft het voordeel dat je geen lijmverbindingen hebt en geen bochten hoeft te gebruiken. Wel is het wat duurder per strekkende meter, maar het is absoluut de overweging waard.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *