Menu Sluiten

3 tips voor de planning van PVC buizen voor je zwembad

10-zwembad

Bij het bouwen van een zwembad komt heel wat kijken. Daarbij is de planning van de bouw een belangrijke onderdeel. De PVC leidingen zijn met name essentieel aangezien ze in de grond komen te liggen.

Handboek voor een zwembad

Ten eerste raden we aan ons handboek te kopen. Daarin vind je eigenlijk alle informatie die je nodig hebt voor het plannen van je werkzaamheden, ook de PVC leidingen. De inbouwdelen zoals een skimmer en zwembadverlichting zijn voorbeelden van inbouwdelen die je al tijdens de bouwkundige voorzieningen moet plaatsen. Dit geldt voor zowel een wand met een betonblok of EPS bouwsteen. De bouwkundige voorzieningen zijn dus de vloer, de wanden van je zwembad en eventueel profiel voor de zwembadfolie. Pas als dat allemaal klaar is begin je uiteindelijk met de aanvullingen rondom je zwembad.

De juiste planning voor je leidingwerk

Wij geven je een aantal tips en overwegingen om de buizen foutloos in de grond te leggen en voorkom lekkages en onnodig breekwerk aan gazon en terras.

 1. Schema voor de buizen. Besteed voldoende tijd aan de voorbereidingen en planning van de buizen. Je kan bijvoorbeeld zoals al genoemd de informatie uit ons handboek halen. Maar ook hebben we een beschrijving gemaakt voor een gemiddeld privé zwembad. Teken de leidingen uit en overleg met je leverancier of de tekening voldoet aan de vereiste capaciteit en bijvoorbeeld toekomstige uitbreidingen.
 2. Kies de juiste bouwperiode. Zeker als je niet in één keer je zwembad realiseert is het belangrijk de leidingen zo snel mogelijk te plaatsen. Dan kan je de grond namelijk weer mooi aanvullen rondom het zwembad en kan alles goed inklinken. Ook sleuven in de tuin verhinderen zo min mogelijk de doorgang. Je kan ook een opsplitsing maken tussen de volgende plaatsen: direct rondom zwembad en inbouwdelen, van filterinstallatie naar zwembad en tot slot de installatie zelf. Met een beetje logisch nadenken kan je zo zelf een goede planning maken.
 3. Neem de tijd voor de aanleg. Wanneer je twijfelt of je zelf goed kan lijmen, laat het dan doen. Je kan het maar 1 keer goed doen. Heel vervelend als je waterpeil na aanleg gaat zakken en je weet niet waarom. Het is niet moeilijk, maar elke eerste keer is lastiger. Testen zonder water is ook complex. Dus als je pas hoeft aan te vullen na de ingebruikname van het bad is dat de beste optie.

Verder kan je denken aan het gebruik van muurbeugels rondom het zwembad. Flexibele PVC voor afstanden geeft het voordeel dat je geen lijmverbindingen hebt en geen bochten hoeft te gebruiken. Wel is het wat duurder per strekkende meter, maar het is absoluut de overweging waard.

 

7 reacties

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Het inbouwdeel moet je inbouwen volgens de handleiding. Vaak is dit met het hart van het inbouwdeel zo’n 30 cm onder het gemiddelde waterpeil. Zorg dat de unit nooit lucht kan aanzuigen, dat is het belangrijkste advies dat ik kan geven.

 1. Avatar
  Hans Giard

  Als de totale afstand van warmtepomp tot zwembad in totaal 50 meter is (heen en terug).
  Is het dan zinvol te kiezen voor geïsoleerde grondleidingen? (betreft zandgrond en laag grondwaterspiegel)

  Of valt het rendement hiervan in het niet in verhouding tot het wateroppervlakte warmteverlies?
  (Op het water ligt een aquadeck lamellendek)

 2. Avatar
  D.Olivier

  Wij hebben een zwembad. Dit is plotsklaps leeg gelopen waarschijnlijk doordat er een buis lek is geraakt. Welke systemen zijn er om deze lekkage te bypassen? Zijn er flexibele buizen die je door de bestaande buis kunt trekken ? ( De bestaande buizen liggen nl in beton )

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Hier kan je helaas niet veel aan doen. Flexibele pvc is te stug om door een pijp te trekken en je diameter wordt dan te klein. Je kan een lek laten opsporen door een bedrijf. Mogelijk kan je dan 1 skimmer (of in welke leiding dan ook) afsluiten en doorgaan op de andere leidingen. Anders zal je helaas moeten gaan kappen en repareren. Leidingen in of onder beton is dan ook een uitdaging in de praktijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

maurice

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.

Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.

- Maurice van den Heuvel - eigenaar Bouwzelfjezwembad.nl en jouw adviseur-