Menu Sluiten

Renovatie van een zwembad met tegels

zelfbouw-zwembad-13

Een zwembad met tegels of glasmozaïek kan een elegante afwerking zijn van je droombad. Hoewel tegenwoordig meer zwembaden met zwembadfolie worden uitgevoerd zijn er nog veel baden voorzien van tegels.

Helaas gaan deze zwembaden niet eeuwig mee en dan komt er een moment dat een bad niet meer waterdicht is. Wanneer je ziet dat het waterpeil vanzelf zakt wordt het tijd om het bad te renoveren.

Een tegelbad voorzien van zwembadfolie

Wij krijgen vaak de vraag of je in een tegelzwembad ook een folie kan plaatsen. Helaas is dit niet zonder meer mogelijk. We zullen hieronder uitleggen waar je problemen mee kan krijgen.

  1. Voor de plaatsing van een folie heb je voor een mooi resultaat een perfect gladde ondergrond nodig. Daarom zal je met een middel de wanden en bodem glad moeten maken. Een tegel is niet altijd een goed hechtende ondergrond hiervoor.
  2. Meer problemen hebben we met de inbouwdelen. Met folie bevestig je de inbouwdelen door middel van een flens en twee pakkingen aan de folie. Anders krijg je het niet waterdicht. De skimmers en verlichting in bestaande baden hebben deze voorbereiding meestal niet. Dat betekent dat je ook de inbouwdelen moet vervangen. Hiervoor dien je rondom alles uit te graven.
  3. Helaas heb je ook kans op water tussen de folie en de bodem. Een gemetselde bak is meestal niet waterdicht. Mocht er grondwater achter de folie komen, dan kan dit water weer weglopen bij een lage grondwaterstand. Een tegelbad is voor het grootste gedeelte wel waterdicht, waardoor de bodem kan gaan zweven.

Een zwembad zelf renoveren

Ook kan je je afvragen of je niet meer moet aanpakken dan enkel de bak. Vaak zijn de PVC leidingen ook wel einde verhaal en dat geldt dan ook voor de filterinstallatie.

Daarnaast heb je voor folie ook een andere randafwerking en heb je een slechte aansluiting tussen randtegel en terras. Al met al is enkel het aanbrengen van een folie niet afdoende voor een goede werking van je zwembad in de toekomst.

Een zwembad laten renoveren of vernieuwen

Vaak zeggen we dat een zwembadrenovatie ondankbaar werk is voor een professional. De verwachtingen van een prijs zijn vaak laag. Dit komt omdat de eigenaar denkt dat er toch al de meeste voorzieningen getroffen zijn. Maar een zwembadbouwer zal zeker tegenslag incalculeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *