Menu Sluiten

5 tips voor de beste isolatie van je zwembad

5 tips voor de beste isolatie van je zwembad

Zwemmen doe je bij lekker weer. Of bij kouder weer als je de lichaamsbeweging wilt blijven inzetten, ook bij koudere dagen in het zwembadseizoen. Maar zwemmen in koud water is meestal niet fijn. En warme dagen zijn vaak niet warm genoeg om je zwembad echt goed op te warmen.

Dus zet je een zwembadverwarming aan om het het water op de gewenste temperatuur te krijgen. Ideaal, maar ook duur in gebruik. Dus hoe kan je zorgen voor lagere kosten door middel van isolatie voor je zwembad? Wij leggen het je uit.

De beste isolatie voor je zwembad

Deze adviezen gelden voornamelijk voor zwembaden in de grond. Badjes zoals van Intex of Bestway zijn nauwelijks goed te isoleren, behalve met een eenvoudige afdekking. Inbouw zwembaden zijn echter op diverse manieren te isoleren.

Tip 1. Isoleren van de bodem van een zwembad

Bij het storten van een betonvloer kan je vooraf nog een goede laag tempex aanbrengen onder de wapening. Dit heeft een isolerende werking vanuit de bodem.

Hoewel het tempex door het gewicht een beetje zal inzakken heeft dit geen nadelig effect op de verder bouw van het bad. Check wel even of je last hebt van grondwater. En neem de dikte van de tempex ook mee in de gehele berekening van de diepte van het zwembad.

Tip 2. Isoleer de wanden van je zwembad

Hoe je dit doet is afhankelijk van het type zwembad dat je gaat bouwen. Een bouwkundig zwembad kan je bijvoorbeeld metselen met een betonblok. Of samenstellen met EPS bouwstenen en dan volstorten met beton. Dat geeft meteen een goede isolatie.

Een gemetselde wand kan je aan de binnenzijde voorzien van EPS isolatieplaten. Zorg dan wel voor een vlak geheel en zorg dat de naden goed aansluiten en voorzien zijn van tape. De meest gebruikte diktes zijn 2 of 3 centimeter. Anders kom je in de problemen met de plaatsing van de inbouwdelen.

Een stalenwand bad of ander type kan je aan de buitenzijde voorzien van tempex platen. Zelfs een rond of ovaal zwembad kan je zo min of meer voorzien van isolatie. Zo is er speciale zwembadisolatie beschikbaar onder de naam polyolefineschuim. Als je dit aan de binnenzijde van je zwembad plaatst heb je op de wanden ook geen scheidingsvlies meer nodig.

Tip 3. Een goede afdekking op je zwembad

De meeste afkoeling vindt plaats aan de oppervlakte. Je kan de grond nog zo goed isoleren, maar aan de oppervlakte heb je toch het meeste warmteverlies.

Investeer dus in een goede afdekking zoals een lamellenafdekking, noppenfolie of schuimafdekking. Een tweede optie is om een afdekking te kopen die ook zonlicht omzet in warmte. Nadeel is wel dat deze alleen effect heeft als je de afdekking op het water hebt liggen. En dat zijn ook vaak de momenten dat je van je zwembad wilt genieten.

Verdamping van het water kost heel veel energie. Denk ook aan de afkoeling van de huid door de waterverdamping. Een sluitende afdekking voorkomt dit. Tegenwoordig heb je ook chemicaliën die verdamping voorkomend doordat een filmlaagje olie op het bad drijft. Hiervoor heb je een doseerpompje nodig.

Let op dat een afdekking voornamelijk bedoeld is voor de isolatie en niet om vuil tegen te houden. Ook is het geen sluitende manier om kinderen en dieren buiten je zwembad te houden.

Tip 4. Schuimbeton voor je zwembad?

Wij kregen onlangs de tip om te kijken naar schuimbeton voor een zwembad. Dit is een redelijk nieuw systeem om beton te storten. Het heeft als voordeel dat het een stuk lichter is en beter zou isoleren.

Wij hebben in de praktijk echter nog geen ervaring met dit product opgedaan, dus houden we het op een tip om het zelf te onderzoeken.

Tip 5. Goede overkapping isoleert ook

Wind en regen hebben een negatieve invloed op je zwembad. De aanschaf van een goede overkapping over je zwembad bespaart bijvoorbeeld chloor en schoonmaken, maar ook energie.

Het is niet altijd even fraai in het aanzicht van je tuin, maar comfort is belangrijk. En tegenwoordig heb je heel fraaie en betaalbare modellen verkrijgbaar.

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

34 reacties

 1. Avatar
  Jozef De Geiter

  Beste Maurice

  Ik plan de bodem van m’n zwembad aan de binnenkant te isoleren met XPS. Echter lees ik hier en daar slechte ervaringen met deuken. Is het een idee om bovenop de XPS een laag polyethyleen rol te voorzien om evt punt druk (die deuken veroorzaakt) wat uit te spreiden?

  Zoja, valt dergelijke opzet goed af te werken met een op-maat gemaakte liner?

  Alvast bedankt

  Groetjes

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Tja, dat is een constructie die ikzelf nog niet verkocht heb, maar het zou kunnen.
   Beter lijkt me dan toch om de vloer te vlinderen en enkel de mousse isolatie te gebruiken. Die egaliseert ook al.
   Overigens is de xps500 uit mijn assortiment erg sterk, maar je hebt wel gelijk over de puntbelasting.

 2. Avatar
  Lique

  Hallo,

  Wij hebben beton gestort en het zwembad gemetseld. Maar vergeten om de xps isolatie onder de betonvloer te leggen. Kan dit er ook op gelegd worden en als dit kan is het dan goed om er een laag overheen te doen bv egaline of iets anders? Schijnt dat je in de bodem snel deuken krijgt bij lopen in het bad, dit gebeurd al tijdens het lassen van de liner. Bad is nu 1,6 meter diep dus iets minder diep mag zeker.

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   We bieden XPS500 aan voor deze toepassing. Je hebt inderdaad gevaar voor deuken, maar standaard gebeurt dit niet snel hoor.
   Of je dit weer kan bedekken met een vaste laag zou ik niet durven zeggen, ik denk dat er dan scheuren gaan ontstaan.

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Hallo Stephanie,
   Ik weet niet zo goed wat je vraag met isolatie te maken heeft, maar goed…
   Wat bedoel je met ‘put’? Hoe diep je moet graven? Adviezen over grondwerken verwijs ik meestal naar de leverancier of een lokaal persoon. Het is voor mij niet mogelijk een goed advies te verstrekken zonder meer details te weten.

 3. Avatar
  Arnoud Koens

  Hallo, ik bouw een verrijdbare vlonder boven een zwembad en wil daarin xps verwerken als isolatie. De xps komt in een binnenframe dat op de rand van het zwembad wordt neergelaten als de vlonder boven het zwembad is. Is xps voldoende bestand tegen chloor (vele jaren onder alle Nederlandse weeromstandigheden) of zou daar nog een folie omheen moeten?
  Vriendelijke groet,
  Arnoud

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Xps heeft als voordeel dat het een gesloten celstructuur heeft itt bv eps. Xps kan dan ook veel beter worden toegepast voor dit soort functies. Of het ‘vele jaren’ houdbaar is weet ik niet uit ervaring en ik kan me voorstellen dat dit van meerdere factoren afhankelijk is.

 4. Avatar
  Andre Slot

  Goedemorgen,
  Wij zijn eigenlijk voornemens om ons metalen zwembad (7 mtr doorsnee rond) rechtstreeks op XPS platen te plaatsen zonder een betonvloer te storten. We zitten hier op grond welke keihard is en dus niet zal zakken. Welke dikte XPS platen adviseert u en moet er nog bescherming tussen het XPS en de liner? Wel hebben we licht last van grondwater, is dat een probleem? Verder zou ik graag weten hoe de wanden geisoleerd moeten worden aangezien het zwembad rond is zal dat niet eenvoudig zijn met platen.
  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Met vriendelijke groet,
  André Slot

   • Avatar
    Andre Slot

    Hallo Maurice,
    Allereerst dank voor jouw snelle reactie. Nog even een vraagje, is het grondwater een probleem? Wanneer we dit wegpompen en dan de XPS platen plaatsen is dat voldoende?
    Alvast bedankt voor jouw reactie.

    Met vriendelijke groet,
    André Slot

    • Avatar
     Maurice van den Heuvel

     In principe is dit geen probleem, al blijf je met prefab zwembaden altijd een risico houden met grondwater. De XPS heeft hier geen echte invloed op.
     Als het grondwater sneller terugkomt dan dat je water in het zwembad kan vullen, dan heb je wel echt een probleem. Maar dat zie je vooral in de praktijk.

   • Avatar
    Kaj

    Beste allemaal ik ben met een stalenwand inbouw zwembad bezig en ben nu toegekomen aan mijn Bodemput installatie … als ik nog isolatie van 2 a3 cm op de bodem leg daarop vilt en dan de liner hoever kan ik de Bodemput boven betonvloer in metselen??? Is 0,5 voldoende of meer of minder ?? Hoever wordt de isolatie ingedrukt onder druk ?? Wat is de beste hoogte van plaatsing bij welke isolatie! Alvast bedankt voor het lezen en mogelijke reacties

    • Avatar
     Maurice van den Heuvel

     Je zou echt ‘gek’ zijn als je in zo’n bad een bodemput maakt. Veel te ingewikkeld! Maak dan een aanzuigpunt onderin de wand. Voor een zelfbouwer is dit bijna niet te doen namelijk.

  • Avatar
   David

   Hoi Andre

   Ons bad staat wel op een betonplaat waar 6cm dikke xps platen op liggen. Rondom het bad is er 40 à 50 cm dik isolatiechape, zo zit de kuip toch in een behoorlijk warmtedekentje.

 5. Avatar
  Sietse van der Weij

  Hallo Maurice,

  Ik zie dat je een gemetselde zwembad van binnen kan/zou moeten isoleren, maar hoe werk je dan de binnenzijde af? Stucen en chloor rubber verf is dan geen optie volgens mij, en dat was wel mijn bedoeling. Is isoleren aan de buitenzijde dan geen optie?

  M.v.g.

  Sietse

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Je kan heel eenvoudig de buitenzijde isoleren met XPS, EPS of welke isolatie dan ook die houdbaar is in de grond. XPS is wel veruit het beste hiervoor overigens. Voordeel dan is dat je een strakke binnenzijde krijgt en geen kans hebt op beschadigingen aan de zichtbare kant.

 6. Avatar
  Jan Verheyen

  Beste,
  wij hebben een overschot aan sandwichpanelen van 8 en 10 cm, we planden zelf een zwembad te bouwen met betonblokken, isolatie, liner enz….nu kwammen we op het idee van eventueel de panelen hiervoor te gebruiken, heeft U hier eventueel ervaring mee ?? of ziet u hiervan nadelen.
  We dachten aan een zwembad van 8 x 4 x 1.4 m waarvan 0,4 m bovengronds
  Gr jv

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Mijn advies is om altijd betonblokken te gebruiken, maar je bent niet de eerste en ook niet de laatste die succesvol met sandwichpanelen een zwembad hebben gebouwd. Echte nadelen heeft het niet, als je al de andere richtlijnen gewoon hanteert.

 7. Avatar
  Eric

  Van een XPS fabrikant te horen gekregen dat je 14 cm XPS 500 probleemloos onder het zwembad kunt gebruiken. XPS700 is over done. Daar wij het zwembad binnen gaan maken met een kelder naast het bad zou je 14 [cm] moeten gebruiken om R waarde boven de 3,5 te hebben. Ook de beton leverancier geeft aan dat dit prima kan. Adviseert wel twee lagen staalnetten in de 20[cm] vloer

 8. Avatar
  Sven haverbeke

  Beste,
  Ik heb onlangs een metalen inbouwzwembad besteld van 8×4 ovaal, mijn put is gegraven en de beton 25 cm dikte ligt, ik heb 2 muurtjes van 4m20 over de lange zijden in styropoorbloc dus 4m tussenin, nu wil ik mijn vloer isoleren en tegelijkertijd effenen dmv polystyreenplaten van 6mm, ik vraag me af of ik eerst de constructie van het bad moet zetten en dan de isolatie binnenin of komt de constructie bovenop de isolatieplaten?
  Bedankt voor uw advies !

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Dat is een goede vraag! Toen ik nog dit soort zwembaden verkocht adviseerde ik altijd om de wand op de isolatie te plaatsen. Maar 6 mm dik maakt geen verschil voor de hoogte. Dan is het beide een oplossing.

   • Avatar
    Dick Hendrikse

    Hallo,
    Ik heb dezelfde vraag en kan nergens een duidelijk antwoord vinden, stalenwandbad van 7,14x4m en xps platen van 30mm.
    Wand er op of isolatie er tussen?

    Wat is uw ervaring?
    Alvast bedankt voor u antwoord.

    • Avatar
     Maurice van den Heuvel

     Ik zou ze er tussen maken, weinig reden om het anders te doen. Al kan het bij de juiste persing van de XPS wel goed geheel erop geplaatst worden hoor. Zeker als je mijn XPS500 platen zou nemen.

 9. Avatar
  Eric

  Kun je ook PIR platen gebruiken onder de betonvloer en aan buitenzijde van de met betonblokken gemetselde muur?
  Even los van de prijs. Maar gebruik PIR voor de isolatie van dak en muren. Bij een grote partij zoveel voordeel dat ik dat ook overweg onder de betonvloer. Is er een maximale dikte onder de vloer ivm het risico van zakken?
  Het wordt een binnen zwembad (semi buiten door te openen schuifpui aan de zijkant) Maat zal 6x 4 worden

 10. Avatar
  Marijke

  Welk isolatiemateriaal kan ik het beste gebruiken tegen de betonnen binnenwand van ons nog te bouwen zwembad? Klopt het dat ik een persing van 200 moet gebruiken en de maximale dikte 2 tot 3 cm. Ik begrijp dat XPS beter is dan EPS.
  Het is de bedoeling om als binnenbekleding een liner op maat te maken.

 11. Avatar
  Wim de Wit

  Hallo,

  De vloer van ons nog te plaatsen zwembad komt onder het grondwaterpeil te liggen. Als ik de vloer ga isoleren met xps platen, houden die platen dan ook hun isolatie waarden. Nemen zij bij de constante last van een vol bad en in het grondwater geen vocht op? Als dat wel zo is, dan verliest het namelijk de isolatie waarde.
  Graag daar van op de hoogte gebracht worden en kan ik dan een ander, wel geschikt product gebruiken.

  Met vriendelijke groet,
  Wim de Wit.

  • Avatar
   Maurice van den Heuvel

   Er gaan over isolatieplaten allerlei verhalen de ronde. Eps kan gebruikt worden in de grond, maar xps platen zijn beter geschikt. Dit materiaal heeft een gesloten celstructuur en neemt geen vocht op in tegenstelling tot xps. Daarom is xps een beter product. Maar er worden veel bouwstenen van eps verkocht en vooralsnog zie ik daar geen problemen mee komen. Terwijl ik de eerste partijen al zeker 10 jaar geleden heb geleverd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Wat kost jouw zwembadproject? Vraag nu een offerte aan!

Ga naar het aanvraagformulier en ontvang snel een op maat gemaakte offerte voor je zwembad