Menu Sluiten

5 tips voor meer veiligheid in je zwembad

Tips voor meer veiligheid in je zwembad

Vaak wordt een zwembad voor in de tuin aangelegd voor de kinderen. Het bespaart entree voor het openbare zwembad, het geeft een welkom gevoel aan je visite en een eigen zwembad is gewoon ontzettend leuk.

Een privé zwembad en kinderen

Naast het feit dat een zwembad dus ontzettend fijn is om in je tuin te hebben blijft het gewoon een bak met water. En water en kinderen is niet altijd de beste combinatie. Je kan het beste eerst goed over de plaatsing, afmeting en veiligheid nadenken. Wij geven je de beste tips en inzichten.

Deze tips gaan uiteraard samen met het feit dat je altijd goed toezicht moet bewaren. En dat de kinderen goed moeten leren zwemmen is logisch. Maar wat kan je nu nog verder doen?

Tips voor meer veiligheid in je zwembad

1. Veiligheid bij de aanleg van een zwembad

Behandel de locatie tijdens de aanleg als een bouwplaats. Er liggen losse materialen die voor kinderen uitnodigend zijn om mee te spelen. Bedenk ook goed dat een behoorlijk diep gat gegraven gaat worden. Niet alleen deze machines zijn gevaarlijk, maar kinderen kunnen zich verwonden als ze erin vallen.

2. Veiligheid en het soort zwembad

Je kan een bovengronds zwembad plaatsen of een zwembad ingraven. Beide zwembaden zijn voor ontdekkende kinderen makkelijk bereikbaar. Wanneer je een opblaasbaar zwembadje neemt is het eenvoudig weer af te breken en zijn je zorgen voorbij.

Eigenlijk zijn de gevaren niet anders dan bij een vijver in je tuin. De diepte is niet echt belangrijk, want ook in ondiep water ontstaan onveilige situaties. Je kan er dan ook voor kiezen het zwembad in het zicht van je huis of terras te plaatsen. Toezicht houden is dan een stuk eenvoudiger.

3. Een veilig zwembad

Wat maakt een zwembad eigenlijk veilig? Wat kan je doen aan het zwembad zelf om ongelukken te voorkomen? Een korte opsomming. Hiermee kan je ook voldoen aan de Franse veiligheidsnorm.

  • Als kinderen of bezoekende kinderen nog niet kunnen zwemmen geeft een goed hek de nodige rust. Dit houdt kleine kinderen meestal wel weg bij het zwembad.
  • Een veilige afdekking voor kinderen is zeldzaam. Hoewel een lamellenafdekking of rolluik vaak wordt geassocieerd met veiligheid is dit niet altijd het geval. Wanneer een kind er toch onder kan schieten is het massieve dek juist een onveilige factor. Je kan wel denken aan een afdekking met veiligheidshaken in de muur. Ook de 4-seizoenen variant biedt een goede basis.
  •  Zorg voor een voldoende diep zwembad. Kinderen duiken graag en als er een traptrede in de weg zit ontstaat er direct gevaar.
  • Randtegels en terrastegels. Kies bij voorkeur een volledige antislip tegel uit voor je zwembad. Beton is goed en natuursteen is verkrijgbaar met een gevlamde en geborstelde toplaag. Hiermee voorkom je slippartijen.

4. Veilig gebruik van je zwembad

Naast de juiste materialen dien je ook goed na te denken over een veilig gebruik van je zwembad. Je werkt bijvoorbeeld met uiterst giftige stoffen zoals chloor. Je leest hier mee over in de FAQ sectie van waterbehandeling. Overdosering door defecte pompjes kun je voorkomen door een beveiliging aan te brengen.

Zorg dat het chloor en de pH middelen op een veilige plek zijn opgeborgen. Ze mogen absoluut niet gemengd worden, dat geeft een zeer giftige damp af. Bewaar de stoffen dan ook in de originele verpakkingen en zorg voor voldoende ventilatie.

De elektrische onderdelen van een zwembad zijn tegenwoordig wel veilig. Elektrocutie komt zelden voor, maar controleer je technische installatie goed. Ook sluit je de onderwaterverlichting aan op een veiligheidstrafo en gebruik je de juiste grondkabels.

5 tips voor meer veiligheid in je zwembad

5. Overige tips en adviezen

Een veilig zwembad in je tuin is niet moeilijk, maar wel noodzakelijk.

Waarschuw de buren en bezoekers die kinderen meebrengen. Overal kan je goede zwemhulpmiddelen aanschaffen. Gebruik de chemicaliën verstandig en kijk om je heen of er gevaarlijke materialen liggen. Doe een basis cursus voor het reanimeren en hartmassage. Dat is niet alleen nuttig voor bij je thuis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

maurice

Ben jij ook klaar met zoeken naar het beste zwembad?

Dagelijks beantwoord ik vragen van klanten over de voorbereidingen en bouw van hun droomzwembad. Voor de eerste keer je zwembad bouwen is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding zwem je uiteindelijk gegarandeerd in je eigen tuin.

Laat mij je helpen met je vragen en advies geven over de juiste samenstelling van jouw project. Uiteraard volgens je eigen wensen en budget. Meer dan 600 klanten gingen je voor! Voorkom de moeite van het allemaal zelf uitvinden en vraag het direct aan de expert. Vertrouw op 28 jaar ervaring.

- Maurice van den Heuvel - eigenaar Bouwzelfjezwembad.nl en jouw adviseur-